Sport

2015.10.13. 16:19

A Haladás és a VSA összefogott, a SZoESE külön úton megy tovább

Szombathely - A 2015/2016-os szezonra egy jövőbeli, ütőképes NB I-es csapat felépítése érdekében együttműködési megállapodást ígért három szombathelyi, női röplabdával foglalkozó sportegyesület vezetője. A megállapodás viszont nem egészen alakult az elképzelések szerint.

Horváth Erika

Tavaly szeptemberben közleményt adott ki három egyesületi elnök – a Haladás VSE részéről Homlok Zsolt, a SZoESE-től dr. Gál László, a Vasi Sport Akadémiától pedig Mucsi Péter. Abban állapodtak meg, hogy mindhárom szervezet alárendeli magát annak a célnak, hogy három éven belül olyan felnőtt női NB I-es röplabdacsapata legyen a városnak, amelyik tartósan meg is tud kapaszkodni az élvonalban. Mucsi Péter kapta meg azt a feladatot, hogy az elmúlt év végéig dolgozza ki a konkrét szervezeti modellt, személyi és szakmai tervet a 2015/2016-os, NB II-es bajnokságban való induláshoz.

A pontvadászat ezen a hétvégén indul, de nem háromoldalú a szerződés. Mert csak két klub, a Vasi Sport Akadémia és a Haladás VSE állt be a sorba. Ehhez a koncepcióhoz csatlakozott az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Szombathelyi Sportiskola és Leon SE is. A Szombathelyi Egyetemi SE viszont külön utat választott és önállóan nevezett.

A minapi kupameccsen az új, HVSE/VSA nevű csapat. Amelynek minden játékosa volt VSA-s. Balról: Tóth Zsuzsanna, Végh Júlia (1), Kiss Brigitta (12), Fazekas Szilvia (14), Farkas Barbara és Bokor Laura. Fotó: Szendi Péter

– Az volt a feladat, hogy mindenkinek találjuk meg a helyét. Koczka Tibor alpolgármester szerint egy klubot támogatnak; a törekvés az, hogy a felnőtt csapatot a Haladás VSE-ben működtessük, és az legyen majd NB I-es. A Magyar Röplabda Szövetség is azt erősítette: akkor támogatnak, ha meglesz a konszenzus – mondta Mucsi Péter. – Az elképzelésem szerint ne konkuráljon egymással két szombathelyi csapat ugyanabban az osztályban, az NB II-ben. Azt javasoltam, hogy induljon a SZoESE a dunántúli amatőr bajnokságban, ott nem kell utánpótláscsapatot indítani. Az utánpótláskorúakat beillesztjük a saját korosztályukba a már kiépült, több mint 300 lányt foglalkoztató utánpótlásrendszerbe. A Leon SE kezdi a toborzást az óvodákban, ott lenne a tömegesítés, a Szombathelyi Sportiskolában az U14-es és U16 -os korosztály játszana, illetve közoktatási típusú sportiskolában is röplabdázhatnak a Zrínyiben, illetve a Nagy Lajos Gimnáziumban. Ezután jött volna az egyetem. Amúgy az egész rendszer átjárható, a teteje a Haladás, ahová kiválasztás után léphetnének tovább a fiatalok. Már most heti öt edzéssel, és három edzővel segítjük a játékosok fejlődését. Működőképesnek tűnik ez a szisztéma, sajnálatos, hogy az egyetem kihátrált.

Az elmúlt négy szezonban a Haladás VSE és a SZoESE közösen indított csapatot az NB II-ben. Felnőtt játékosai az egyetemi klubnak, utánpótláskorúak a HVSE-nek voltak – és ugyanazon edzővel dolgoztak. Az új koncepciótól végül elhatárolódott a SZoESE. A végeredmény: a Haladás minden játékosa átigazolt az egyetemistákhoz.

– Augusztus 1-jével léptem a Haladásnál munkába, akkor már napirenden volt a röplabda ügy. Tudott volt, hogy a városi sportkoncepcióban a VSA-val kötött együttműködés lehet a befutó. Már erősen kidolgozott a felmenő rendszer és tervszerű a munka. Ez engem is meggyőzött – mondta Horváth Norbert, a HVSE nyáron megválasztott ügyvezető elnöke. – Danka Judit szakosztályvezetőnek szabadkezet adtam. Ezért nekem is van felelősségem – mert nem voltam keményebb. Nem tudom, miért alakult így, de a régi labdákon és edzőhálókon kívül semmi sem maradt nálunk. Egyetlen játékos sem. Egy e-mailt kaptam dr. Gál Lászlótól, amiben tudatta, hogy a játékosok és a szüleik közös akarata, hogy ugyanazokkal az edzőkkel dolgozzanak tovább, mint eddig. Mindenki átigazolt a SZoESE-be. Ettől függetlenül szívesen látjuk, visszavárjuk azokat, akik úgy érzik, hogy mégis a Haladás kötelékébe szeretnének tartozni és az új koncepció szerint dolgozni. Az NB II-be Haladás VSE/Vasi Sport Akadémia néven neveztünk, és elindítva az új rendszert a VSA hét felnőtt játékosát átigazoltuk a Haladásba.

– Négy – három plusz egy – évig felhőtlen, harmonikus volt a Haladással a kapcsolatunk – szögezte le dr. Gál László, a SZoESE ügyvezető elnöke. – Az új együttműködési koncepciónak december 31-éig kellett volna elkészülnie, de én például csak májusban kaptam kézhez. Júniusban pedig dönteni, nevezni kellett. Számok, tervek, rózsaszín felhők – komoly pénzügyi háttér nélkül –, ez tűnt ki belőle. És az, hogy a SZoESE-ből csak néhány játékosra lenne szükségük. Illetve arra, hogy az egyetemre kerülő jó képességű röplabdázókat adjuk át. És mi lesz a többiekkel? Mi a SZoESE szerepe ebben a rendszerben? Miután a játékosokkal és a szülőkkel való megbeszélés után kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott, hogy nem akar átlépni a bizonytalannak gondolt új struktúrába, hivatalos nyilatkozatban kérte a SZoESE-be való átigazolását. A VSA-val nem volt és nincs pozitív kapcsolatunk. Csak sérelmeink vannak. Az elmúlt négy évben az NB II-es csapatunk működési költségeinek felét a Haladás vállalta. Most – szerényen – a sportkörünk működteti tovább az NB II-es női gárdát, sőt egy férfi együttest is indítunk az NB II-ben.

KÉSZÜL A VÁROSI SPORTKONCEPCIÓ

Koczka Tibor sportért is felelős alpolgármestertől arról érdeklődtünk, hogy van-e már az önkormányzatnak a röplabdával kapcsolatos koncepciója?

– Sportvezetők, edzők, testnevelők bevonásával jelenleg is folyik Szombathely Megyei Jogú Város sportkoncepciójának előkészítése. Ennek során valamennyi városunkban működő sportág helyzetét áttekintjük az utánpótlás-neveléstől az élsportig. Célunk egy olyan koncepció kidolgozása, mely főirányokat határoz meg, megszünteti a párhuzamosságokat sportágakon belül és együttműködésre ösztönöz, így erre törekszünk a nagy hagyományokkal rendelkező szombathelyi röplabdázás területén is – tájékoztatott az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!