Sport

2015.06.18. 10:17

Ifj. Veréb István ötödik az Európai Játékokon, Ligeti Dániel kiesett

Baku – A Haladás VSE két szabadfogású birkózója közül ifj. Veréb István (86 kg) elveszítette a bronzcsatát, így ötödik lett, Ligeti Dániel (125 kg) viszont a negyeddöntőben búcsúzott az I. Európai Játékokon.

Horváth Erika

Az Európai Játékok birkózóversenyeinek zárónapján lépett szőnyegre a Haladás VSE két szabadfogású válogatottja, ifj. Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg).

A magyar csapat zászlóvivője, ifj. Veréb István akárcsak a tavalyi Eb-n ezúttal is szeretne dobogóra állni. Fotók: Kricskovics Antal

Ezúttal kegyes volt Fortuna hozzájuk. Bár egyikük sem úszta meg az első fordulót, mindkettejüknek birkóznia kellett a 16 közé jutásért is, nem horrorisztikusan erős ellenfeleket kaptak elsőre. Veréb a svájci Riesen ellen kezdett – aki bár évek óta résztvevője a világversenyeknek, éremközelbe még nem sikerült jutnia. Az első menetben nem is tudott reagálni vb- és Eb-bronzérmesünk parádéjára. 5-0 -s vezetésével a szombathelyi birkózó gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, 7-2 lett a vége. A nyolcaddöntőben a lett Armands Zvirbulis következett. Ő már keményebb dió, volt vb- és Eb-ötödik is, Londonban olimpikon. Nem ez volt az első találkozójuk, nyert már egyikük és másikuk is – ezúttal Veréb birkózott jobban, magabiztosabban, 5-2-es pontozásos győzelemmel lépett a negyeddöntőbe. Ahol egy másik vb- és Eb-ötödik, Ianulov várt rá. És sajnos a magyar fiú nem bírt a moldávval. Az egész meccsen csak egy pontot tudott szerezni, míg Ianulov fokozatosan növelte előnyét – végül 8-1-es győzelemmel lépett az elődöntőbe. Innentől már neki kellett szurkolni, hogy jusson el a fináléig, hiszen akkor a vigaszágon folytathatja Veréb. Így lett, és Ianulov korábbi ellenfelei közül az idén U23-as, korábban junior Európa-bajnok fehérorosz Hustinnal harcolhatott meg a bronzmérkőzésért. Itt már semmit sem bízott a véletlenre, már az első menetben egy négypontos akcióval bebiztosította magát, 5-1-es győzelemmel lett részese a bronzcsatának.

A tavaly komoly vállműtéten átesett Ligeti Dániel két győzelemmel és egy vereséggel fejezte be az Európai Játékokat.

Ahol az öt évvel fiatalabb, első felnőtt világversenyén debütáló grúz Aminasvili volt az ellenfele. Az első menetben egy rossz bírói döntéssel ijesztettek rá a magyarokra, szerencsére Gulyás István szövetségi kapitány „challenge-t" kért, és a videófelvétel a mieinknek adott igazat – visszavonták a grúztól a 2 pontot. Amúgy az első menetben Veréb volt aktívabb, kétszer is kitolta a a szőnyeg érvénye zónájából ellenfelét, így 2-0-s előnyről várhatta a második három percet. A folytatásban azonban fordult a kocka. A magyar birkózót váratlanul érte, hogy ellenfele felpörgött. Aminasvili mögékerüléssel egyenlített (2-2), majd megkaparintva Jimmy bal lábát kivitte a szőnyegről (2-3). A hátralévő rövidke időben pedig erre már nem volt válasz. Elúszott az érem – amivel ifj. Veréb István meg szerette volna hálálni a zászlóvivői pozíciót, be kellett érni a kicsit csalódást jelentő ötödik helyezéssel.

Veréb István (piros) és a grúz Szandro Aminasvili a bakui I. Európa Játékok szabadfogású birkózóversenye 86 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén 2015. június 18-án. MTI Fotó: MOB / Szalmás Péter

A 125 kilósok 21 fős mezőnyében az egyszeres Eb-ezüst- és kétszeres bronzérmes Ligeti Dánielnek a nemzetközi porondon kiemelkedő eredménnyel még nem rendelkező moldáv Romanov ellen kellett szőnyegre lépnie. Az első akadályt kitűnően vette, akcióira nem érkezett válasz, a szombathelyi birkózó 5-0-s győzelmet könyvelhetett el. Sőt, a kétszeres vb-bronzérmes görög Arzumanidisz sem tudott pontot szerezni ellene, a 7-0-s siker már a negyeddöntőt jelentette. A négy közé jutásért azt a Szoszlan Gaglojevet kellett volna legyőzni, aki Oroszországban tanulta a birkózás csínját-bínját, orosz színekben junior Európa-bajnok is lett, ám 2013-tól Szlovákiát erősíti. Az első menet elment – 4-0-s vezetést szerzett Gaglojev. A másodikban Dani mindent megpróbált, ezt a menetet meg is nyerte, de a jó finis nem volt elég a fordításhoz (4-6). Ráadásul Gaglojev el sem tudta vinni a vigaszágra, így számára három mérkőzés után befejeződtek a játékok.

A csütörtökön szőnyegre lépő másik két magyar birkózó közül Molnár József (61 kg) az első fordulóban, Gulyás Zsombor (71) a negyeddöntőben búcsúzott. A magyar szabadfogású csapat nem szerzett érmet, Veréb ötödik helye a legjobb helyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!