Sport

2015.08.07. 18:36

A HVSE a biztos háttér - Megtartják a női NB/B-s indulási jogot

Szombathely - A Haladás VSE vezetősége pénteki ülésén úgy döntött, hogy megtartja a női kézilabdacsapat NB I/B-s indulási jogát, és vizsgálják a 2015/2016-os bajnokságban való indulás szakmai és gazdasági feltételei megteremtésének lehetőségeit.

Haladás VSE

Hosszú távú koncepció segítheti leginkább a kézilabda-utánpótlást. Ennek kidolgozását és megvalósítását tűzte zászlajára a Mocsai Lajos vezette Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA). Programjának megvalósítása érdekében már több mint tíz egyesülettel és várossal kötött együttműködési szerződést. Nyár elején az újonnan létrejött Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiával is hogy a kitűnő utánpótlásképzéssel bíró vasi megyeszékhely az utánpótlás-nevelés egyik regionális központjává váljon, ahol a tehetséges fiatalok a legoptimálisabb, stabil szakmai és infrastrukturális körülmények között fejlődhetnek.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia minden szakmai, tehetséggondozási, edzőnevelési támogatást megad együttműködő partnereinek a fiatalok magas szintű képzéséhez. Úgy gondolom, hosszú távon az utánpótlásképzési koncepciónk a Haladás kézilabdacsapatának magasabb osztályba való feljutását is segítheti fogalmazott a NEKA főigazgatója.

A tervek szerint a fiatalok 14 éves korukig a regionális akadémiákon nevelkednek, majd a legtehetségesebbek felkerülnek a nemzeti akadémiára. Mocsai Lajos hangsúlyozta: a NEKA kizárólag szakmai segítséget tud biztosítani együttműködő partnereinek, az anyagi hátteret a helyi szervezeteknek maguknak kell megteremteniük.

A város önkormányzata is csak azokat a klubokat tudja támogatni, amelyek megfelelő anyagi és jogi háttérrel rendelkeznek.

- Az önkormányzati vagyonnal felelősen gazdálkodva csakis olyan szervezetet, egyesületet támogathatunk, ahol látjuk a jogilag és pénzügyileg rendezett hátteret, ahol biztosított az infrastrukturális, intézményes háttér, és rendelkeznek hosszú távú elképzelésekkel. Jelen pillanatban ez kizárólag a Haladás VSE - emelte ki Koczka Tibor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere.

2015-ben a HVSE kézilabda szakosztálya 6,5 millió forint önkormányzati támogatást kap. A 2013-ban megválasztott új elnök, Homlok Zsolt irányítása alatt egyre stabilabbá vált az egyesület anyagi helyzete. Az elmúlt két évben mintegy 80 millió forintos TAO-pályázathoz jutott a HVSE kézilabda szakosztálya.

A Haladás július 24-ei küldöttgyűlésén, amikor az új egyesületben rá váró munkája miatt Pődör Zoltán (balról) lemondott az ügyvezető elnöki posztról. Középen Homlok Zsolt, az egyesület elnöke. Fotó: Unger Tamás

- Az átgondolt, felépített szakmai munka és a stabil háttér elengedhetetlenül fontos a fejlődéshez. Nemcsak a felnőtteknél, hanem az utánpótlásképzésben is. A HVSE nyitott minden olyan együttműködésre, amely a felelősségteljes, magas színvonalú utánpótlásképzést tartja szem előtt - hangsúlyozta Homlok Zsolt. Ugyanakkor ambivalens érzéseket fogalmazott meg régi kollégája, Pődör Zoltán tevékenységét látva. Ugyanis az egykori HVSE-ügyvezető, még egyesületi vezetőként, szakosztályelnökként legalábbis tétlenül nézte a kézilabda-szakosztály tagjainak, edzőinek kiszervezését új klubjába (Nemzeti Kézilabda Klub és Akadémia). Nemcsak a fiatalokét, a felnőttkorú játékosokét, a tapasztalt edzőkét is. Annak idején Pődör Zoltán az egyetemtől ugyanilyen módon szervezte ki a kézilabdát. Homlok Zsolt szerint sportetikailag megkérdőjelezhető viselkedés ez a magatartás, és a HVSE elnöksége ezen ügy kapcsán jogi lépéseket is fontolgat.

A HVSE vezetősége pénteki ülésén döntött arról, hogy az NBI/B-s csapat 2015/16-os szezonban való indulási jogát megtartja, valamint arról, hogy vizsgálják a csapatindítás szakmai, gazdasági feltételei megteremtésének lehetőségeit.

Létesítményeink folyamatosan a kézilabda és a többi szakosztályunk rendelkezésére állnak. Hosszú távon gondolkodunk, biztos háttérrel sportolóink jövőjét építjük. Hamarosan megkezdődik a Rohonci úton az új Haladás Sportkomplexum beruházás, amelyben sok más sportág mellett a kézilabdázók is egy modern, magas színvonalú, korszerű infrastruktúrával ellátott helyen kapnak majd otthont magyarázta Homlok Zsolt. Mint mondta, az egyesület továbbra is vár minden sportolni vágyót, a kézilabda-szakosztály pedig várja vissza felnőtt sportolóit. Emellett bíznak abban, hogy kialakulhat egy több lépcsős utánpótlás-képzési rendszer, amelyben mindenki a legoptimálisabb feladatot látja el. Az Akadémia az utánpótlásképzés bölcsőjeként, a NEKA a maga szakmaiságával és professzionalizmusával a legtehetségesebbek nevelőjeként, a HVSE pedig jól képzett, felnőtt játékosok egyesületeként. Egy ilyen együttműködés ugyanis a kézilabda jövőjét és eredményességét segítheti véli Homlok Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!