Sport

2016.09.02. 11:48

Pontosan lőttek a vasi íjászok - Érmek a hazai Európa-bajnokságról

Sopron/Ágfalva - Remek eredményeket értek el a Vas megyei sportolók a Magyar Íjász Szövetség által Sopron környékén rendezett HDH-IAA 3D íjász világbajnokságon.

Tóth Gábor

A Magyar Íjász Szövetség rendezhette meg augusztus 22-27-én Sopron-Ágfalván a világbajnokságot - tavaly az Európa-bajnokságnak Horvátország, Pakrac városa adott otthont, ahol jól szerepeltek a vasi íjászok, természetesen hazai pályán is a közvetlen élmezőnyt célozták meg.

És a Vas megyeiek ismét szép eredményeket értek el. Molnár Ferenc (Nádasd, Hétdombi Íjászegyesület) felnőtt férfi vadászreflex kategóriában egyéni aranyérmes lett, csapatban pedig ugyancsak a dobogó legfelső fokára állhatott. Tomsics Balázs (Haladás VSE, Nibur) ugyan ebben a kategóriában a csapattal arany-, egyéniben pedig bronzérmet szerzett. Vadászreflex női kategóriában Dezsőné Cser Edit (Nádasd, Hétdombi Íjászegyesület) szintén aranyérmes lett. Férfi barbow kategóriában Molnár József (Haladás VSE, Nibur) ezüstéremmel zárt, csapatban pedig egy bronzérmet gyűjtött be. Kovácsné Bulin Andrea (Nádasd, Hétdombi Íjászegyesület) barbow női kategóriában állhatott fel a dobogó második fokára.

Balról Kovácsné Bulin Andrea, Molnár Ferenc, Dezsőné Cser Edit (fotó: Hétdombi Íjászegyesület)

A vb alatt az időjárás kegyes volt a versenyzőkhöz. Igaz, az utolsó nap a döntőkre feltámadt a szél, mely még izgalmasabbá tette az egyéni finálékat (a döntőkbe az előző három nap hat legeredményesebb versenyzője juthatott be). A magyarországi vb-re 11 országból közel 400 íjász nevezett. A magyar szövetség kiváló rendezéssel rukkolt elő, jól képzett bírók és megfelelő létszámú kiszolgáló személyzet segítette a nehéz terepet bejáró íjászokat. A résztvevők egyébként 28 célos, egy lövéses a versenyen tették próbára a tudásukat, a céloktól, az élethű, sokszor takarásba kihelyezett gumi alakoktól a maximális távolság 27 méter volt. A versenyzők egyenként átlagosan 500 lövést adtak le, ami azt jelenti, hogy a világbajnokságon 190000-szer pendültek meg az íjak húrjai.

Érdekesség, hogy Molnár József és Molnár Ferenc a remekül sikerült soproni világbajnokság után csupán egyetlen napot pihent, és máris utaztak tovább a WA (World Archery) 3D Európa-bajnokságra Szlovéniába, Mokrice-Catez hegyei közé.

Címkék#íjászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!