Sport

2016.11.03. 15:58

Kolozsvári meccsek- Utazhatnak a magyar szurkolók az Eb-re

Kolozsvár - A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában játszik a magyar válogatott - jelentették be csütörtökön a román (FRB) és a magyar szövetség (MKOSZ) közös kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Tóth Gábor

A Horia Paun, az FRB vezetője elmondta, könnyű volt meghozni a döntést, hiszen 2012 óta partneri, baráti kapcsolatot ápol a két szövetség, és ennek megkoronázása volt tavaly a közös rendezésű női kosárlabda Eb. Kiemelte, hogy Románia 30 év után, Magyarország 1999 után vesz részt ismét férfi Eb-n. „Biztosak vagyunk benne, hogy megtelik a sportcsarnok, és reménykedünk, hogy mindketten továbbjutunk Isztambulba” - jelentette ki a FRB elnöke.

A két szövetség közötti partneri és a szövetségi vezetők közötti baráti kapcsolatokról Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke is szólt. Megjegyezte: Magyarország e kiváló kapcsolatok alapján reménykedett abban, hogy Románia partnere lehet az Eb-n, és ezáltal a kolozsvári csoportban játszhat. „A női EB-n kipróbáltuk egymást, és látszott, hogy működik a kapcsolat” - közölte Szalay Ferenc, aki elmondta: a magyar szövetség abban szeretne segíteni, hogy minél jobban megteljen a csoportmérkőzéseknek otthont adó kolozsvári sportcsarnok.

Mindkét szövetségi vezető szót ejtett a mérkőzések biztonsági kockázatáról. A magyar szövetség arra törekszik, hogy zárt rendszeren belül értékesítse a jegyeket, hogy a tikettek csak kosárlabda-szurkolókhoz jussanak. „Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók között a legtöbb ember szereti a kosárlabdát, jó szurkolóként fog eljönni Kolozsvárra, nem pedig botrányt keresni” - jelentette ki Szalay. Horia Paun kifejtette, a román szövetség is megfontolja a zárt rendszerű jegyértékesítést. A szövetségi vezető elmondta: a döntés meghozatala előtt tanácskoztak a román rendőrség és csendőrség vezetőivel, akik megnyugtatták a szövetséget, és vállalták a rend biztosítását.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, négy kategóriában kínálnak jegyeket a magyar szurkolóknak. A román-magyar mérkőzésre 1300 jegyet, a magyar csapat többi mérkőzésére 3000 jegyet különítettek el a magyar szövetség számára. Emellett 200 tornabérletet és a többi mérkőzésre összesen 3000 jegyet kap a magyar szövetség. Megjegyezte, a tornabérlet nem lesz érvényes a román-magyar mérkőzésre.

- Nagyon örülök, hogy Kolozsváron játszhatunk - jelezte Ferencz Csaba, az Egis Körmend csapatkapitánya, a válogatott egyik alapembere - Ez volt a legjobb opció, ezt szerettük volna, nagy öröm számomra, hogy a román szövetség minket választott. Bár Kolozsvár nincs éppen a szomszédban, azért leküzdhető a távolság. Így a szurkolóink, akik olyan sokat vártak már az Eb-szereplésre, ott lehetnek meccseinken. Biztos vagyok benne, hogy a csoportmérkőzéseinken közel telt ház lesz - nekünk pedig nagyon sokat jelent, nagy lökést ad majd, ha számíthatunk a szurkolóink támogatására.

Ferencz Csaba mellett három Falco-játékos, Tóth Norbert, Kovács Péter és Váradi Benedek tagja még a válogatott szűk keretének. Ott van a csapatban a Falco-nevelés Perl Zoltán. Továbbá a bő kerethez tartozik Csorvári Milán (körmend) és Bognár Kristóf (Falco) is.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. A fennállásának 15. kontinenstornájára készülő magyar válogatott - amely mind a hat csoportmeccsét megnyerve, százszázalékos teljesítménnyel jutott ki - 1999 után szerepelhet ismét Eb-n. Akkor Franciaországban mindhárom csoportmérkőzésén kikapott, és a 14. helyen zárt. A 2017-es Eb csoportkörének sorsolását november 22-én tartják. Ami a 24-es mezőnyt illeti, Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán indul, míg Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozott a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes - Magyarország, Oroszország, Belgium, Szlovénia, Grúzia, Németország és Lengyelország -, valamint a négy legjobb második helyezett, azaz Nagy-Britannia, Montenegró, Izland és Ukrajna. A többfunkciós kolozsvári Polyvalent Hallt 2014-ben adták át, az építkezés 16,5 millió euróba került. A csarnok jelenleg 7308 férőhelyet számlál, de a kapacitás bővíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!