Sport

2015.03.18. 14:50

Csillag folytatja, Dévai felnőtt világversenyekre készülhet

Szombathely - Csillag Tünde döntött: a magyar női tornászválogatott rendelkezésére áll az idei, novemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is.

Unger Tamás

Tavaly októberben a magyar női tornászválogatott 20. helyen végzett a nanningi világbajnokságon, ezzel jogot szerzett arra, hogy indulhasson az idei, 24 együttest felvonultató, októberi, glasgow-i olimpiai kvalifikációs vb-n. A visszavonulását fontolgató Csillag Tünde a kínai világbajnokságon a csapat egyik legjobbja volt. A verseny után a Szombathelyi Sportiskola 24 éves tornásza gondolkodási időt kért a válogatott szakvezetőjétől, Draskóczy Imrétől. 

– Három hónapig csak pihentem, bőven jutott idő a családra, szórakozásra. Jó volt torna nélkül, de végül úgy döntöttem, hogy mégis folytatom. Örült a döntésemnek a kapitány. Ha kicsit is tudok segíteni abban, hogy minél erősebb csapattal álljunk ki a vb-n, megteszem – mondta Csillag Tünde.

Csillag Tünde három hónapos pihenés után újra a szereknél úgy döntött, ezt az évet még vállalja
Fotó: Unger Tamás


– Már ismét edzésben vagyok. Az elemekkel nincs baj, de az állóképességemből jócskán veszítettem. A gyakorlataimon már nem változtatok, a régieket kell visszahoznom. Tulajdonképpen a vb-re kell felkészülnöm, de előtte kapok nemzetközi versenyeken is lehetőséget. Persze itthon addig is versenyzek: már indulok a jövő hétvégi szerbajnokságon és az április 2–3-án Százhalombattán rendezendő szuper csapatbajnokságon, illetve Matolay emlékversenyen is.

A torna szabályai szerint felnőttkorba, a 16. évébe lépett Vizer Erzsébet és Rácz Gábor másik válogatott tanítványa, a tavalyi ifjúsági olimpián ugrásban hatodik Dévai Boglárka.

Bogi hősiesen küzd a serdülőkor okozta gondokkal, igyekszik mederben tartani a testsúlyát. Annál is inkább, mert idén három világversenyre is pályázhat: április 15–19. között a franciaországi Monpellier-ben lesz az egyéni Európa-bajnokság, júniusban Baku ad otthont az első Európai Játékoknak, és természetesen ő is megpróbál a vb-csapatba bekerülni. Dévai Boglárka egyébként ezen a hétvégén a cottbusi Világkupán képviselheti a magyar színeket – tudtuk meg Vizer Erzsébet vezetőedzőtől. A juniorkorú – idén az EYOF-ot célkeresztbe vevő – Székely Dóra pedig az Oslóban rendezendő norvég–magyar válogatott viadalon szerepel. Ezek jó hírek, az viszont nem, hogy így mindketten hiányoznak majd iskolai csapatukból a szintén a hétvégén rendezendő országos diákolimpiai döntőben. Hétfőtől Tatán, felnőtt és Héraklész edzőtáborban folytatják a felkészülést a Szombathelyi Sportiskola legjobbjai. 

A magyar női válogatottal kapcsolatos hír, hogy a továbbiakban egy ukrán edző is segíti Draskóczy Imre munkáját. Az Európa-bajnok, olimpiai negyedik helyezett Alina Kozich annak a Roman Zsurakovszki, Irina Lukjanova edzőpárosnak is volt a tanítványa, aki a szombathelyi edzőkkel osztotta meg a tudását. Kozich a 2008-as olimpia után a japán női válogatottal dolgozott. Segítségével szeretnék visszahozni a magyar tornába azt a koreográfiát, tánc és egyéb összetevőket, melyek talajon és gerendán nélkülözhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!