Sport

2016.04.08. 17:26

Szabadtéri érmek a fedett veterán Eb-ről: Lezsák bajnok, Bodorkósné második

Ancona - Lezsák Balázs révén egy Haladás-arany-, Bodorkós Tamásné jóvoltából pedig egy ezüstérem is született a veterán atléták 11. fedettpályás Európa-bajnokságán.

Horváth Erika

Negyvenkét országból több mint ötezer 35 éven felüli atléta vett részt az olaszországi kontinensviadalon, köztük 28 magyar is. A csapat három arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal 18. lett az éremtáblázaton. A fedett Eb-n nagy helyigényű szabadtéri számokat is rendeztek.

Vas megyéből két Haladás VSE-s veterán atléta nevezett. Az 51 esztendős szombathelyi versenyző - és edző - Lezsák Balázs (M50) kalapácsvetésben; a 18 fős mezőnyben kétséget sem hagyott afelől, hogy ő a legjobb: a 6 kg-os kalapáccsal rendezett viadalt 58,01 méteres eredménnyel nyerte, csaknem 3 métert vert a második helyezettre.

Jobbról: a kalapáccsal Európa-bajnok Lezsák Balázs, az ezüstérmes gyalogló, Bodorkós Tamásné és edzője, Domján Miklós. Fotó: Haladás VSE

- Mivel a veterán világbajnokság októberben Ausztráliában lesz, valószínűleg nem tudok rajta részt venni. Ezért döntöttem úgy, hogy elindulok ezen az Eb-n annak ellenére, hogy közel sem vagyok olyan edzettségi állapotban, mint tavaly, amikor 67,18 méter volt a legjobbam - az a mínusz 9 méter is árulkodik erről. Nemcsak a korai időpont miatt szorul most háttérbe a versenyzésem, hanem mert nagyon szűkösen vagyunk az átmeneti súlyemelőteremben. De kiegyensúlyozott, jó csapatot alkotva dolgozunk Vida Józseffel, Annus Adriánnal, Fábián Zoltánnal és Fazekas Róberttel - mondta az előzményekről Lezsák Balázs. - A nevezések alapján sejtettem, hogy jó esélyem van nyerni, ha kicsit összekapom magam. Egy picivel azért jobb eredményt vártam magamtól, de sokszor leültem, hogy ne fáradjak el idő előtt a hosszú versenyen.

A gyalogló Bodorkós Tamásné (W45) a csarnokban rendezett 3000 méteres távon negye-dik lett a 15 fős mezőnyben, csak a tavaly világbajnoki címet szerzett francia és olasz versenyző, valamint a német világcsúcstartó előzte meg. A rajtlista alapján hatodik helyre rangsorolt szombathelyi versenyző 16:06,55 perces országos csúcsot gyalogolt. Két nap múlva a belvárosban kijelölt 500 méteres pályán rendezett 5 km-es távon is rajthoz állt (itt az ötödik legjobb volt a nevezési ideje) - immár edzője, Domján Miklós figyelő szemei előtt. Kati 3 km-ig az élen haladt (a francia és a német hölgy itt nem indult), akkor érte utol az olasz világbajnoknő. A következő kilométert fej fej mellett tették meg. A finisben az olasz ellépett tőle, és 10 másodperces (30 méteres) előnnyel nyert. Bodorkós Tamásné ezúttal tehát felállhatott a dobogóra, a második fokára, az itt elért 27:17 perces ideje is országos csúcs.

- Úgy érzem, megérdemeltem lettem második. Nagyon sokat készültünk, munka után heti hat-hét edzéssel. Nem volt könnyű, mivel Sopronban dolgozom, utazással együtt 12 órát vagyok naponta távol - mondta Bodorkós Tamásné, akinek munkahelye, támogatói, családja és sok barátja is szurkolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!