Sport

2015.08.06. 16:52

Nemzetközi vívótábor: Tizenkilenc országból 550 résztvevő

Szombathely - Sorozatban a 23. nemzetközi vívó edzőtábort rendezi meg a vasi megyeszékhelyen a Solti-Team.

Horváth Erika

Kánikula a szabadban, tömeg és rémisztő hőség a SEK sportcsarnokában. De láthatóan nincs emiatt fennakadás, mindenki igyekszik kihasználni az időt és nagy kedvvel gyakorol. Pedig a vívóknak itt is kötelező a védőöltözet. Plasztron, kabát, nadrág, sisak nekik aztán nem kell szaunázniuk.

A nyári nemzetközi vívó edzőtábor ötlete és megvalósítása Solti Antal mesteredző nevéhez fűződik. Néhány évnyi soproni próbálkozás után a szombathelyi vívóélet meghatározó alakjával, Gasztonyi Jánossal a vasi megyeszékhelyen találták meg az ideális helyszínt.

- Itt egy kupacban megvan minden. A kollégiumok, az edzőtermek, öt perc a belváros, öt az uszoda, ugyanennyi a zöldövezet - sorolja Gasztonyi János, aki természetesen számos kollégájával a 23. szombathelyi edzőtábor szervezésénél is segítségére van a mesternek.

A Szombathelyi Vívóakadémia kadet vb- és Eb-bronzérmese, Bende Bence (szemben) a brit Peter Robinsonnal egyeztet. Fotó: Unger Tamás

Az idei tábor is a megszokott mederben pörög. Szabó András táborvezető elmondta, hogy ezúttal 550 vívó érkezett 19 országból. Kanadából és Argentínából először jöttek vívók, Törökországból nem, ám ennyien, 58-an még sohasem jelentkeztek. Sokan vannak a németek is, 60-an. A legnagyobb létszámban természetesen Magyarországot képviselik a résztvevők, 210 a hazai versenyzők száma. Idén sok a fiatal, 12 14 éves vívópalánta, de még nyolc éves is akad. A legidősebb résztvevő a fénykorában világbajnok svéd tőröző, a 69 éves Kerstin Palm, akinek most a veterán pályafutása dübörög.

Szombathelyen mindhárom fegyvernem képviselői táborozhatnak. A legtöbben akárcsak a nemzetközi vívóéletben párbajtőrözők, ők a SEK-csarnokban gyakorolnak, a Gépipari tornacsarnokában a kardozók, a tőrözök pedig a Nagy Lajos Gimnáziumban és az Aranyhíd oktatási központban edzenek.

Mint Budai István párbajtőredzőtől megtudtuk, itt nem a technikai tudás javítgatása a feladat, az edzők inkább csak koordinátorok. A lényeg, hogy naponta két-két edzésen minél többet vívjanak a legkülönbözőbb ellenfelekkel a résztvevők. Ezt erősíti meg Bende Bence, a Szombathelyi Vívóakadémia kadet vb- és Eb-bronzérmese. Harmadszor vagyok itt, nagyon jó, sokat lehet fejlődni. És az sem mellékes, hogy külföldi vívókkal ismerkedhetek, barátkozhatok.

A tábor vasárnap háziversenyekkel zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!