Sport

2015.11.08. 19:51

Befejeződött a Hungarian Open - A csapatok és a serdülők versenyével zárult az ötnapos utánpótlás asztalitenisz World Tour-viadal

Szombathely – Vasárnap estére az utolsó érmek is gazdára találtak, öt nap után elcsendesedett az Arena Savaria, befejeződött az idei Hungarian Open ifjúsági és serdülő asztalitenisz-verseny.

Horváth Erika

A szerdán kezdődött utánpótlás magyar nemzetközi bajnokság – szervezési szempontból talán legbonyolultabb – csapatversenyei is rendben zajlottak. Két napon át – pénteken és szombaton – négy kategóriában összesen 117 együttest, 293 fiatalt mozgattak a szervezők, rendezők. És közben elrajtoltak a serdülők egyes és páros küzdelmei is. Minden gördülékenyen ment az Arena Savariában.

Ami a csapatversenyeket illeti, a 12 magyar csapatból a csoportmérkőzések után kettő jutott fel a főtáblára (a fiúknál a 16, a lányoknál a nyolc legjobb folytathatta. A Bruckner Máté, Molnár István, Timafalvi Gergő ifjúsági trió a spanyolok legyőzésével a negyeddöntőbe is bejutott. Nem sok hiányzott a még nagyobb bravúrhoz, csak szoros csatában, 3-2-re maradtak alul a negyeddöntőben a későbbi győztes japánokkal szemben. A serdülő lányoknál Harasztovich Fanni és Nagypál Márta a lengyel csapattal vívta a negyeddöntőt – sajnos nekik sem sikerült érmes helyre érni, 3-1-re kaptak ki. A csapatversenyt az ifjúsági fiúknál tehát Japán, a lányoknál tajvani trió nyerte. A serdülők kettősei közül a fiúknál oroszok, a lányoknál tajvaniak állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

A serdülő lány párosok eredményhirdetése. A döntőt ázsiaiak vívták, a Miju Nagaszaki japán–Wong Csin-Jan hongkongi duó nyert 
Fotó: Unger Tamás

A fiatalabb, az U15-ös korosztályban 85 fiú és 69 lány kezdte meg a csatározást. A 12-12 magyar közül a világranglistán elfoglalt helyezése alapján senki sem kapott kiemelési pozíciót. Csoportjukban viszont 11-en is a főtáblára jutást jelentő első vagy második helyen végeztek. Hat fiú – Both Olivér, András Csaba, Terek Norbert, Juhász Patrik, Molnár Dávid és Rózsa Dávid –, valamint öt lány – Drabant Anita, Nagypál Márta, Czeglédi Szilvia, Harasztovich Fanni és Dari Helga – állhatott asztalhoz a szombathelyi viadal utolsó napján is. Hat-hat párosunkból pedig a Molnár Dávid–Rózsa Dávid, az András Csaba–Both Olivér, a Juhász Patrik–Terek Nobert, a lányoknál a Harasztovich Fanni–Nagypál Márta, a Dari Helga–Menkő Veronika, valamint a Drabant Anita–Phan Viola kettős harcolta ki a vasárnapi szereplés jogát is.

A fiú párosok versenyéből játék nélkül szállt ki az András–Both kettős előbbi sérülése miatt. a Molnár–Rózsa párnak is a nyolcaddöntő volt a végállomás 3-1-gyel buktak el az első helyen kiemelt japánokkal szemben. Juhász Patriknak és Terek Norbertnek viszont egy tajvani-thaiföldi páros legyőzésével a negyeddöntőbe is sikerült bejutnia. De az elődöntőbe már nem, mert 3-0-ra jobbnak bizonyult japán és francia riválisuk. Az ázsiai fináléban a papírformának megfelelően a japán duó, Kasiwa Uda és Takeru Jukija győzött. A lányoknál a vasárnapi nyolcaddöntőt már csak Harasztovchék vették sikerrel – románokat búcsúztattak, Dari és Menkő egy orosz-szlovén, Drabant és Phan egy fehérorosz kettőssel szemben maradt alul. A negyeddöntőben már nem volt esélye a Harasztovich–Nagypál párnak – az első helyen kiemelt tajvani párossal kerültek össze. Utóbbi kettős – Fang Szih-Han és Ca Ju-Csin vívhatta a döntőt a 2. kiemelt japán Miju Nagaszaki és a hongkongi Wong Csin Jan alkotta duóval. Utóbbiak nyertek simán, 3:0-ra.

A serdülők egyetlen döntőjében szerepelt csak európai játékos. Az orosz Vlagyimir Szidorenkót végül győztessé is avatták 
Fotó: Unger Tamás

Egyesben a magyarok közül a 64-es tábláról egy kört tudott még menni Both Olivér és Juhász Patrik, de a 16-ba már ők sem jutottak be; előbbit egy balga, utóbbit egy osztrák fiú ütötte el a továbbjutástól. A lányoknál már csak Drabant Anitának sikerült meccset nyernie, egy olasz játékos legyőzésével a 16-ba jutott, de a nyolc között neki is az 1. kiemelt jutott. Szép fegyvertény, hogy csak 3:2-re kapott ki Nagaszakitól. Utóbbinak a fináléban be kellett érnie a második hellyel, nem találta a 2. kiemelt tajvani védőjátékos, Cai Ju-Csin ellenszerét. A serdülőknél csak a fiú egyesnek volt európai szereplője. A rangsorban 15. orosz Vladimir Szidorenko már azzal is nagy bravúrt hajtott végre, hogy a fináléba jutott. De még ezzel sem elégedett meg, 3:1-re legyőzte a mezőny favoritját, a japán Udát is.

Vasárnap estére ötnapos labdapattogás után elcsendesedett az Arena Savaria; aztán a jól sikerült verseny után megkezdték a kipakolást a helyi szervezők, hétfőre már nem piros-kékben pompázik a csarnok. Jönnek újra a hétköznapok, a Falco kosarasai is visszatérhetnek otthonukba. Egy év múlva viszont újra visszavárják a világ nemzetközi porondom szereplő utánpótlás asztaliteniszezőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!