Sport

2015.07.24. 16:32

Halász Bence aranyat hozott az atlétikai junior Eb-ről

Szombathely – A közelmúltban három korosztályos atlétikai világversenyt is rendeztek. A Dobó SE hét válogatott kalapácsvetője közül ketten indultak érem-eséllyel. Halász Bence versenycsúccsal nyerte meg a junior Európa-bajnokságot, Gyurátz Rékának viszont ezúttal nem sikerült dobogóra állnia.

Horváth Erika

Az alig több mint egy hét múlva a 18. életévét betöltő Halász Bence állt már dobogón, két éve az EYOF-on kétszer is (kalapács- és diszkoszvetés) eljátszották tiszteletére a Himnuszt. Tavaly abszolút esélyesként ezüstöt hozott az ifjúsági olimpiáról. Most, a svédországi junior Eb-n a nála egy évvel idősebbek között, „csak" éremvárományosként 79,60 méteres Európa-bajnoki csúccsal nyerte meg az aranyat.

– Nagy elégedettséget éreztem, ugyanis a befektetett munka meghozta a gyümölcsét, és ez nagyon sokat jelent nekem – idézte fel a győzelem és az eredményhirdetés pillanatait Németh Zsolt és Németh László tanítványa. – A tavalyi eredmény sem volt rossz, de végül nem jött ki, az, amit szerettünk volna. Idén végre sikerült az esélyesség terhével is megbirkózni. Nagyon büszke voltam a győzelemre, meg jól esett, hogy örömet tudtam okozni az otthoniaknak, akik szurkoltak nekem. Ez volt az eddigi legkeményebb nagy versenyem, ezt az eredményemet tartom a legértékesebbnek.

Itthonról követve az eseményeket; némi bizonytalansággal indult az Eb, hiszen Bence csak harmadik kísérletére dobta be magát a döntőbe.

A sok munka végre meghozta a gyümölcsét. Az Eb-aranyérmes Halász Bence egyik edzőjével, Németh Zsolttal. Fotó: MASZ/Zádor Péter

– Ezt sem rossz visszaidézni, mert két sikertelen dobás után harmadikra sikerült összeszednem magam. Ami azt jelezte, hogy fejben is ott vagyok a versenyen. Ez a másnapi döntőre is adott egy kis lelki bónuszt.

És talán az is adhatott plusz önbizalmat, hogy a legnagyobb rivális, a német fiú a 12-ből már nem jutott a nyolc közé.

– Egy kicsit megkönnyebbültem, de már előtte, a selejtezőben is kiesett az egyik nagy ellenfelem, egy izlandi fiú. Amikor a német sem jutott be, elkezdtem gondolkodni, kik azok, akik még nagyon ott lehetnek a nyomomban. De hát nagyon sokan ott voltak, mert nagyon jól dobált mindenki. Erre nem számítottam. A döntőben viszont már tudtam, hogy mikre kell figyelnem, milyen gondjaim adódhatnak, és ezeket már a melegítésnél is sikerült kiküszöbölnöm. Jól szálltam be a 77,81-dal – aznap nekem sikerült legjobban a verseny.

Az Eb-ről hétfőn ért haza a juniorválogatott, szerdán Halász Bencét már munkában találtuk. De előtte, egy nap jutalomszabadságot kapott, amikor hazalátogathatott a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmára – ahonnan három évvel ezelőtt élsportolói ambíciókkal a Dobó SE-hez érkezett. Nem egyedül, mert a nagy cél érdekében kettévált a család.

– Jó volt otthon, mint mindig. Húsvétkor voltam legutóbb. Nem csak engem ünnepeltünk, a szüleimnek volt házassági évfordulója, elmentünk vacsorázni. Nagyon örültek a sikernek, Óriási áldozatot hoznak értem. Úgy vélik, idáig megérte. De hogy teljes egészében megéri-e, az csak később derül ki.

Bence a legtöbb riválisával ellentétben még jövőre is a junior korosztályban versenyezhet,

– Egy év ebben a korban még nagyon sokat számít. Jövőre junior világbajnokság lesz. Remélem, ugyanilyen jól tudom majd kezelni az esélyesség terhét. De tudom, hogy ott is nagyon nagy ellenfelekkel kell megbirkóznom. Idén még versenyzek 7,26-os felnőtt kalapáccsal is, szeretném áttörni a 70 méteres határt. De aztán újra a 6 kilós szer lesz a fókuszban. Azt a junior vb-t nagyon meg fogjuk célozni.

A junior lány kalapácsvetők világranglistavezetőjeként utazott ki Eskilstunába Gyurátz Réka, akinek eddig szinte minden sikerült, minden világversenyén tudta hozni magát, ifjúsági vb-arany, tavalyelőtt junior vb-, tavaly Eb-ezüst jelezte az útját, még az idei felnőtt vb-re is megszerezte az indulási jogot. Ezúttal azonban nemhogy aranyat, de még érmet sem sikerült hoznia.

– Ilyen soha nem történt még velem. Már a selejtezőben, de még bemelegítéskor sem ment. A döntőt is, mintha átaludtam volna. A 62,94-nél, amivel ötödik lettem, idén csak sokkal jobb eredményeim vannak. Nem könnyű, de igyekszem megfogadni Németh Zsolt tanácsát, felejtsük el. Ahogy mondta, senki sem gép, mindenki hibázhat. Harmincöt nap múlva Pekingben felnőtt világbajnokság lesz, ott szeretném megmutatni, hogy ez csak egy kisiklás volt.

A Dobó SE összesen hét versenyzőt delegálhatott a junior Eb-re, az ifjúsági vb-re és az U23-as vb-re – öten döntősök lettek.

– Maradéktalanul elégedettek csak Halász Bencével lehetünk; 18 évesen Eb-csúccsal nyert, nagyon kiegyensúlyozottan teljesített – értékelt Németh Zsolt vezetőedző. – A többiek közül nagyjából mindenki hozta magát, kivéve Rékát, aki valamiért leblokkolt. És sajnos, bár ott voltam a helyszínen, nem tudtam kimozdítani abból az állapotból. Az ifiknek rutinszerzés volt az első világbajnokságuk. Szentivánszky Péter tudta hozni a papírformát a negyedik helyével, Rába Dániel sajnos nem; pedig ő is ott volt 74 felett, de nem bírt bennmaradni a körben. Németh Eszter hetedik helye nagy bravúr, de nem értékeljük túl – élni tudott a többiek gyengélkedéséből adódó lehetőséggel. Az U23-asoknál Cser Márton és Banga Beatrix Eb-re kijutása is nagy teljesítmény volt. Utóbbi a legfiatalabb volt a mezőnyben, még a következőn is indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!