Sport

2016.08.20. 19:22

Négy év múlva Tokió következik

Mire hétfőn felébredünk, már hivatalosan is befejeződik a riói nyári olimpia. Ismert lesz a részt vevő országok sorrendje, az érmek, helyezések száma. S az is, hogy hány olimpiai bajnokkal érkezik meg a Ferihegyi repülőtérre az aranygép.

Bodor Ferenc

Amikor e sorokat pötyögöm, akkor nyolc magyar arannyal büszkélkedhettünk, hiszen szombaton elsőnek futott be a női kajaknégyes is. Hajnalban Pars Krisztián is befejezte – a nehézségekkel teli felkészülése után hetedik lett. Reménykedünk a két birkózóért, Ligeti Daniért és Veréb Pistiért. No és persze a többiekért. De most, ha nem is mérleget vonva, de kicsit szóljunk az eddigi győztesek közül háromról. Kozák Danuta szerezte a jubileumi 500. olimpiai érmünket. Méghozzá úgy, hogy szinte az egész mezőnyt leiskolázta. A kajakosok közül Danuta volt az első, aki belépett a négyszeres olimpiai bajnokok táborába. Hosszú Katinkáról sok mindent hallottunk és olvastunk az elmúlt időszakban. Most edzője, az amerikai Shane Tusup szólalt meg, aki egyben férje is a Bajáról indult lánynak. Sok mindent elárult kettőjük munkakapcsolatáról, gondolom, azért titkok még maradtak tarsolyában. Szépeket is mondott, többek között azt, hogy tisztában vannak azzal, mit köszönhetnek egymásnak. Közös céljuk, hogy adjanak valamit azoknak, akik szurkolnak értük és tapsolnak sikereiknek. Külön utakon járva közös munkájuk, eredményeik bizonyítják, hogy nem minden lehet, lehetett rendben a Magyar Úszó Szövetség vezetésében. Szilágyi Áron, aki az egyedüli férfi aranyérmesünk, a sportnapilap szerkesztőségébe kapott meghívást edzőjével, Decsi Andrással.

Kiderült – fénykép is igazolja –, hogy szinte az egész szerkesztőségi kollektíva szó szerint a nagyon szimpatikus kétszeres olimpiai bajnok lába előtt hevert. Az ilyen újságíró-élsportoló találkozások mindig óriási élményt jelentenek azoknak, akik a hétköznapokon is tudósítanak. A nagy sikerek után ugyanis az emberhez is közel kerülhetnek az újságírók. Most egy kicsit az egyik riói árnyoldalról. A férfi birkózók joggal panaszkodtak a bírókra. Még a nem szakértő nézők is láthatták, hogyan bántak el a Lőrincz testvérekkel és Bácsival. Sokak szerint mindhárman a nem megfelelő sportdiplomáciánk áldozatai.

A világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szándékosnak nevezte a Lőrincz Viktor meccsét vezető bírók ténykedését. Tamás azért áldozata ennek, mert forró fejjel lépett szőnyegre, testvére elleni jogtalan döntéseket akarta megbosszulni. Bácsi intéssel kapott ki. Megkérdeztük dr. Hegedüs Csabát, a századik magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, a volt szövetségi kapitányt és a Magyar Birkózó Szövetség volt elnökét, valamint a FILA volt elnökségi tagját. Vezetése alatt megszámlálhatatlan siker részese volt a magyar birkózás. „Én a fiúkat sajnálom nagyon, hiszen mindegyik birkózóban benne volt az érem, akár az arany is” – válaszolta. – Szurkolok a szombathelyiekért, Veréb Pista tanítványaiért, a fiáért és Ligeti Daniért is. Jó lenne, ha a szabadfogás megmentené az olimpián a sportágat. Szorítottam természetesen Pars Krisztiánért is, akit a felkészülés nehézségei miatt nem lehet, s nem is szabad elmarasztalni – mondta szombaton reggel az egykori tuskirály.

– „A sportdiplomáciai hiányosságokat nem kívánom kommentálni. Jelenleg nem az én feladatom.” Riskó Géza Mi lesz veled, olimpia című jegyzetében az olimpiai mozgalom jelenlegi gondjairól tett említést. Többek között a doppingról, a riói hiányosságokról. az olimpiai mozgalomra nehezedő külső nyomásokról. Bízik abban, hogy az 1964-ben Szajonara! (Viszontlátásra) szóval búcsúzó Tokió 2020- ban a mostaninál jobb házigazdája lesz a világ sportolóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!