Sport

2015.07.07. 14:38

31. Vasi Vasember

Szombathely - Szombaton a megszokott - ám megszépült, megújult - környezetben, 450 nevezővel rajtol el a 31. Vasi Vasember triatlonverseny. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Tóth Gábor

A Vasi Vasembert 1984-ben rendezték meg először, az első triatlonverseny volt az országban. Hárman vannak, akik mind a 30 versenyt teljesítették: Garami Árpád - aki azóta már a szervezésben is segít -, Kapolcsi Imre és a budapesti dr. Bálint Mihály. Ezúttal is neveztek mindhárman.

A tavalyi abszolút győztes, a tiszújvárosi Hankó Dávid idén is jön
Fotó: Unger Tamás

Mint azt a rendezvényt felvezető sajtótájékoztatón Jerse András versenyigazgató elmondta, 450 nevezést regisztráltak, csak előzetesen lehetett jelentkezni az erőpróbára, a limitált létszám gyorsan betelt. Ezzel részvételi rekord született - a helyszíni nevezésre nincs lehetőség. Érdekesség, hogy idén már pénteken este el lehet vinni a rajtcsomagokat, a szervezők - a Pannonsport Kft. munkatársai - 17 és 19 óra között a Csónakázótó parkolójába, a versenyközpontban várják az előnevezetteket. Szombaton egyébként már 7 órakor kinyit a versenyiroda. A férfiak mezőnye 11 órakor, a nőké pedig 11.30-kor rajtol: 1500 méter úszás (az előrejelzések szerint 18-24 Celsius fok körül lesz a Csónázótó vízhőmérséklete), 40 km kerékpározás és 10 km futás vár a vasi vasemberekre. A kerékpározás útvonala: Szombathely, Kenderesi U., Bartók Béla krt., Brenner Tóbiás krt., Külső Nárai u., Nárai, Pornóapáti, Horvátlövő, Vakseresztes, Felsőcsatár, Narda, Torony, Sé, Szombathely, Dolgozók Útja, Kenderesi U. A futás útvonala: Csónakázótó versenyközpont, Keneresi u., Bartók Béla krt., Árpád u., Múzeumfalu, Kenderesi u., versenyközpont (4 kör). A verseny ideje alatt, 6 és 18 óra között a Kenderesi út, a Bartók Béla körút és az oladi kishíd közötti szakasz teljesen le lesz zárva a forgalom elől. Elhangzott, hogy a különböző korosztályokban összesen 84 érmet osztanak ki a szervezők, továbbá a verseny pénzdíjas, az összedíjazás 265 ezer forint. A tapasztalatok szerint a legfelkészültebb versenyzők úgy 13 óra körül érnek be a célba, de a szervezők amatőr versenyről lévén szó mindenkit megvárnak. Az ünnepélyes eredményhirdetés 16 óra körül lesz.

Kalmár Attila, a főszervező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a 31. Vasi Vasember a Magyar Triatlon Szövetség támogatása nélkül lett megrendezve, főként a város, a helyi szponzorok segítségének köszönhetően. Ennek ellenére is az egyik legolcsóbb ilyen jellegű erőpróba, amely elsősorban az amatőröknek nyújt tökéletes versenyzési lehetőséget.

Koczka Tibor alpolgármester - aki szombaton ellövi a startpisztolyt - jelezte, hogy teljesítette az első, 1984-es Vasembert - az emlékei szerint akkor nagyon hideg volt a Csónakázótó vize. Most az időjárásra nem lehet majd panasz, mint ahogyan a Csónakázótó megújult, megszépült környezetére sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!