Sport

2015.01.16. 16:55

Dobó SE: rekordismétléses év

Szombathely - Tartja a nagyon magas színvonalat a Dobó SE hasonlóan eredményesnek bizonyult a csoport a 2014-es évben, mint az azt megelőző megismételhetetlennek vélt esztendőben. Idén több világversenyre is készülhetnek a kalapácsvetők.

Unger Tamás

A 2013-as esztendőben a dobócsoport történetének legeredményesebb évét produkálta a Dobó SE; versenyzői minden világversenyen képviseltették magukat, négyről pedig érme(ke)t is hoztak.

- Úgy gondoltuk, ezt nehéz lesz felülmúlni. Ha nem is sikerült, de 2014-ben is pontosan annyi, 150 pontot pontot gyűjtöttünk, mint 2013-ban, és ez a csoport rekordja - összegzett Németh Zsolt vezetőedző, aki azt is elárulta, hogy ezt, az édesapja, Németh Pál által felépített pontszámítást használják immár 40 éve.

A Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki pontrendszere alapján 6972 a 2014-es végeredmény, ez történetük harmadik legmagasabb pontszáma, a páros éveket tekintve pedig a legtöbb. (Atlétikában a páratlan években dömping van a világversenyekből, a párosokban jóval kevesebb.) De mi is történt 2014-ben a Dobó SE-ben?

Legelsősorban Pars Krisztián megvédte Európa-bajnoki címét - új egyéni csúccsal -, és olyan mesterhármast ért el (ezen kívül a világkupán, és a kalapácsvetők világsorozatában is első lett), amire csak egyszer volt példa: 1998-ban, a nagy előd Gécsek Tibor előadásában. Az utánpótláskorúaktól Gyurátz Réka junior vb- és Halász Bence ifjúsági olimpiai ezüstérme emelkedik ki. Emellett a különböző országos bajnokságokról összesen 63 érmet gyűjtöttek össze a Németh Pál Dobóakadémia hallgatói , ebből húsz volt az egyéni, hat a csapatarany.

- Réka és Bence ezüstje lehetett volna akár fényesebb is, ám ezen nem kesergünk. Az a fontos, hogy hosszú távon tündököljenek, felnőtt korukra teljesedjenek ki. Örömteli, hogy egyre tűnnek fel a reménykeltő, szorgalmas fiatalok különösen jól sikerült a bátyám, edzőtársam, Németh László tavalyi toborzása. Folyamatosan nő a csoport létszáma, most már 76-an vagyunk - ennyien indultak versenyen a Dobó SE színeiben 2014-ben, és ebből 55-en (ez is rekord) rendszeresen, legalább hetente háromszor a kicsiknek ennél többet nem is javaslunk járnak edzésre.

Sokan a dobócsoportból a Németh Pál emléknapon. Középen, fekete pólóban a legeredményesebb versenyző, Pars Krisztián
Fotó: Unger Tamás

De már itt a következő, a 2015-ös esztendő, amelyen nagy kihívások várnak a szombathelyi dobóatlétákra. Nyolc világverseny lesz az évben, és jelenleg úgy tűnik, csak az Universiadéra nem lesz jelöltjük. Márciusban a téli Európa Kupán Pars biztos résztvevő, az egy-egy férfi és női U23-as kalapácsvető helyre a veszprémiek mellett Cser Márton, Halász Bence és Gyurátz Réka is pályázik. Július lesz a korosztályos világversenyek hónapja. Az U23-as Európa-bajnokságon az egyes versenyszámokban országonként hárman indulhatnak. A nagy gerincműtétje után már teljesmértékű munkát végző Banga Beatrix helyzete biztosnak tűnik, a fiúknál viszont hat kalapácsvető jelölt is van, ebből Cser Márton, Horváth Bálint és Kovács Dániel a Dobó SE-s. Diszkosszal Szabó Gyula teljesíthet szintet. A junior Eb-n Gyurátz Réka és Halász Bence éremesélyes lehet, Völgyi Helga amerikai egyetemistaként igyekszik beverekedni magát a válogatottba. Az ifjúsági vb-re a korosztályos világranglistán harmadik Szentivánszky Péter és a negyedik Rába Dániel biztos csapattag lehet, a lányoknál Németh Eszter és Varga Barbara küzd pápai riválisával a két utazó helyért. Lesz EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) is az 1999/200-ben született korosztály számára. Egy-egy kalapácsvető képviselheti hazánkat, a lányoknál Németh Zsanett és Szabó Anett, a fiúknál Varga Donát - utóbbi két Haladás-dobóval, Budavári Ádámmal és Budavári Dáviddal - is versenyben van. Az idei év atlétikai csúcseseménye az augusztus végi felnőtt világbajnokság, amelyen 2014-beli eredményeiért Pars Krisztián szabadkártyával szállhat harcba az elsőségért. Ezért további három magyar férfi kalapácsvető indulhatna a 76 méteres szint teljesítése esetén Pekingben. Remélhetőleg az egyik a térdműtétjéből lábadozó Németh Kristóf lehet. A nőknél 70 méter a szint, ezt Gergelics Cintia és Gyurátz Réka célozhatja meg.

2015-ben két nagyobb hazai versenyt is rendezhet a Dobó SE. A Sugár úton lesz május 3-án a magyar Liga egyik állomáshelye a dobószámokban, illetve május 9-10-én az országos csapatbajnokság nyugati elődöntőjének lehet a házigazdája. Az viszont még csak terv, hogy folytassák a Németh Pál Memoriált ám nem felnőtt, hanem korosztályos U23-as, junior és ifjúsági nemzetközi mezőnnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!