Sport

2015.01.16. 18:40

Már csak legenda az Aranycsapat

Szombathely - Egy korszak a közelmúltban elhunyt Buzánszky Jenő halálával végleg lezárult, már nincs egyetlen élő tagja sem az Aranycsapatnak. A labdarúgás történelmébe azonban örökre beírták nevüket legendás tagjai.

Bodor Ferenc

Első igazi nagy élményem az Aranycsapattal az 1952-ben, Helsinkiben rendezett nyári olimpia, a magyar szempontból az eddigi legeredményesebb ötkarikás játékok volt. A 16 aranyérmes termést azóta sem tudta megismételni a magyar küldöttség. Szepesi György rádióközvetítései szinte az egész országot a készülékek mellé szegezték. A különböző sportágak sikerei mellett sokak emlékeiben a focié maradt meg talán a leginkább. A jugoszlávok elleni döntő magyar szempontból nem a legjobban kezdődött, hiszen a csapat kapitánya, a már akkor is egyik leghíresebb játékos, Puskás kihagyta a tizenegyest. Ma is pontosan emlékszem a közvetítésre: Puskás lő, Beara véd! Aztán Puskás igaz csak a 71. percben - helyrehozva hibáját - megszerezte a vezetést. A befejezés előtt két perccel Czibor találata erősítette meg az olimpiai aranyérmet.

Egy évre rá következett az Évszázad mérkőzése, az olimpia bajnokot a hazájukban 90 éve veretlen angolok hívták meg. A Wembley stadionban a magyar válogatott 6:3-ra lesöpörte vendéglátóját. Az újságok világra szóló győzelemről tudósítottak.

Az Aranycsapat: Grosics Gyula Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán

Újabb egy évre rá, az 1954-es, Svájcban rendezett világbajnokságra nagy esélyesként utazott az Aranycsapat. Úgy masírozott a döntőbe, hogy közben - a sérült Puskás nélkül - 4:2-re verte a kétszeres világbajnok Uruguayt és Brazíliát. A vége már örök fájdalom, az NSZK 3:2-re nyert, s ezzel övék lett az aranyérem. A világsajtó úgy fogalmazott, hogy a vb-t nem a németek nyerték meg, hanem a magyarok veszítették el. A kiváló riporter, Szepesi György elcsukló hangon tudatta velünk a nagy csalódást jelentő eseményt.

Jött az 1956-os forradalom, amely eléggé megtépázta ezt a nagyszerű csapatot. Igaz, utána még talpra állt labdarúgásunk, de ilyen magasságokba azóta sem jutott.

Idézzük fel a játékosokat: GROSICS, a bravúrokra is képes kapus, BUZÁNSZKY, a megbízható, gyors jobbhátvéd, LÓRÁNT, a gránitkemény középhátvéd, LANTOS, a nagy szabadrúgáslövő BOZSIK, a játékmester, ZAKARIÁS, a megbízhatóság szobra, BUDAI, a jobbszélső összekötőjével, Kocsissal alkotott nagyszerű párost, KOCSIS fejjátéka világhírű volt, HIDEGKÚTI, az elegáns középcsatár kapura is nagyon veszélyes volt, PUSKÁS, a balösszekötő mindent tudott, nem véletlen, hogy ma is a világ valaha élt legjobbjai között emlegetik, végül CZIBOR, az ördögien cselező balszélső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!