Sport

2014.11.06. 20:09

Bátorfi Zoltán, az ifik kapitánya

Szombathely - A nemzetközi utánpótlás asztalitenisz-versenynek ezúttal nincs Vas megyei résztvevője. De vasi kötődésű igen: Bátorfi Zoltán, az ifjúsági fiúk kapitánya.

Horváth Erika

Köztudott a Bátorfi család Vas megyei kötődése. A Vépról indult édesapa, az asztaliteniszért rajongó dr. Bátorfi István mindkét gyermekét efelé a sportág felé terelte. Szombathelyen születettek, és itt fogott először ütőt a kezébe az ötszörös olimpikon, kétszeres vb-bronzérmes, kilencszeres Európa-bajnok Csilla. A kisebbik – a ma már 39 esztendős Zoltán – pingpongozni nem itt kezdett.

– Egyéves voltam, amikor Tolnára költöztünk. De azért azóta is rendszeresen megfordulok errefelé, hiszen Vépen él a család, apukámnak két testvére is, egy pedig Sárváron. Tavaly meghalt a nagymamám, azóta azért ritkábban jövök – mondta a szintén nemzetközi szintre jutott Bátorfi Zoltán, aki az 1996-os atlantai olimpián képviselhette Magyarországot.

Bátorfi Zoltán a verseny erejéig visszatért a szülővárosába. Fotó: Unger Tamás

A sportágtól sohasem szakadt el, sőt. Az elmúlt 13 esztendőben Spanyolországban élt, ahol játékosként és edzőként is működött. Most viszont már a magyar ifjúsági fiúválogatott kapitányaként tartózkodik Szombathelyen.

– A családdal már korábban eldöntöttük, hogy hazaköltözünk, de csak egy év múlva terveztük, majd ha a fiunk leérettségizik. De márciusban, pályázat útján elnyertem ezt a posztot. Így én már most hazajöttem, a feleségem és a fiam majd később követ. Már több mint fél éve dolgozom a fiúkkal.

Kívülről úgy tűnik, remek kapcsolatot sikerült kialakítania velük.

– Hát, előítéletük nem lehetett velem kapcsolatban, hiszen nem ismertek, ők még kisgyerekek voltak, amikor külföldre kerültem. Spanyolországban éppen ilyen korú – egyre felnőttebbnek látszó, de nagyon érzékeny – fiatalokkal foglalkoztam, az én fiam is 17 éves, úgy érzem, jól megértem őket. A Statisztika terme a főhadiszállás, a nyáron párosban Európa-bajnoki címet szerzett Szudi Ádám és Ecseki Nándor (utóbbi jelenleg a Celldömölki VSE kötelékében játszik) folyamatosan ott készül – jelenleg a november 30-án kezdődő korosztályos világbajnokságra –, rajtuk kívül még 12–14 játékossal dolgozom. Sok a vidéki, ők az iskolai elfoglaltságuk függvényében jönnek egy-két napra. De mindig vannak többen, akikkel kiemelten tudok foglalkozni és megfelelő edzőpartnereket is biztosítunk számukra. Az igazán optimális olyan lenne, mint Francia- vagy Németországban, ahol ott laknak a központokban a gyerekek és mindent alárendelnek a pingpongnak. Így kaphatnának olyan alapokat, amelyek szükségesek a felnőtt korú eredményességhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!