Sport

2016.01.07. 19:58

Király Gábor mindent vitt – a 2015-ös év legjobb Vas megyei sportolóit díjaztuk

Szombathely - A Vas Népe 43. alkalommal rendezte meg díjátadó ünnepségét, amelyen a 2015-ös esztendő legjobb Vas megyei sportolóit, csapatait, edzőit köszöntöttük. Az abszolút legjobbnak járó serleget először vehette át Király Gábor.

Horváth Erika

Ugyan ezúttal nem sikerült azt a hagyományt folytatnunk, hogy december végén tartsuk meg a Vas Népe díjátadó ünnepségét, de - legnagyobb részben az ötletgazdának, a fáradhatatlan szervezőnek, Bodor Ferenc aranytollas, Feleki-díjas újságírónak, a Vas Népe nyugdíjas sportrovatvezetőjének köszönhetően - a lényeg mit sem változott. Néhány nappal átlépve az új esztendőbe 43. alkalommal is összetoboroztuk azokat a sportolókat és edzőket, akik a legjobb teljesítményt nyújtották a legutóbbi naptári évben. A héttagú kuratórium igazán nagyszerű eredményeket elérő sportemberek között állíthatott fel rangsort. Abban, hogy ünnepivé és igazi díjátadóvá kerekedjen a rendezvényünk, sokan segítettek. Az impozáns helyszín ezúttal is a megyeháza volt - köszönhetően Majthényi Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének. És az első hívó szóra igent mondott idén is sok támogató, hogy lehetőségéhez mérten megjutalmazza a díjazottakat. Emelte az est fényét az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, Márkus Erzsébet és a 100. magyar olimpiai aranyérmes, Hegedüs Csaba jelenléte - utóbbi köszöntötte is a résztvevőket. A szintén olimpiai bajnok Szarka Zoltán széke ezúttal üresen maradt, a jelenlévők mindegyike tapssal küldött neki gyógyító energiát.

A régi, jól bevált recept szerint a rádiós Horváth Nóra és a televíziós Németh Zsolt vezette le a díjátadót. A villáminterjúk során a megye legjobb sportolói, edzői egymás munkájába is bepillantást nyerhettek.

Az olimpiai sportágak legjobbjai. Balról Németh László és Németh Zsolt az edzői, Király Gábor a legjobb férfi, Dévai Boglárka a legjobb női sportoló, illetve a CVSE asztalitenisz csapatából Klampár Tibor. A képről hiányzik a répcelaki tekézők képviselője 
Fotó: Unger Tamás

A kuratórium öt utánpótláskorú sportolót jutalmazott - valamennyien dobogósok voltak korosztályos világversenyen: Barta Márton úszó az Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokon 400 m vegyesúszásban első, 200 m vegyesen negyedik, a 4x100 m gyorsváltóval harmadik lett. A kick-boxos Bárdosi Sándor junior Európa-bajnok kick-light-ban, bronzérmes light-contactban. A párbajtőröző Bende Bence kadet világbajnoki bronzérmes egyéniben, csapatban pedig Eb-bronzérmes. A kalapácsvető Halász Bence versenycsúccsal nyerte meg a junior Európa-bajnokságot. Az ökölvívó Radics Béla bronzérmet szerzett a serdülő Európa-bajnokságon.

Külön hirdettünk eredményt a nem olimpiai sportágakban. A győztesek: Dancsó Zoltán, Seregély Gyöngyi és Koszogovits Mihály

Az utóbbi évek gyakorlata alapján külön díjaztuk a nem olimpiai sportágak legjobbjait. A férfi kategóriában a pályafutását világbajnoki bronz-éremmel lezáró Dancsó Zoltán nyert, a nőknél az U22-es shinkyokushin karate Európa-bajnokság győztese, Seregély Gyöngyi, az edzőknél pedig Koszogovits Mihály, Dancsó Zoltán mestere. Egy különdíj is gazdára talált: a szombathelyi Kiss Norberté lett, aki 2015-ben is megnyerte a kamionos Európa-bajnokságot.

