Sport

2015.01.01. 18:05

Még egy próba - Németh Kristóf újabb műtét után

Szombathely – Németh Kristófnak negyedszer műtötték meg a jobb térdét – azt reméli, ez segít abban, hogy a nemzetközi mezőnnyel tudjon tartani.

Horváth Erika

November 24-én Tatán megkezdték a 2015-ös szezonra való felkészülést a Dobó SE atlétái. Németh Zsolt és Németh László csapatához Pars Krisztián most, januárban csatlakozik, Németh Kristófra azonban még jó ideig rehabilitációs munka vár.

– Egy mozaikplasztikaszerű műtétet végeztek a jobb térdemen szeptember 25-én Budapesten – idézte fel a 27 éves kalapácsvető. Aki utánpótlás korából négy világversenyes érmet is őriz – 2003-ban ifi vb-ezüsérmes, 2005-ben junior Európa-bajnok, 2006-ban junior vb-ezüstérmes és 2007-ben U23-as Eb-második volt. Eddig négy felnőtt világversenyre, egy vb-re és három Eb-re jutott ki. Egyszer, 2010-ben jutott döntőbe – kilencedik lett az Eb-n. Abban az esztendőben érte el a 76,45 méteres egyéni csúcsát is, amelyet azóta sem sikerült túlszárnyalnia. A 2014-es évben 74,04 volt a legjobbja.

Németh Kristóf fájós térde miatt nem tudott kiemelkedő eredményt elérni az elmúlt évben. Fotó: Unger Tamás

– Ez volt a negyedik beavatkozás a jobb térdemen, de ez az első, amikor új porcfelszínt próbálnak létrehozni. A csontfejig megfurkálták a porcot, és az onnan kiszivárgó őssejtes nedv tölti fel a lyukakat. Így képződik az eredetihez hasonló, új porcfelszín. Úgy gondoltam, ezt még megpróbálom. Egész évben állandó gyulladásban volt a térdem. Egy-egy erősebb edzés után feltellett vízzel, feszült, kénytelen voltam pihentetni. Döntenem kellett, mert a 73-74 méter, amit így tudtam dobni, az a semmi és a nemzetközi szint küszöbe között van. Nincs sok értelme fájós térddel folytatni a versenyzést. A műtét után öt hétig mankóztam, de már a második héten megkezdtem a gyógytornát, amit még mindig csinálok. A tervek szerint március végén lesz vége a rehabilitációnak, onnantól már teljesértékű munkát tudok végezni. Most kezdem az egyenes vonalban, egyenletes tempóban való kocogást, aztán lassan szökdécselhetek és gyorsabb futásokkal is próbálkozhatok. Muszáj visszaerősíteni minden izmot, csak úgy lehet esélyem, hogy bírja majd az edzésmunkát is. Egyelőre erre koncenrálok. Idén világbajnokság lesz, 76 méter a szint. Utoljára három éve dobtam ekkorát, de ha a térdem engedi, menni fog és utazhatok. Tavaszra eldől, hogy fel tudok-e készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!