Sport

2017.01.03. 20:26

Generációk Csatája után kopogós ob - Fazekas Péter versenyszervezőként is sikeres

Budapest - A Celldömölki VSE-Swietelsky hétszeres bajnok asztalitenisz-csapatának éljátékosa, Fazekas Péter nem csak ütővel a kezében jeleskedik, ha szeretett sportágáról van szó.

Horváth Erika

A celldömölki extraligás csapat - soraiban Fazekas Péterrel - a mögöttünk hagyott hét szezon mindegyikében bajnoki címet ünnepelhetett. A most 35 esztendős, egyéniben és párosban is négyszeres országos bajnok és négyszeres Top 12-győztes, válogatottként csapat Eb hatodik helyet magáénak tudó rutinos asztaliteniszező egyre többet hallat magáról rendezvény-, illetve versenyszervezőként is. Most például finisben vannak a vasárnap rendezendő kopogós országos bajnokság előkészületeivel.

- Két éve a 2014 decemberében megrendezett első Generációk Csatájával kezdődött - idézte fel az első nagy eseményt a sportmenedzseri végzettségű Fazekas Péter. - Az alapötletet az a gyakran elhangzott megjegyzés adta, hogy a régiek még mindig jobbak, mint a fiatalok. Gondoltam, kellene egy verseny, ahol összemérhetnék a tudásukat az idősebbek és a fiatalok. A sima verseny helyett azonban egy óriási gála sikeredett az aranycsapattal és Tóth Krisztinával. 2015 decemberében másodszor is sikerült megrendeznünk, akkor például az 1989-es vb-negyeddöntő után újra találkozhatott a kétszeres világbajnok Klampár Tibor és a svéd olimpiai és hatszoros világbajnok svéd Jan-Ove Waldner. Aztán jött a Ligák Kupája tavaly júniusban és augusztusban; az összes bajnoki osztályból jelentkezhettek csapatok. Minden várakozást felülmúlva 150 csapat nevezett, több mint 300-an álltak asztalhoz. A specialitása az, hogy az összevont versenyen a magasabb osztályokba játszók poénelőnyt adnak az alacsonyabb osztályúaknak. Annyira jól sikerült, hogy idén is folytatnunk kell.

Fazekas Péter nemcsak ütővel a kezében mozog otthonosan a pingpongasztalok között, hanem szervezőként is Fotó: Gyuricza Imre

Most viszont a január 8-án, vasárnap esedékes kopogós országos bajnokság van a célkeresztben. A túljelentkezés is igazolja, hogy minden jóra és újdonságra vevők a pingpong szerelmesei.

- A Ligák Kupáján keresett meg az a Londonban élő, dartshoz és a sznúkerhez hasonlóan a kopogós asztalitenisz-világbajnokság jogainak tulajdonosa, hogy szervezzük meg az országos bajnokságot, ami egyben vb-válogatót is jelenthet. A két döntős versenyző indulhat a január 28-29-ei londoni vb-n, és mi álljuk a részvételi költségeiket. Négyen szervezzük az ob-t; álmunkban sem gondoltuk, hogy kicsi lesz a a Statisztika terme, az Ormai László asztalitenisz-csarnok. Százharminc nevező után létszámstopot kellett hirdetnünk, és vannak várólistások az esetleges visszalépők helyére.

De mi is az a kopogós pingpong?

- Ütőt senkinek sem kell hozni, még aki gyakorlás céljából vásárolt is, az sem játszhat a sajátjával. Az egyenlő esélyek jegyében egyenütőket biztosítunk a versenyhez, ugyanazon márkájú fára a smirglipapírhoz hasonló anyagot ragasztottak - ezen aztán kopog a labda. Ezeken nincs fals, nincsenek pörgetések, inkább csak ütni lehet. Én is kipróbáltam néhányszor, sőt neveztem is a versenyre. Az Extraligából ott lesz a Békés komplett csapata, és néhányan az NB I-ből is, de az indulók zöme amatőr vagy alacsonyabb osztályban játszik. Viszont ez annyira más játék, mint a klasszikus asztalitenisz, hogy eltűnnek a tudásbeli különbségek - mondta az új őrületről Fazekas Péter, akinek azért a klasszikus asztalitenisz maradt a fő profilja, és a két ünnep közötti heti két-háromról már visszaállt a napi edzésekre. A legtöbbet csapattársával, Szita Mártonnal gyakorol a jövő hét végén folytatódó extraligás bajnokságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!