Sport

2016.04.04. 15:01

Ugrás nehezítve - Dévai aranyat és ezüstöt is nyert

Kiskunfélegyháza - Dévai Boglárka egy ugrás arany- és egy talaj ezüst-éremmel gazdagodott a Matolay Elek nemzetközi torna emlékversenyen.

Horváth Erika

Kétnapos versenynek adott otthont Kiskunfélegyháza; a KÉSZ csarnokban a 22. Matolay Elek nemzetközi emlékverseny keretében rendezték meg a női szuper csapatbajnokság első fordulóját is. Az első nap a csapat-, illetve az egyéni összetett versenyé volt. A szombathelyi tornaműhely immár három klub színeiben szereplő versenyzői gárdájából a Haladás VSE ötfős csapattal nevezett, ám a válogatott kerettag Székely Dóra belázasodott, így négyen - Dévai Boglárka, Tömböl Boglárka, Németh Boglárka és Farkas Dorottya - próbálták tartani a lépést a másik öt együttessel. A kvartett utóbbi két tagja sérülésből visszatérve csupán két hete edz. A válogatott Dévai jól szerepelt, az 51,70 pontja a negyedik helyet jelentette az egyéni összetettben, Tömböl többször hibázott. A szombathelyi csapat végül a sereghajtó, hatodik helyen zárt.

Az egyéni összetett versenyek alapján vasárnap a szerenkénti döntőket rendezték meg. A felnőtteknél Dévai Boglárka három szeren is finalista volt; kétszer a dobogóra is felállhatott. Ugrásban aranyat szerzett (rajta kívül más nem vállalt két ugrást). Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványa ezen a versenyen mutatta be először az új, nehezebb ugrását is. Jurcsenkóból fél fordulattal kerül a lóra, onnan előreszaltózik bicskahelyzetben fél fordulattal. A döntőben nem sikerült beleállnia, talajfogás után leült. A talajgyakorlatában - melynek szintén volt egy új eleme, az előre duplaszaltó -, viszont gálázott, második lett a kétszeres békéscsabai olimpikon Böczögő Dorina mögött.

Dévai Boglárkának a fináléban nem sikerült a beleállás, de amúgy már nagyon biztató az új, nehezebb ugrása. Fotó: Unger Tamás

- Az aranyéremnek örülök ugrásban, de annak nem, hogy a második nehezebb ugrásomban leültem. Én úgy éreztem, hogy lapos volt, de kiderült, hogy talán túl magas. Ezt még gyakorolnom kell, hogy tökéletes legyen - nyilatkozott a verseny után Dévai Bogi. - A talajhoz minden tét nélkül tudtam odaállni, ez volt az utolsó szer, élveztem a bemutatót, és nagyon boldog vagyok, hogy második lettem. Az elmúlt hónapokban sérüléssel küszködtem, így nem volt tökéletes a felkészülésem, van még mit behoznom.

Hogy magas vagy alacsony volt-e az az ugrás? Vizer Erzsébet szerint olyan magas, hogy ebből még nyújtott testtel is ki tudná forogni. Az edzők számára ez biztató, hiszen így a bicskás verzióból is tovább lehet majd lépni.

Egyéni összetett: 1. Kovács Zsófia (Dunaferrr) 55,80 pont, 2. Barbora Mokosova (szlovák) 54,60, 3. Böczögő Dorina (Békéscsaba) 54,1, 4. Dévai Boglárka (Haladás) 51,70. Szerenkénti döntők. Felnőtt, ugrás: 1. Dévai 13,70. Felemás korlát: 4. Dévai 12,0. Talaj: 2. Dévai 13,10. Serdülő, ugrás: 8. Borbás Maja (Szombathelyi Sportiskola) 10,70. Felemás korlát: 4. Giczi Boglárka (Delfin SE SI) 9,90, 7. Horváth Emma (Delfin) 8,60. Gerenda: 6. Joó Luca (Delfin) 9,60.

Szuper csapatbajnokság, 1. forduló: 1. Békéscsaba 203,90, 2. Dunaferr 196,4, 3. MTK A 195,4, ... 6. Haladás VSE 169,70.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!