Sport

2016.04.22. 15:32

Búcsú Szarka Zoltántól - Eltemették az olimpiai bajnok labdarúgót

Pénteken a herényi temetőben kísérték utolsó útjára Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgót.

Horváth Erika

Mintha a Haladás focicsapatának egy rangadójára sorjáztak volna az emberek. Rendőrök segítettek az autósoknak a Tulipán utca környékén; ekkora tömeg ritkán fordul meg a kis herényi temetőben. Csakhogy ide nem zöld-fehérbe öltözött, csapatukat győzelemre buzdító szurkolók érkeztek, hanem fekete ruhások. A zöld-fehér színek most a megszámlálhatatlan koszorúkban, virágcsokrokban köszöntek vissza. Családtagok, rokonok, barátok, ismerősök és persze futballisták, s más sportágak képviselői is - csendben, lehajtott fejjel állták körül a 74. évében elhunyt olimpiai bajnok labdarúgókapus, Szarka Zoltán felravatalozott koporsóját. Az öregfiúk kis csoportokban, egymást váltva sorfallal tisztelegtek egykori csapattársuk előtt.

A katolikus egyházi gyászszertartáson felsorakoztak a városi és országos szervezetek képviselői is. Az első beszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondta. Az olimpiai bajnoktól, a kiváló sportolótól, a példaképtől, a város életműdíjasától, Szombathely és Répcelak díszpolgárától búcsúzott. Felidézte Szarka Zoltán életének főbb állomásait - az 1942-ben született legenda 37 évesen hagyta maga mögött a Haladás kapuját, és csak 51 évesen akasztotta végleg szögre a kapuskesztyűt.

„Ha egy jó csapatot akarsz, végy egy jó kapust”- idézte az ismert mondást Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében. - „És Te az voltál, Zoli.” - A tisztelet, a megbecsülés hangján beszélt egykori válogatottbeli csapattársáról, akivel 1968-ban, Mexikóvárosban együtt álltak a olimpiai dobogó legfelső fokán és hallgatták a Himnuszt.

A Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként búcsúzott a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, Horváth Vilmos. Az emberi értékeit emelte ki Szarka Zoltánnak, aki életével, viselkedésével, tisztességével, alázatával példát jelentett. Aki mindig csapatember volt. Soha nem hangos, mindenkinek megadta a tiszteletet, de hangot adott a véleményének.

Horváth Norbert, a Haladás VSE ügyvezető elnöke zárta sort. „A klub egyik legnagyobb legendája örök példakép marad a Haladás családjában” - mondta Vas megye első és a zöld-fehérek egyetlen olimpiai bajnokáról, aki 1962-től 2015-ig szolgálta az egyesületet előbb kapusként, majd edzőként.

Az edzőre, a mesterre, ismeretségük 35 esztendejére emlékezett könnyeivel küszködve - és mindenkit meghatva - a legjobb tanítvány, a 101-szeres válogatott, amúgy ismét a nevelőegyesületét erősítő Király Gábor. Bepillantást engedett örökké, a síron túl is tartó kapcsolatukba. Mesélt arról, amikor ötéves kisgyerekként elkezdődött az „élete” Szarka Zoli bácsi felügyelete mellett. Hogy akár a lábát is átkarolhatta, ha kutya ijesztette meg a sportligeti pályán. „Olyan szakmai alapokat is kaptam, amelyeket máig hatásos fegyverként használhatok. Gyors indítások, irányítókészség, reakció - ezeket a zsigereimben őrzöm, akárcsak az ő keze alatt nevelődött többi szombathelyi kapus. Játékosként, kapusedzőként továbbvisszük, tovább kell vinnünk ezt a tudást.” Király felemlegette a tavaly december 12-ei, bajnokival összekötött Rohonci úti pályabúcsúztatót is. Ahol ő sárga lapot kapott, mert a labdáért futva odalépett a meccset autóból, a pálya mellől néző már beteg mesteréhez. Pedig mekkora büszkeség volt - ő tanítványként a kapuban, a mestere pedig a pálya szélén. „Aki járt már a Haladás öltözőjében, az tudja, hogy volt ott egy „stoki”. Arra szokott leülni. A stadionbúcsú után elhoztam az öltözőből. Nálam lesz addig, amíg el nem készül az új létesítmény. Akkor visszaviszem. És aki ráül vagy ránéz, az a mesterünk, Szarka Zoltán emléke előtt tiszteleg.

Több százan kísérték utolsó útjára az olimpiai bajnokot. A gödör elnyelte a koporsóját, az aláhulló hantok lassan befedték. A sírra és környékére végeláthatatlanul hordták a koszorúkat. A Haladáshoz mindvégig hű legenda most zöld-fehér virágpaplan alatt alussza örök álmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!