Sport

2016.01.29. 19:10

Játék a döntőért - a Zrínyi pótselejtezőre jutott

Szombathely - A játékos diákolimpia szombathelyi elődöntőjéből a nagykanizsai Kőrösi-Péterfy iskola csapata jutott az országos döntőbe. A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola együttese pótselejtezhet a döntőért.

Horváth Erika

Az alsó tagozatosok számára kiírt játékos sportverseny diákolimpia egyik elődöntőjének Szombathely városa lehetett a házigazdája. A nyolc - négy megyéből két-két - csapat között tíz, a feladatgyűjteményből a helyszínen kisorsolt - elsősorban ügyességet, gyorsaságot igénylő - játékkal döntöttek arról, hogy melyik kettő folytathatja a csatározást. A maratoni versenyt (az egyetemi csarnokban csak négy pályát tudnak építeni, így három és fél órás lett a rendezvény), ahogy már több mint három évtizede, ezúttal is jól, gördülékenyen vezette Horváth Zoltán. Mondhatni, ő volt az elődöntő hőse, hisz nagy betegen is vállalta a komoly feladatot.

A diákolimpián a versenyforma játékosságát legfeljebb a feladatok (a szerek, az akadálypályák) jelzik. Sok-sok gyakorlás van a csapatok mögött, technikai fortélyokat, mesterfogásokat is bevetnek, hogy faragjanak a másodperceken. És a legek ezen a napon a nagykanizsaiak voltak - vasi vonatkozás, hogy a felkészítőik a szombathelyi főiskolán végeztek. A tíz számból hatot ők nyertek meg. A Zrínyi iskola alsósai közvetlenül a nyomukban jártak, a nyolcadik játék után egy pontra megközelítették őket, de a finis, és ezzel az országos döntős hely - nem érdemtelenül - a zalaiaké lett. A zrínyisek magabiztosan végeztek a második helyen, ezzel jogot szereztek a februári ötcsapatos pótselejtezőre, ahonnan az első kettő bejuthat a döntőbe. A nem túl jól kezdő Derkovits a negyedik feladattal feljött a harmadik helyre, végül más csapattól nem veszélyeztetve megőrizte a dobogós helyezést.

- Annak ellenére, hogy betegség miatt több hiányzónk is volt, bíztunk a továbbjutásban - mondták a zrínyis testnevelők, Gubián Tamás és Vadász Gábor. - Sajnáljuk, hogy nem a Derkovitssal jutottunk tovább. A nagykanizsaiak megérdemelték a győzelmet, ők pontosabbak voltak, nekünk becsúsztak hibák, de ez benne van a játékban. A felkészülés során maximálisan megtettek mindent a gyerekek és mi is.

Az elődöntő végeredménye: 1. Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola, Nagykanizsa 74 pont, 2. Zrínyi Ilona Általános Iskola (Horváth Luca, Nagy Johanna, Bozsodi Eszter, Németh Bence, Horváth Roland, Fekete Iván, Juhász Luca, Marton Jázmin, Fábián Zénó, Körmendy Zétény, Körmendy Soma, Németh Anna, Németh Júlia, Török Fanni, Verasztó Milán, Likerecz Botond, Stifter Patrik. Felkészítők: Vadász Gábor, Gubián Tamás) 69, 3. Derkovits Gyula Általános Iskola (Frák Marcell, Bráder Bence, Naisz Norbert, Sárközi Fanni, Vidos Evelin, Standi Laura, Barók István, Fülöp Levente, Laczó Zoltán, Szétag Korina, Márovics Cintia, Szatmári Boglárka, Werderics Roland, Tóth Dániel, Kiss Máté, Surugiu Roxána, Kovács Viktória, Majtényi Petra. Felkészítők: Imrei Kata és Török Richárd) 59, 4. Csorna 44, 5. Csopak 34, 6. Kóny 31, 7. Balatonalmádi 30, 8. Lenti 19.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!