Sport

2016.12.28. 17:00

Hatos Gábor edzősködik, a kadetválogatottnál kapott szerepet

Budapest - A Magyar Birkózó Szövetség nyilvánosságra hozta a válogatottak új szakmai stábjai névsorát. A szabadfogásúaknál Hatos Gábor, a Haladás VSE olimpiai bronzérmese is szerepet kapott.

Horváth Erika

Sike András, a kötöttfogású és Gulyás István, a szabadfogású - férfi és női - válogatott szövetségi kapitánya is összeállította új szakmai stábját, melyet a szövetség honlapján hoztak nyilvánosságra. A Vas megyei birkózók a szabadfogásban érdekeltek, a Veréb István vezette Haladás VSE-ből többen is tagjai a válogatottaknak. Hogy csak a világversenyes érmekkel rendelkezőket említsük, a felnőtteknél Ligeti Dániel, ifj. Veréb István, Csercsics Richárd, az utánpótláskorúaknál Wittmann Kristóf. Előbbiek idén Eb-re, majd vb-re, utóbbi - a 74 kilóban felnőtt magyar bajnok Ligeti Richárddal elsősorban az U23-as Eb-re készül, amelyet március 28. és április 2. között Szombathelyen rendeznek.

Gulyás István szövetségi kapitány a felnőtt válogatott edzőjének az ukrán Mihail Haracsurát választotta, aki szovjet színekben kétszeres világbajnok volt, edzőként pedig az ukrán válogatottban olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesekkel dolgozott. Az U23-as és juniorválogatottat az eddigi szövetségi kapitány, Ritter Árpád irányítja a hozzá hasonlóan szintén Európa-bajnok Bánkuti Zsolttal.

Hatos Gábor nagyon örül az új megbízatásnak, hiszen a jövőben is a birkózásban szeretne maradni Fotó: Unger Tamás

Gulyás István indoklása szerint nagyon fontosak a példaképek a gyerekek számára. Az 1980-90-es évek kitűnő birkózóját, a vb-ezüstérmes Tóth Gábort választotta a legfiatalabb, a kadet korosztály vezetőedzőjének, míg segítőjének a Haladás VSE-ben továbbra is aktívan birkózó olimpiai (2012) és világbajnoki bronzérmes (2010), Eb-ezüstérmes (2013) és háromszoros Eb-bronzérmes (2006, 2011, 2012), Hatos Gábort kérte fel.

- December elején keresett meg Gulyás István, hogy számítana rám Tóth Gábor mellett. Az eddigi eredményeim elismerésének is érzem a felkérést. A klubom, a Haladás VSE számára is megtiszteltetés, hogy az edzőm, Veréb István után, aki évekig irányította a junior válogatottat, rám is számítanak. Mivel mindenképpen a birkózásban szeretnék maradni - hiszen ehhez értek a legjobban -, hatalmas lehetőség ez nekem. Nagy örömmel vállaltam el a feladatot, kétéves szerződést kötöttünk - mondta a 33 éves Hatos Gábor, akit már Budapesten, a kadetválogatott keret első háromnapos összetartásán értünk el. - Idén Eb-re (június 25-30., Szarajevó) és vb-re (szeptember 5-10., Athén) is készülünk a 15-17 éves korosztállyal. Az elsőhöz hasonlóan rövid, néhány napos összetartásokkal, mert igyekszünk a gyerekek iskolai elfoglaltságához is igazodni. A Haladásból ketten, Nemes Bálint és Takács Ferenc kapott meghívót a kadet keretbe.

A kötöttfogásúaknál a felnőtt válogatottat két olimpiai bajnok, Repka Attila és Majoros István, míg a nőit Nagy Lajos mesteredző irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!