Sport

2015.07.16. 12:43

Sakk: Negyedszer szerzett bronzot a Haladás

Szombathely - A Haladás VSE-Infraplan NB I-es sakkcsapata nagyszerű finissel negyedszer szerzett bronzérmet a legmagasabb osztályban.

Horváth Erika

A Haladás VSE-Infraplan sakkcsapata 1995 óta folyamatosan tagja az élvonalnak, a 2014/2015-ös volt a 20. NB I-es szezonja a zöld-fehéreknek. 2011, 2012 és 2013 után immár negyedszer sikerült bronzérmet szerezni.

– A Nagykanizsa és a Paks hosszú évek óta kiemelkedik a mezőnyből. Mögöttük viszont nagyon kiegyenlített volt a csoport, az utolsó két gyengébb csapat kivételével, bárki eséllyel pályázhatott a harmadik helyre. Tavaly nekünk nem jött ki a lépés, hetedikek lettünk, idén viszont igen – kezdte Pergel László, a szombathelyi csapat vezetője. – Pedig nem tudtunk minden mérkőzésre a legerősebb összeállításban asztalhoz ülni, a külföldi bajnokságokban is szereplő légiósainkra nem számíthattunk annyiszor, mint szerettünk volna. És az olimpiai ezüstérmes nagymesterünk, Rapport Richárd egyszer sem játszott, nem sikerült a programjával összeegyeztetni a bajnokikat. Két fordulóval a kilencfordulós bajnokság vége előtt úgy tűnt, hogy a negyedik helyre lehet esélyünk.

A kilencből három olyan bajnoki is volt, amikor légiósok híján csak saját nevelésű, helyi játékosok ültek az éltáblákon. Balról Ruck Róbert, Németh Miklós és dr. Kovács Gábor. Fotó: Timár Gergely

A finis azonban minden várakozást felülmúlt. A Haladás nagy különbséggel verte mindkét ellenfelét, a Pénzügyőrt 7,5-4,5-re, a Makót pedig 8,5-3,5-re. És miután a nagy rivális MLTC az utolsó fordulóban a sereghajtó Szigetszentmiklóst csak 7,5-4,5-re tudta legyőzni, még a holtversenyt is sikerült elkerülni, fél pont különbséggel a szombathelyiek értek be a harmadik helyre.

A bajnokság végeredménye: 1. Nagykanizsa 80 pont, 2. Paks 70,5, 3. Haladás VSE-Infraplan 58,5, 4. MLTC 58, 5. Budapesti Titánok 56, 6. Pénzügyőr 55, 7. Dunaharaszti 53,5, 8. Makó 52,5, 9. HÜSI 30, 10. Szigetszentmiklós 25.

– A csapatunknak az egységben volt az ereje. Ha a 12 táblát három részre tagoljuk, az 1–4-en és az 5–8-on 19,5-19,5, a 9–12-en 19 pont volt a mérlegünk – folytatta Pergel László. – A legtöbbet játszók közül mindenképpen ki kell emelni Németh Miklóst és Petényi Tamást – előbbinek 71 (5/7), utóbbinak 75 (4,5/6) százalékos a teljesítménye. Ebben a szezonban sem szakadt meg dr. Kovács Gábor egyedülálló rekordja, NB I-es történetünk során még egyetlen egy meccsről sem hiányzott. Kiss Attila pedig idén megszerezte 100. pontját a Haladás színeiben. Nagyon szép eredmény a harmadik hely, ezzel ismét jogot szereztünk, a Klubcsapatok Európa Kupájában való indulásra. Ezt azonban most ki kell hagynunk, mert a költségvetésünk nem teszi lehetővé; a várostól a tavalyihoz képest valamiért egymillió forinttal kevesebbet kaptunk.

A sakk szakosztálynak már az őszi rajtra kell fókuszálnia (illetve spórolnia), hiszen ismét három csapatot versenyeztet majd az NB-s bajnokságokban. NB II-es együttesük esélyeshez méltóan, végig vezetve, minden mérkőzését megnyerve szerezte meg a bajnoki címet 98 ponttal. (Ez az összes NB-s sakkbajnokságot tekintve a legmagasabb pontszám.) Így a következő szezont már egy év kihagyás után az NB I/B-ben kezdik. De marad HVSE-képviselet az NB II-ben is, hiszen a megyei I. osztályból feljutott a harmadik számú csapatuk.

– Remélhetőleg, a játékosaink közül mindenkit meg tudunk tartani. Nagyon nagy sztárt nem tervezünk igazolni, de néhány stabil játékost muszáj, hogy ne legyenek létszámproblémáink a meccsnapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!