Sport

2016.11.24. 21:50

Sport és hobbi - (Nem csak) tíz éve sakkoznak

Vasalja - A Határmenti Sportegyesület szombaton rendezte az idei évi és egyben a tizedik évfordulós bankettjét.

Civil Tudósítónktól

Vasalján sakkozott már 2006 előtt is az ifjúság, az akkoriban oly híres spartakiádén. Csak néhányan ismerték a figurákat, ahol a családban valamelyik szülő vagy nagyszülő már játszott. Almás István matematikatanár játszott a fiatalokkal.

Magyarázta a lépéseket, nevelte őket a versenyszellemre, a sportra, a játékra. 2005-ben Palkó István szövetségi szakágvezető megkereste az akkori polgármestert, hogy hozzanak létre egy csapatot, akik versenyszerűen, leigazolva tudnának játszani. Tizenegy érdeklődőt sikerült hadra fogni, akik heti szinten sakkoztak egymással.

Hertelendi Árpád, ifj. Egyed Zoltán és Lőrincz Zoltán a tízéves évforduló alkalmából tartott ünnepségén
Fotó: Pass Attila

Játszottak a Szombathely városi bajnokságon, megyei I. osztályos csapatbajnokságon, a Vas megyei II. osztályban, a kétezer fő alatti települések bajnokságán, és a Magyar Sakkvilág Kupán, ahol egyéni villámversenyt is folytattak a Barátság Kupáért. A kezdeti harmadik, negyedik, nyolcadik, helyeket felváltotta az egyre gyakoribb első helyezés. A jelenlegi csapattagok: Tóth Tibor, Kiss Márton, Kiss Mihály, Hertelendi Árpád, Lőrincz Zoltán, Farkas Tünde, Békefi László, Varga Tibor, Dr. Csorba Erik, Nyuli Leila.

Hertelendi Árpád szakosztályvezető a kezdetekről így beszélt:

- Otthon kaptam a sakk-készletet és az öcsémmel elkezdtük rakosgatni a bábukat, de hamarosan szakkönyvekből utánajártam a szabályoknak, és egyre jobban ment a játék. Akivel lehetett, sakkoztam. Szakemberhez is eljártam gyakorolni, ezek az edzések sokat lendítettek a sakktudásomon. Szakosztályvezetőként a feladatom, hogy évente beszámoljak a sakkozók és az önkormányzat felé, ahonnan sok segítséget kapunk.

Lőrincz Zoltán csapatvezető elmondta:

- Engem a bátyám tanított a sakkra. Először csak néztem, majd egyre többet tanultam és gyakoroltam vele. A könyvek helyett én a számítógépes gyakorlást helyezem előtérbe. A versenyzők megtartása és az új versenyzők felkutatása is az én feladatom. A gazdasági rész is fontos, a tárgyalás a szponzorokkal, a segíteni akarókkal. Összegyűjtöttük az eredményeket, az érmeket lefotóztuk, bárki megtekintheti. A serlegek és az érmek a vasaljai vendéglátó egységben vannak kiállítva, ahol ifj. Egyed Zoltán felügyeli őket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!