Sport

2016.09.19. 14:42

Pónival az Eb-n - Rozmán Tímea Németországban hajt

Celldömölk - A díjugrató Bosits Bíborka után a fogathajtó Rozmán Tímea is Európa-bajnokságra készül pónijával.

Horváth Erika

A Vas megyei lovasok közül augusztusban Bosits Bíborka, a Bosits Lovasfarm 13 esztendős díjugratója képviselte Magyarországot kontinensviadalon. Mráz Tamás nemesbődi tanítványa a dániai Vilhelmsborgban a póni-Európa-bajnokságon négy pályát teljesítve tisztesen helytállt, Ami nevű pónijával. Ő volt az első magyar díjugrató, aki póni Eb-n indult.

Rozmán Tímea a szelestei versenyen két pónijával, Abbeyfield the Gladiátorral és Topperrel Fotó: Szendi Péter

Szeptember 22-25. között a németországi Schildau lesz a helyszíne a fiatal hajtók Európa-bajnokságának. Ott is lesz vasi képviselet: a 16 éves, celldömölki Rozmán Tímea, az ifj. Rozmán Ferenc Lovas Sportegyesület fogathajtója egyes pónifogatával versenyez. Nehéz időszak van Timi mögött, hiszen jó időre nélkülöznie kellett hűséges társát, a 9 éves herélt Welsh Cobot, Abbeyfield the Gladiatort. Június végén egy lengyelországi versenyről hazatérve a póninál súlyos betegséget diagnosztizáltak és meg is műtötték. A július végi Kisbér-Ászáron megrendezett utolsó A kategóriás nemzetközi kvalifikációs versenyt - amely a pónifogathajtók számára egyben országos bajnokság is volt - kölcsönlovakkal teljesítette. Jól megoldotta a nehéz helyzetet, háromhetes közös felkészülés után mind a két pónival dobogós helyet szerzett a nemzetközi versenyen és az országos bajnokságon is - Topperrel második, Vezérrel harmadik lett.

Rozmán Tímea azóta egyszer hajtott versenykörülmények között - részt vett a fogathajtók szelestei megyei döntőjén, ahol versenyen kívül ment végig a pályán Abbeyfield the Gladiátorral és a csapat tartalék lovával, a 12 éves Welsh Cobbal, Topperrel.

A németországi Eb-n 12 nemzet képviselteti magát, Magyarország kilenc hajtóval. A póni egyes fogatok kategóriájában 27-en neveztek, a három magyar egyike Rozmán Tímea. Csütörtökön és pénteken lesz az eleganciáról szóló díjhajtás, szombaton a nagy kitartást igénylő maratonhajtás, vasárnap pedig az akadályhajtás, amely a pontos hajtásról és az idővel való harcról szól. A három szám összesítésével alakul majd ki a végeredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!