Sport

2016.02.24. 13:31

Mindent megtettek - Kőszegi fiatalok jártak a II. ifjúsági téli olimpián

Lillehammer, Kőszeg - Hazatért Norvégiából, a II. ifjúsági téli olimpiáról a Kőszegi SE két síugrója, Molnár Kristóf és Vörös Virág. Mindketten sok tapasztalattal gazdagodtak.

Tóth Gábor

A II. ifjúsági téli olimpiának február 8-22. között Norvégia, Lillehammer városa adott otthont. A magyar olimpiai csapatban ott volt a Kőszegi SE két síugrója, Molnár Kristóf és Vörös Virág - valamint edzőjük, Molnár László. Virágot érte az a megtiszteltetés, hogy az olimpia megnyitó ünnepségén zászlóval vezesse fel a bevonuló magyar delegációt.

- Az edzői értekezleten meglepődve szembesültünk azzal, hogy az előzetesen megadott létszámnál kevesebb versenyző áll rajthoz síugrásban - kezdte a beszámolót a kőszegi fiatalok edzője, Molnár László.

Vörös Virág vitte a zászlót a magyar csapat bevonulásakor

- A fiúknál 25 helyett végül 19, a lányoknál pedig 20 helyett 13 induló volt. Amúgy is erős lett volna a mezőny, így viszont tényleg csak a legjobbak álltak rajthoz. A lányoknál például akadt három olyan versenyző, akik a világkupa-sorozatban is szép sikereket arattak már. Olyan országok is kihagyták a versenyt, mint Finnország, Svédország, vagy éppen Kanada - mert nem volt éremesélyes versenyzőjük. Az erős mezőny miatt nagyon rövid távolságra állították be az indítókaput. Így a gyengébbek még jobban hátrányba kerültek, ugyanis nem tudtak olyan sebességre felgyorsulni, hogy az edzéseken megszokott távolságot megugorják. Virág kétszer 62,5 métert, míg Kristóf egyszer 53, egyszer pedig 63 métert ugrott Lillehammerben - pedig mindketten 80 fölötti távolságra is képesek, ha van lehetőségük felgyorsulni. Azt is tudni kell, hogy egy ország csak egy fiú- és egy lányversenyzőt indíthatott, értelemszerűen a legjobbat. A mezőnyt 1998 január 1. és 2000 december 31. között született gyerekek alkották. Virág a 1999 februári, Kristóf pedig - aki a szám legfiatalabb versenyzője volt - 2000 novemberi születésű. Mindketten komoly hátrányban voltak tapasztaltabb, idősebb, fizikailag erősebb riválisaikkal szemben.

Apa és fia, avagy edző és versenyző. Molnár László (jobbról) és Molnár Kristóf

- Ettől függetlenül elégedett vagyok minkét síugrónk teljesítményével, hiszen balesetmentesen letudták versenyt, formailag jók voltak a gyakorlataik - fogalmazott Molnár László. - A lehetőségeinkből kihoztuk a maximumot. Sajnos a felkészülési időszakban egyetlen versenyen sem tudtunk rajthoz állni, így hiányzott a rutin. Anyagilag sem állunk úgy, hogy a fél világot körbeutazzuk a korosztályos versenyekért. Itthon pedig nincs ellenfelünk, riválisunk. A tapasztalatokat leszűrtük. A jövőben megpróbálunk bejutni egy szlovéniai versenyrendszerbe, így folyamatosan teljesítménykényszer alatt lesznek a sportolóink. Virág olyan eredményeket produkált, hogy talán lesz lehetősége kipróbálnia magát a világkupában - ahol a legjobbakkal edződhet, tőlük tanulhat. Kristóf viszont egészségügyi okokból befejezi a versenyszerű síugrást. Molnár Flórián lép a helyébe, őt egy négyéves program alapján készítjük fel. És szeretnénk igénybe venni külföldi, tapasztalt edzőkollégák segítségét is. Vagyis lesz munkánk bőven - zárta szavait Molnár László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!