Sport

2014.11.30. 16:25

Európai aranyak - Vasi sikerek szabadon repülő modellekkel

Szombathely - A Savaria Modellező SE két tagja, dr. Németh László és Horváth Szabolcs is aranyéremmel zárta a szabadon repülő modellek Euro Challenge-sorozatát.

Horváth Erika

Dr. Németh László és Horváth Szabolcs a Savaria Modellező SE tagjai. Mindketten már gyerekkorukban elkötelezték magukat a modellezés mellett. Szabadon repülő modellekkel foglalkoznak – nemcsak elkészítik, hanem rengeteget gyakorolnak és versenyeznek is velük. Az idei évben mondhatni mindent vittek. Az F1-H kategóriában övék az országos ranglista első két helye – az utolsó versenyen került Németh László elé Horváth Szabolcs –, és mindketten Európa legjobbjai lettek kategóriájukban.

De mi is az az F1-H? Olyan szabadon repülő modellek kategóriája, amelyeket zsinórral húznak fel a magasba, ahol aztán 120 másodpercet kell repülniük. Egy versenyen ötször startolhatnak a versenyzők. A hibátlan teljesítés összetett felkészültséget igényel – tudtuk meg a két szakembertől. Először is kell egy nagyon jó modell – az ő kategóriájukban maximum 18 négyzetdeciméter felületű, de legalább 220 gramm súlyú. Manapság a versenyzők már nem maguk készítik a modell minden porcikáját, hanem saját magukhoz szabva – törzsre, szárnyakra, stb. szakosodott – profi készítők alkatrészeikből állítják össze. Aztán jön a sok gyakorlás; tavasztól irány a reptér, illetve a különböző országos és nemzetközi versenyek. A versenyzőknek és modelljeiknek szimbiózisba kell kerülniük egymással. Nagy rutint igényel, hogyan kell megkeresni a meleg légáramlatokat, hogy a repülők minél könnyebben és magasabbra emelkedjenek. (Hasznos a madarak röptének megfigyelése, a szelet viszont lehetőleg el kell kerülni.) Ehhez pedig komoly fizikai felkészültség is kell – mert a reptetéshez szorosan hozzátartozik a terepfutás. Aki belepillant egy gyakorlásba, előbb modellel a kezükben fel-alá futkosó embereket lát, a leoldás után pedig a repülőjüket árkon-bokron, 3-4 kilométeren át futva követő versenyzőket – hiszen a landolás után újra szükség lesz rájuk.

Balról dr. Németh László és Horváth Szabolcs repülőmodelljükkel és aranyérmükkel. Fotó: Savaria Modellező Klub

A két szombathelyi modellező sűrű és eredményes évadot tudhat maga mögött. Az Euro Challenge-en 22 ország 414 versenyzője indult négy kategóriában. Ezeken lehetett megszerezni a kvalifikációt a döntőre, amelyet idén Magyarországon rendeztek. Indultak romániai, németországi, csehországi, svájci és magyarországi versenyeken – a fináléba jutáshoz négy olyan viadal kellett, amelyeken maximumot teljesítettek. Miután ezt az akadályt sikerült megugraniuk, készülhettek a tapolcai döntőre. Németh László a C, Horváth Szabolcs a B kategóriában ott is a legjobbnak bizonyult. (Egyik kategóriában sincs a modellekben elektronika, de míg a B-ben engedélyezett a rányomás, a C-ben nem.) A legnagyobb európai megmérettetésen tehát a négy felnőtt kategóriából kettőt szombathelyi versenyző nyert. Abszolút eredményt is hirdettek: itt Horváth Szabolcs állhatott fel a dobogóra, egy brit és egy lengyel versenyző mögött lett harmadik, míg Németh László a hatodik helyen zárt.

A modellezők sorsa általában gyerekkorban dől el. Szabolcs édesapja, Horváth Ferenc az Agora-Gyermekek Házában szakkör keretében jelenleg is foglalkozik fiatalokkal. De a két élversenyző is segít az utánpótlás-nevelésben, versenyeztetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!