Sport

2015.09.24. 16:58

Birkózás: Tovább a kvótákért - Még három lehetőség maradt

Szombathely – A szeptemberi Las Vegas-i birkózó világbajnokságon a három szakágban hat-hat olimpiai kvóta lelt gazdára. Magyarországnak ebből egy jutott.

Horváth Erika

A Haladás VSE három szabadfogású válogatottjának, Hatos Gábornak, ifj. Veréb Istvánnak és Ligeti Dánielnek is tovább kell harcolnia a kvalifikációért. Az egyesült államokbeli vb-n az 1–6. helyezettek jutottak riói kvótához. Ötödik helyével a kötöttfogású Lőrincz Viktor (85 kg) is szerzett, a többi magyar azonban nem. De semmi sincs veszve, hiszen még három lehetőségük lesz a birkózóknak az olimpiai kvalifikációra. Először jövő áprilisban kontinentális kvalifikációs tornákat rendeznek négy földrészen; az európaiak 15–17-én a szerbiai Zrenjaninban szállnak harcba. Súlycsoportonként az 1–2. helyezettek érhetnek célba. Akiknek nem sikerült, az április 22–24-én Ulanbatorban folytathatják immár világméretűvé bővült mezőnyben. A mongóliai versenyen az 1–3. helyezettek kvalifikálják magukat. Az utolsó esély pedig a törökországi Isztambulban lesz, ahol az 1–2. helyezettek szereznek jogosítványt Rióra. A három verseny során folyamatosan tisztul majd a kép, hiszen azok a nemzetek, amelyeknek az adott súlycsoportban már van riói kvótájuk, ezeken már nem képviseltethetik magukat. Fogyasztásos sportág lévén azon birkózóknak, akik kénytelenek lesznek végigbirkózni a sorozatot, nem lesz könnyű dolguk, hiszen gyakorlatilag három héten át kell tartaniuk a testsúlyukat.

A szabadfogású válogatott három haladásos tagjától a folytatásról, illetve az olimpiával kapcsolatos reményeikről érdeklődtünk. Mindhárman nagyon bíznak abban, hogy kijutnak Rió de Janeiróba.

Veréb István (pirosban) a bakui Európa Játékokon ötödik lett. A vb viszont nem sikerült számára, jövőre kell megküzdeni a riói kvótáért. Fotó: MTI/MOB/Szalmás Péter

– A vb-n 125 kg-os kvótához jutottak közül csak a szerencsés sorsolásának köszönhetően becsúszó mongol eredménye meglepetés – mondta az Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel, akinek két mérkőzés után ért véget az idei vb-szereplése. – Nem voltam rossz formában, jól is birkóztam, apró hibákon múlott a jobb szereplésem. Hiányérzetem nincs, mert mindent megtettem. De sajnos 90 százalék nem volt elég, ahogy nem lesz az a többi versenyen sem, 110 kell mentálisan és fizikálisan is. Reális cél, hogy kvótát szerezzek, reményeim szerint már az első versenyen.

– A 86 kg-ban egy kivétellel azok szereztek kvótát, akikre számítottam. Én szerettem volna lenni a hatodik, de a bolgár örülhetett. Nincs mit szépíteni, ez a vb nekem sem sikerült – vallotta be az amúgy vb- és Eb-bronzérmes ifj. Veréb István, akinek Las Vegasban az első mérkőzésen meggyűlt a baja moldáviai ellenfelével. – Óriási és nagyon erős volt a mezőny, és a sorsolással sem volt szerencsém. A moldáv stílusa nem igazán fekszik nekem, de ki kell találni ellene is a nyerő taktikát, hiszen ő is ott lesz a folytatásban. Muszáj megvernem. A 86 kilósok négy verseny alapján verbuválódott 19 kvótása között nekem is ott kell lennem.

A 74 kg-ban olimpiai, vb- és Eb-bronzérmes Hatos Gábor kihagyta a világbajnokságot, de nem tett le arról, hogy ismét olimpikon lehessen.

– Jól vagyok, edzek, nemrégiben egy oroszországi versenyen is jártam, ahol a 86 kilóban ötödik lettem. Jó erőben érzem magam, egyetlen nagy ellenfelem a testsúlyom. Egy kicsit rossz volt kívül-állóként figyelni a vb-t. Brutális volt a mezőny, a különböző nemzetek nagyon bevásároltak az oroszoktól, illetve a szovjet utódállamoktól. A súlycsoportomban egy fiatal francia kvótaszerzése volt meglepetés, de azelőtt ő is orosz volt. A helyettem induló Nagy Mihály ügyesen birkózott. Gulyás István szövetségi kapitánnyal még nem beszéltünk a velem kapcsolatos elképzeléseiről, a válogatóról, kvalifikációról. De én is megkezdem a többiekkel októberben a felkészülést – és mindenképpen szeretnék nekifutni a kvalifikációs sorozatnak. Ha nem is az elsőn, de a második vagy harmadik versenyen meglesz a kvóta. És nem féltem a két csapattársamat sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!