Sport

2015.06.11. 14:30

Európai Játékok - Húsz sportágban kétszáz sportolót indít Magyarország

Pénteken az ünnepélyes megnyitóval kezdődik Bakuban kontinensünk első alkalommal életre hívott multisport-csúcstalálkozója, az Európai Játékok. A kétszázfős magyar küldöttségben akadnak vasiak is.

Tóth Gábor

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 2012-ben ítélte oda az első Európai Játékok rendezési jogát Bakunak. Azerbajdzsán fővárosában június 12. és 28. között 50 országból több mint 6000 sportoló 30 sportágban szerepel. A sportágkínálat eléggé érdekes, mert több európai szövetség (például labdarúgás, kézilabda, tenisz) nem csatlakozott, de akadnak nem olimpiai sportágak is a palettán (kosárlabdából a 3x3, strandfoci, aerobik, akrobatikus torna, szambó, karate). Ráadásul a résztvevő sportági európai, illetve magyar szövetségek sem egységesen kezelik a versenylehetőséget; a vizes sportokban és atlétikában az U18-asoknak rendeznek versenyt, de cselgácsban például Európa-bajnokság is lesz egyben a viadal. Vívásban viszont van külön Eb – éppen most zárul –, Bakuba már nem az első vonal utazik.

Magyarországot 20 sportágban 200 sportoló képviseli az első Európai Játékokon. Négy sportágban lesz vasi érdekeltség. A legnagyobb eséllyel a Haladás VSE két szabadfogású birkózója, a vb- Eb-bronzérmes ifj. Veréb István (86 kg) és az egyszeres Eb-ezüst-, kétszeres bronzérmes Ligeti Dániel (125 kg) indul. Az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor (74 kg) kihagyja ezt a versenyt, nem teszik ki nagy fogyasztásnak kétszer egy évben – a 2015-ös esztendő főversenye a szeptemberben esedékes olimpiai kvalifikációs világbajnokság. Az azeri játékok első magyar főszereplője Veréb lesz, hiszen ő viszi országunk zászlaját a péntek esti megnyitón.

A Haladás két birkózója Ligeti Dániel (balról) és ifj. Veréb István éremeséllyel indul Bakuban (Fotó: Birkózóválogatott)

– Nem vártam ezt a megtiszteltetést, de nagyon örülök neki. Remélem, meg tudom hálálni egy éremmel – mondta szerdai elutazásuk előtt a 27 éves ifj. Veréb István. – Idén nekünk nem rendeznek Európa-bajnokságot, de a világbajnokság előtt úgy tűnik, az országok igyekeznek kihasználni a lehetőséget, mindenki eljön Bakuba, aki számít. A nevek alapján erősebbnek ígérkezik ez a verseny a tavalyi Eb-nél is. De erősek vagyunk mi is, elég sokat dolgoztunk. Január óta edzőtáborból edzőtáborba jártunk. Legutóbb két hétig Kijevben napi három edzéssel készültünk, az utolsó tatai napokon viszont már visszavettünk a munkából. A mezőny nagy részével már birkóztam, sokakat le is győztem már, remélem, így lesz ez most is.

– Minden rendben, várjuk a versenyt – mondta a 25 éves Ligeti Dániel, akinek tavalyi vállműtétje után gyakorlatilag a nulláról kellett újra „összeraknia” magát. – Rendesen tudtam edzeni, a vállam már nem fáj, a térdem is csak akkor, ha futok. Mivel kötöttfogásban is én nyertem az ob-t, szerettem volna mindkét fogásnemben indulni, de végül a szövetség illetékeseitől nem kaptam meg a lehetőséget. Már nem rágom magam ezen, maradt a szabadfogás, arra koncentrálok. Ami a mezőnyt illeti, a súlycsoportomban folytatódik a „költözködés”, most éppen a 2010-es vb bronzmeccsét ellenem megnyerő grúzból lett örmény, de orosz birkózót importáltak a szlovákok és a németek is. Tehát folyamatosan erősödik a mezőny.

Birkózásban a kötöttfogásúak kezdenek, majd a nők következnek. Ligeti és Veréb egy napon, június 18-án, jövő csütörtökön birkózik. Ez a verseny nem Eb és nem számít bele az olimpiai kvalifikációba sem.

A magyar ökölvívó válogatott 14 bunyóssal utazik ki Bakuba. A csapatban ott van a kőszegiek ifjú reménysége, Hámori Ádám és a Haladás VSE rutinos versenyzője, Harcsa Norbert. A válogatott szombaton ül repülőre, a bunyósok kedden kezdik meg a tornát. Bakuban kiemelés lesz a világranglista alapján, vagyis a legjobbak az első néhány körben elkerülik egymást. Súlycsoportonként az első három helyen végző ökölvívó kvalifikálja magát az októberi világbajnokságra.

– Az első jelentős megmérettetésemre készülök 91 kilóban, óvatos lennék tehát a célokat illetően, szeretnék tisztességgel helytállni – fogalmazott a 20 esztendős, kétszeres felnőtt magyar bajnok Hámori Ádám, a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület bunyósa. – Eddig 81 kilóban versenyeztem, kényszerből léptem feljebb – remélem, hogy mielőbb visszatérhetek a saját súlyomba. Most 87 kiló vagyok, még bele kell erősödnöm a 91-be, ráadásul nálam fizikailag sokkal erősebb riválisok ellen kell majd bokszolnom. De tisztességgel felkészültem, rengeteg időt töltöttem az edzőteremben, többször edzőtáboroztunk a válogatottal, nemzetközi tornákon vettünk részt – ráadásul közben a vizsgáimra is készültem az egyetemen, vagyis mozgalmas időszak van mögöttem. Mindent el fogok követni, hogy a lehető legjobb eredménnyel térjek haza.

A Haladás VSE színeiben utazik Bakuba a háromszoros magyar bajnok Harcsa Norbert, aki 81 kg-ban lép ringbe. Edzője, Zámbó József szerint Harcsának remekül sikerült a felkészülése, remek formában, jó erőben van, az éremszerzés reális elvárás tőle.

A hatfős magyar asztalitenisz-válogatott tagja Kosiba Dániel is, aki a mögöttünk hagyott szezonban a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka csapatát erősítette. (A következő idényt már Linzben kezdi.) A csapatversenyek már szombaton megkezdődnek Bakuban – Kosibának Pattantyús Ádám és Jakab János lesz a társa, az egyéni verseny – ahol várhatóan 64 fős a mezőny – pedig 16-án, kedden kezdődik. Asztaliteniszben világranglista-pontokat lehet szerezni, amelyek beszámítanak a riói kvalifikációs rendszerbe.

A szombathelyi – már a PSN Zrt. színeiben versenyző – 20 esztendős triatlonos, Mester Dóra az áprilisi, spanyolországi Európa Kupa-versenyen kvalifikálta magát a játékokra. A 64 fős női mezőnyre az első hivatalos versenynapon, szombaton vár az 1,5 km-es úszó-, 40 km-es kerékpáros- és 10 km-es futótáv. A felnőtt nemzetközi poronddal most ismerkedő Dórinak a középmezőny lehet a célkitűzése. Sok függ attól, hogy az úszásnál hogyan sikerül helyezkednie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!