Sport

2017.02.27. 20:02

Elbúcsúzott Csillag Tünde, és nem bánt meg semmit sem

Szombathely - Nemcsak egy látványos show-műsoron, hanem egyben egy lélekgyógyító kúrán is részt vehetett az a közel ezer ember, aki szombat esti programjául a Csillagok között elnevezésű gálát választotta az Arena Savariában.

Horváth Erika

A Rácz Gábor és Vizer Erzsébet edzőházaspár vezette szombathelyi tornaműhely 25. születésnapját ünnepelte - bemutatva a szakosztály munkájának legérettebb és legapróbb gyümölcseit is -, főszerepet osztva Csillag Tündére, aki (a tornasportban ritkaságszámba menő) 20 éves sportolói pályafutását zárta le, és mesterei, "pótszülei" pályájára lépve már edzőként dolgozik.

Egy köszöntő erejéig megtisztelte a rendezvényt a Magyar Torna Szövetség kétszeres olimpiai bajnok elnöke, dr. Magyar Zoltán is, videóüzenetben gratulált a jubiláló szakosztálynak és tornásznőnek az éppen Ausztráliában versenyző olimpiai bajnok lovas, Berki Krisztián, és produkcióval is köszöntötte Tündit két válogatottbeli társa, Divéky Luca és Al-Salty Dália. De összességében ez egy bensőséges, szombathelyi (tornász)családi ünnep volt - amelyet megosztottak a hozzátartozókkal, támogatókkal, szimpatizánsokkal, érdeklődőkkel. Egy szívet melengető viszonzás azoknak, akik segítették őket a negyed évszázad nem egyszer rögös útján. Rengeteg munkát fektettek ebbe a gálába - az edzők, a koreográfusok, a 120 fellépő fiatal -, de megérte. Mert teljes egészében tükröződött benne a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztálya. Nemcsak a tudásszint, hanem a mindennapokban is fellelhető igényesség, a minden apró részletre kiterjedő tudatosság és a sportág nehézsége, "kegyetlensége" ellenére is érezhető szeretetteljes légkör.

Az utolsó tánc után Csillag Tünde –immár edzőként –csoportjával, a szuperovisokkal

Felléptek az élsport felé elköteleződött versenytornászok, de a tehetségesnek tartott, kiválasztott szuperovisok is. Ahogy ők, valószínűleg a tornát szabadidős sportként űző alsósok és felsősök (fiúk is) is először szerepeltek ilyen nagy közönség előtt - fegyelmezetten, alázattal, és már olyan tudással, ami jelzi, hogy a testük egyre inkább engedelmeskedik. A kisebb és nagyobb versenyzők a legváltozatosabb produkciókban mindent megmutattak, amit tudnak a négy szeren, de legfőképpen azt, hogy mit jelent (nekik) a torna. Először csak a külső jegyeket látjuk; a gyönyörű alakot, a légies, mégis energiával teli mozdulatokat, táncot, gimnasztikai, akrobatikus elemeket, mozgássorokat az egyszerűtől a lehető legbonyolultabbig. Aztán azt is, ami mögötte van: a szorgalmat, a (ki)tartást, a fegyelmet, koncentrációt, a rengeteg munkát, gyakorlást, a megszámlálhatatlanul sok ismétlésszámot, míg gyakorlatba illeszthetővé válik egy-egy elem, a sérülésveszély miatt el nem véthető ritmust, bármennyire is fárad már a test. Talán a legjobban az Ugrás a csillagok közé című szám szemléltette ezt. Amihez tökéletesebb kíséretet nem is lehetett volna találni Ziskó Olivér dobjátékánál.

És a fináléban rozzant bőrönddel megérkezett Csillag Tünde - edzőinek a kis kolibri -, aki egy hasonlóan apró, de a legnagyobb magasságokat és mélységeket is megjárt veréb, Edith Piaf Nem bánok semmit sem című dalára járta el utolsó táncát a színpadon, felidézve eddigi életét. Gyönyörű volt.

Dévai Boglárka vette át a stafétabotot és tart a csillagok közé: az Eb-re készülő ugrását is bemutatta 
Fotó: Szendi Péter

Csillag Tündi úgy zárta le sportolói pályafutását, hogy nem teljesült a nagy álma, nem szerepelhetett olimpián, "csak" három világ- és hét Európa-bajnokságon. Egy Eb-nyolcadik hely a legjobb világversenyes eredménye - kedvenc szerén, a talajon -, 12 magyar, három mesterfokú bajnoki aranyat, 33 ezüstöt, 15 bronzot őriz a vitrinjében. Azok, akik csak világversenyes érmekben mérik az eredményességet, talán megkérdőjelezik, hogy meg-, kiérdemelte-e a nyílt színi ünneplést. Számomra egyértelmű a válasz: igen. Mert példát is kaptunk arra, milyen fontos és építő lehet a saját közegében meghatározóvá - itt példaképpé - vált ember számára a pozitív visszajelzés, a megbecsülés.

Hosszú pályafutása alatt Tündi már sokszor osztotta meg gondolatait olvasóinkkal. Most tegye meg ezt inkább az őt legjobban ismerő - egyik - edzője, Vizer Erzsébet.

Tőlük tanulnak a tornászok. Balról: Sziráczky Rita koreográfus, az edzők - Barasits Andrea, Csillag Tünde, Hüll Tamás, Réti Gergő, Vizer Erzsébet, Rácz Gábor - Ziskó Olivér zenész, Ziskóné Bődi Anett koreográfus

- Csillag Tündi táncával lezárta a múltat, ahogy szokta. elegánsan, fegyelmezett arccal, de belül kétségektől remegő gyomorral - pedig felkészült most is. Annyi boldogságot adott neki ez a sportág! Meghazudtolva a gravitációt repkedhetett; eljuthatott távoli tájakra; újságok írtak róla. Néha nyert, néha veszített, de emberfeletti szorgalommal, a munkába vetett hittel és a szaltó szeretetével kiszakadhatott abból a világból, ahova született. Egész pályafutása során a tisztaság és a fair play jellemezte. Soha nem volt Magyarország első számú tornásznője, mégis kitörölhetetlen nyomott hagyott. Mindent kibírt. Azt is, amikor átléptek rajta, megalázták, megszégyenítették. Örülünk, hogy 5 évesen megtaláltuk; hogy 6 évesen nem engedtük el; és hogy 10 évesen visszacsábítottuk. Soha nem viselkedett kihívóan, nem követelt magának kiemelt figyelmet, mégis éreztük, hogy ékszer van a teremben. Egy ékszer, amely sokáig rejtve maradt, de valamikor a felnőttkor küszöbén kopogtatott az igazi Csillag Tündi. Sikerült őt végigkísérni a pályáján, és általa magasabb szintre emelni a szombathelyi női tornát. Amennyire jó volt őt tanítani, annyira szórakoztató ma kollégaként dolgozni vele. Mivel nem ért el mindent, jó edző; és mivel mindent megtapasztalt, jó pedagógus lesz. Nélküle szegényebb lenne Szombathely és Magyarország sportja.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!