Sport

2015.08.25. 18:14

Rapport Ázsiában - Négy forduló után három pont az Abu-Dzabi tornán

Öt másik magyar nagymester társaságában az Egyesült Arab Emírségekben játszik egy nagy nemzetközi sakkfesztiválon Rapport Richárd, a Haladás VSE-Infraplan olimpiai ezüstérmese.

Horváth Erika

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban 22-edszer rendeznek nemzetközi sakkfesztivált. A masters kategória 129 fős mezőnyében hat magyar nagymester is asztalhoz ült, közülük ketten, Almási Zoltán (2700) és Rapport Richárd (2671) a tavalyi sakkolimpián ezüstérmes csapat tagjai. A Haladás VSE 19 esztendős nagymestere a kilencfordulós, svájci rendszerű verseny első fordulójában indiai ellenfelét, Rakes Kulkarnit (2368) világossal legyőzte. A második fordulóban feketével döntetlent ért el az orosz Alekszander Predkével (2548) szemben. Kedden két fordulót bonyolítottak le a második legerősebb ázsiai nyílt versenyként számon tartott viadalon. Délelőtt Rapport Richárd a Fülöp-szigeteki Haridas Pascue (2447) ellen a fehér bábukat vezette, és a 74. lépésben döntetlenben egyezett meg a nemzetközi mesterrel. A délutáni, negyedik fordulóban az indiai N. R. Visakh (2411) volt az ellenfele, akit sötéttel a 47. lépésben megadásra kényszerített. Rapport így négy forduló után 3 ponttal várja a folytatást. A Haladás másik – szintén olimpiai ezüstérmes (2002) – nagymestere, Ruck Róbert (2552) a bécsi sakk open A csoportjában szerepelt. A szombathelyi sakkozó a kilenc forduló során 7 pontot gyűjtött – hatszor nyert, két döntetlent ért el és egyszer kikapott –, ezzel 16. lett a népes, 465 indulót felvonultató viadalon.

A Veszprémi Nyár Kolhrusz Zoltán emlékversenynek 48 indulója volt. A hétfordulós versenyen nagyon jól szerepelt a Szombathelyi Sportiskola tíz esztendős sakkozója, Borhy Marcell – 4,5 ponttal (három győzelem, három döntetlen, egy vereség) a hetedik helyet szerezte meg, ezzel 47 Élő-ponttal gyarapította az értékszámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!