Sport

2016.11.16. 19:30

Elképesztő körmendi siker a FIBA kupában

Fantasztikus kosárestén, elképesztő győzelmet aratott az Egis Körmend gárdája.

Németh Zsolt

A piros-feketék a második félidőben gyakorlatilag helyben hagyták, leoktatták a csoport élén addig veretlenül álló Gravelinest. Taktikusan és kellő energiával játszottak Ferenczék, akik felejthetetlen estével, 25 pontos sikerrel ajándékozták meg szurkolóikat és a magyar kosárlabdabarátokat.

Egis Körmend – BCM Gravelines Dunkerque (francia) 85–60 (16–14, 19–19, 20–11, 30–16)

Körmend, FIBA Europe Cup mérkőzés, 2000 néző V: Marques (portugál), Denkovski (makedón), Vladic (osztrák)

KÖRMEND: PETTY 9/3, Smith 3, FERENCZ 9/9, LOVERIDGE 21/12, Horti 6

Csere: ALLEN23/6 , CSORVÁSI 14, Németh Á. -

Vezetőedző: Teo Csizmics

GRAVELINES: COBBS 18/3, GIBSON 14/6, Henry 8/6, Hesson 10/6, Solomon -

Csere: Keita -, Cel 5/3, Pietrus 2, Mokoka 3/3

Vezetőedző: Christian Monschau

Az eredmény alakulása. 2. p.: 5-2. 7. p.: 12-11. 15. p.: 28-24. 17. p.: 31-24. 24. p.: 42-38. 28. p.: 48-42. 32. p.: 60-50. 35. p.: 70-56.

A francia csapat kilenc hadra fogható játékossal érkezett, és nem is látszott rajtuk különösebb izgatottság, hiszen veretlenül szinte biztos csoportelsőnek számítottak már ekkor is. Nekik ehhez már egy 19 ponton belüli vereség is elegendő lett volna Körmenden. A házigazdák számára sem ez volt a sorsdöntő mérkőzés a csoportban, sokkal inkább az egy hét múlva sorra kerülő utolsó, hollandok elleni csoportmeccs, amelyen eldől a második, továbbjutó hely sorsa. Ennek ellenére lendületesen kezdtek a csapatok, Petty öt pontjával két perc után az Egis Körmend vezetett. Henry után Gibson is belőtte magát és átvették a vezetést a vendégek, de csak Ferencz triplájáig. Zúgott az „MTE!" a pirosba borult, zsúfolt nézőtérről. Három játékost cserélt egyszerre Monschau mester, ami bejött, mert a csapata fordított. De aztán ugyanezt tette a Körmend is Csorvási pontjaival. A kisszünetben már Ferenczék vezettek kettővel.

Aztán Allen két duplájával 20-14 állt a táblán. Cel öt pontjával szűkítette a különbséget, de Csorvási jól dolgozott a palánk alatt. Pörgött a csapat és hiába jöttek a vendégek triplái, a szerzett labdákból gyorsan indult, tartotta előnyét a Körmend. Időkéréssel próbálkoztak a franciák, de a 17. percben már héttel járt előrébb a nagyot küzdő MTE. Gibson rámolt be öt pontot, Teo Csizmics is időt kért, aztán a negyed vége előtt újra, hogy megmaradjon a hazai vezetés a nagyszünetre. A közönség felállva igyekezett erőt adni a játékosoknak, akik megtartották két pontos előnyüket.

A Körmend folytatta jobban, de pillanatok alatt eltűnt a fór. Loveridge triplája a legjobbkor jött, ahogy Allen büntetői és Csorvási ziccere is. 46-40-nél állandósulni látszott a hazai vezetés. Csorvási ismét betalált, ettől már besokallt Monschau mester, maga köré rendelte a néha kissé nyeglén viselkedő játékosait. Solomon például a gyűrűre zsákolta a tiszta helyzetet, a másik oldalon Horti küzdött meg két büntetőért és újra nyolc volt közte. (29. p. 52-44.) Aztán jött Ferencz újabb triplája és tíz fölé küzdötte előnyét az MTE, tombolt a publikum. 55-44 volt a táblán az utolsó tíz perc előtt. Horti növelte a fórt, Henry dobott hármast, de Ferencz is újra, immár a harmadikat. A folytatásban is potyogtak a triplák. Cobbs pontjaival tízen belülre lépett a Gravelines, de Loveridge ismét távolról talált be. Majd Petty és Allen kosaraival, 14 ponttal volt előrébb az MTE. Allen triplával és blokkal fokozta a szinte fokozhatatlan hangulatot, amit időkéréssel sem tudtak csillapítani a vendégek. Alig több, mint négy perc volt hátra, 15 pontos körmendi vezetésnél forrt a katlan, amelyben a fehérmezesek készültek szervírozni a francia sültet. Loveridge faulttal együtt dobott kosarat, a büntetője után zúgott a „Húsz, húsz!" rigmus! (38. 78-58) Extázisban kosaraztak Teo Csizmics tanítványai, akik kosáriskolát tartottak az addig veretlen franciáknak. A 25 pontos, szenzációs hazai győzelem azt jelenti, hogy elvileg még a csoportelsőségre is van esélye az Egis Körmendnek, ehhez persze a franciáknak otthon kellene kikapni a nyeretlen belgáktól, ami nem valószínű. Viszont a Donar Goningen ellen, jövő szerdán egy bármekkora hazai gőzelem biztos körmendi továbbjutást jelenthet. A Kossuth Lajos utcai csarnok ebben a szezonban egyelőre bevehetetlen...

Teo Csizmics: – Végig a mi kezünkben volt az irányítás, mi domináltunk a meccsen. Nem is a pontkülönbség okán mondom ezt, bár 25-tel nyertünk, de a pályára felvitt energiánk volt a lényeg, még ha néha hibáztunk is a játékban. Szerencsére a lepattanókat is uralni tudtuk, a vendégek mindössze két támadólepattanót tudtak gyűjteni. Több gólpassz áll a mi nevünk mellett és összesen 48-33-ra nyertük a lepattanó csatát. Óriási szívvel harcoltak a fiúk, de igaz ez a káprázatos szurkolóinkra is. Elképesztő hangulatot teremtettek! Köszönjük!

Christian Monschau: – Gratulálok a Körmend csapatának! Végig nagy szenvedéllyel játszottak, hogy biztosítsák a továbbjutási lehetőségüket, hiszen most már egy minimális győzelem is elég ehhez a Groningen ellen. Ez nagy motivációt adott. Mi otthon 19 ponttal nyertünk, talán ez nyugtatta meg túlságosan a csapatomat. A második félidő számunkra nagyon rosszul sikerült, nem tudtunk úgy harcolni, mint a hazaiak. Nekünk sok rossz dobásunk és eladott labdánk volt, valamint a jó lepattanózásnak köszönhetően a Körmendnek hússzal több rádobása volt, mint nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!