Sport

2015.05.07. 14:34

Atlétikai csb: nyugati elődöntő

Szombathely - A hétvégén ismét nagyszabású atlétikai versenynek, a magyar atlétikai csapatbajnokság kétnapos nyugati elődöntőjének ad otthont a Sugár úti Atlétikai Centrum.

Horváth Erika

Egy héttel a három dobószámban 137 versenyző részvételével lebonyolított Szuperliga-forduló után még nagyobb szabású atlétikai versenynek lesz házigazdája a Sugár úti Atlétikai Centrum. A Németh Pál Dobóakadémia és a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. rendezheti meg a 2015. évi csapatbajnokság nyugati elődöntőjét.

Tavaly volt az első megreformált csb. Az új szabályok szerint több klubból is verbuválódhatnak – felnőtt, U23-as, junior és ifjúsági versenyzőkből álló – csapatok, amelyeknek legalább nyolcfősnek kell lenniük. Egy atléta legfeljebb négy számban indulhat (a két fiatalabb korosztálybeliek háromban). Egy csapat maximum 50 rajthelyen szállhat harcba a pontokért (a váltó is egy rajthelynek számít). A 2014-es csb-n két csapatban volt vasi érdekeltség: a nyugati csoportot megnyerő, végül ötödikként záró Pannónia Príma csapatában szerepeltek a Dobó SE és a Haladás VSE atlétái is, a nyugati elődöntőben nyolcadik SZoESE külön indult.

Az idei bajnokságra 23 csapat nevezett, a keleti országrész 11 gárdája Nyíregyházán, a 12 nyugati csapat Szombathelyen verseng szombaton és vasárnap a hat-hat döntőbe jutást jelentő helyért. A házigazda Németh Pál Dobóakadémia (Dobó SE) ezúttal önállóan indul; néhány más klubbeli kölcsön-atlétától eltekintve a dobószámokban próbálja meg elérni a még továbbjutást érő hatodik helyet. De náluk szerepel a veszprémi Continent Companyból az ifjúsági olimpiai bronzérmes kalapácsvető, Bácskay Zsófia is – tudtuk meg Németh Zsolt vezetőedzőtől. A Haladás VSE a Zalaszám ZAC-cal együtt alkotja a Pannónia Príma csapatát. Mint a szombathelyiek szakvezetőjétől, Lengyák Györgytől megtudtuk, ők is a továbbjutást, a 4–5. hely megszerzését tűzték ki célul. Elsősorban a sprintszámokban erősek, hat-hét első helyezésre is számítanak. A SZoESE ismét önállóan nevezett; hosszútávfutásra specializálódott kis szakosztályként nincsenek továbbjutási reményei. Kívés István vezetőedző a 8–12. helyre várja tanítványait.

A szombathelyi elődöntő – amelyre a 12 csapatban összesen 339 atlétát neveztek be – szombaton 13 órakor a férfi kalapácsvetéssel rajtol, az utolsó számot, a 4x100-as férfi váltót 18.35-kor indítják. Vasárnap 10 órakor a női kalapácsvetéssel indul a program és a 15.05-re kiírt 4x400-as férfi váltóval zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!