Öt utánpótláskorú versenyző is kapott díjat. Balról: Bárdosi Sándor kick-bokszos, Barta Márton úszó helyett edzője, Máté Zsolt, Halász Bence kalapácsvető, Bende Bence vívó és Radics Béla ökölvívó

A női kategóriában ezúttal sem volt olyan bőséges a kínálat, mint például a férfiaknál; harmadik helyezettet nem is hirdettünk. Az első helyre a tornász Dévai Boglárka került, aki ugráson aratta a legnagyobb sikereit. Tizenhat évesen a felnőtt vb-n 14.-ként zárt, nyert világkupa-ezüstöt, győzött a szombathelyi Grand Prix-n. A második helyre Gyurátz Réka kalapácsvető ért, aki a junior Eb-n ötödik lett, a felnőtt világbajnokságon pedig 19. Ráadásként hat korosztályos országos csúcsot is elért.

A csapatok kategóriájában nem volt második helyezett - mert egyformán első helyet érdemelt ki a sorozatban hatodik bajnoki címét begyűjtő és a Klubcsapatok Szuperligájában bronzérmes Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka férfi asztalitenisz-csapata, valamint a harmadik bajnoki bronzérmét megnyerő, az NBC Kupában ezüstérmes, Bajnokok Ligája-résztvevő Répcelaki SE tekecsapata. A harmadik helyre a Swietelsky-Haladás VSE futsalcsapata került, amely történetének legjobb eredményét érte el a bajnoki bronzzal.

Címvédés történt az edzői kategóriában, akárcsak 2014-ben, ezúttal is a Németh Zsolt-Németh László atléta edzőpáros győzött. Hat világversenyre tíz versenyzővel jutottak ki, egy junior Európa-bajnoki címmel és további öt döntős helyezéssel végeztek. Legjobbként ismét ők kapták meg a Vas Népe által alapított Németh Pál-díjat - amely a 2009-ben elhunyt mesteredző édesapjuk nevét viseli. A kuratórium második helyezéssel ismerte el a Haladás hatodik helyen telelő NB I-es labdarúgócsapatát irányító Mészöly Géza, harmadikkal pedig a Szombathelyi Vívóakadémia edzője, Patócs Zsolt munkáját. Utóbbinak két tanítványa egy vb bronzot, egy Eb-ezüstöt és egy-bronzot gyűjtött az elmúlt esztendőben.

A második helyezett edzőnek, Mészöly Gézának gratulál Halmágyi Miklós főszerkesztő. Jobbról a harmadik helyre rangsorolt Patócs Zsolt

Díjátadónk tetőpontja volt az olimpiai sportágak férfi kategóriájának eredményhirdetése. A kuratórium egyhangú döntése alapján a kapus Király Gábor lett az első helyezett, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra Európa-bajnokságon szerepelhet. Közben elérte a 101. válogatottságát - beállítva Bozsik József rekordját és nem utolsósorban motorja a Haladásnak is. A második helyezett Pars Krisztián kalapácsvető, aki a sérülésektől gyötörten az atlétikai világbajnokságon negyedik lett, a harmadik pedig a 19 éves nemzetközi sakk nagymester, Rapport Richárd, akinek oroszlánrésze van magyar csapat Európa-bajnoki bronzérmében.

A 101-szeres válogatott labdarúgókapus, Király Gábor (középen) több díjat is kapott. Balról: Halmágyi Miklós lapigazgató főszerkesztőtől a Vas Népe vándorserlegét, Tóth Orsolyától és Tóth Ágnestől a Tóth Géza-díjat, a Török Gábor által felajánlott díjat pedig Hegedüs Csabától

A finisben még további díjeső hullott Király Gáborra: a szombathelyi születésű Török Gábor - egyetemi tanár, politológus, MLSZ-elnökségi tag - által felajánlott díjat az adományozó távollétében Hegedüs Csaba birkózó olimpiai bajnoktól vehette át. Ő kapta a Tóth Géza-díjat is, amelyet a XX. század legeredményesebb vasi sportolójának lányai, Tóth Ágnes és Tóth Orsolya alapítottak annak a sportembernek szánva, aki édesapjuk értékrendjét - többek között a munkába vetet hitet, szorgalmat, kitartást - követi. A 2015. év abszolút legjobb sportolójának járó Vas Népe vándorserleg is a legendává vált hálóőré lett - ezt Halmágyi Miklós lapigazgató főszerkesztőtől kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!