Sport

2017.02.07. 16:25

Nagy halra megy a Körmend

Körmend - A kosárlabdázás nemzetközi színterén egyedül talpon maradt magyar csapat, az Egis Körmend a francia bajnokság második helyezettjét, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Elan Chalon együttesét fogadja szerdán 18 órától, a FIBA Európa Kupa nyolcaddöntőjének első találkozóján.

Németh Zsolt

Legutóbb éppen húsz éve járt ilyen magasságokban az európai porondon a körmendi csapat. Akkor a EuroCup második csoportköréből továbblépve a bivalyerős Avtodor Szaratov volt az ellenfél, amely megállította a piros-feketék menetelését. A FIBA Európa Kupa 2016/2017-es sorozatában már a harmadik francia ellenfél látogat Körmendre. Az Elan Chalon az eddigi 12 nemzetközi mérkőzéséből csupán hármat vesztett el.

Az Egis Körmendnek viszont ebben a szezonban jól megy a franciák ellen. A Gravelines-t 25, a Nanterre-t pedig 17 ponttal győzte le itthon. Az is igaz, hogy az elmúlt napokban közel sem mutattak olyan formát a piros-feketék, mint korábban, de a FIBA-kupa találkozókra mindig jobban felpörögtek a körmendiek, mint esetleg egy-egy bajnoki találkozóra. Nehéz tehát jósolni a szerdai mérkőzésre. Az biztos, hogy ez más lesz, mint a csoporttalálkozók, hiszen a nyolcaddöntőtől már egyenes kieséses rendszerű a versengés. Két meccs alapján dől el, melyik gárda folytathatja a legjobb nyolc között. A Körmend célja a győzelem, lehetőleg minél nagyobb előnyt gyűjtve a visszavágóra.

Németh Ákos, a piros-feketék 19. életévében járó, saját nevelésű játékosa már alaposan belekóstolhatott az európai szintű kosárlabdába, pedig az U20-as gárda és a korosztályos válogatott mellett még gimnáziumi csapatát is erősíti, amellyel épp vasárnap védték meg diákolimpiai országos bajnoki címüket.

Gasper Potocsnik vezetőedző (középen) szerint ésszel, tudatosan kell játszani, jó védekezéssel és támadással lehet esély  
Fotó: Szendi Péter

- A középiskolás címvédés lehetőségét a társaim vívták ki, hiszen a döntőig nélkülem jutottak el. A múlt héten én végig a felnőttcsapattal készültem a Kecskemét és a Chalon elleni meccsre. Játszottam szombaton az U20-ban és a felnőtt meccsen is, aztán vasárnap korán reggel elindultunk Nyíregyházára, ahol a fiúk a döntőben számítottak rám, és szerencsére tudtam is segíteni a szolnokiak ellen a címvédésben. Nagyon boldog vagyok a duplázás miatt, és örülök annak is, hogy több szinten számítanak rám. Akár az U20-ban, akár a felnőttek között, vagy épp a korosztályos válogatottban mindenhol igyekszem hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Nagyon sok az edzés, de minden feladatot igyekszem maximálisan elvégezni. Tudom, hogy nagy lehetőséget kapok, aminek minden erőmmel igyekszem megfelelni. Biztos, hogy bármennyi játékpercem is lesz a Chalon ellen, azt a legnagyobb erőbedobással fogom végigjátszani! Győzni szeretnénk, amihez a kiváló szurkolótáborunk is újra sok erőt, önbizalmat adhat.

A Körmend csapatkapitánya, Ferencz Csaba már sok nemzetközi mérkőzéssel a háta mögött várja ezt a kiemelt találkozót.

- Eddig remek emlékeink vannak az idei sorozatból, szép eredményeket értünk el, amire nem is igazán számíthattunk. De sikerült komoly bravúrokat véghezvinnünk, amivel eljutottunk a legjobb 16-ig. Nem is kell nagyon ecsetelni, hogy milyen játékerőt képvisel az ellenfelünk, a Chalon, de mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy méltó ellenfeleik legyünk, és ha úgy adódik, akkor tovább is tudjunk lépni.

Az elmúlt hetekben viszont mintha megtorpant volna a gárda lendülete. Fel tud a csapat pörögni újra arra a tempóra, ami kellett az eddigi sikerekhez?

- Nem könnyű úgy helytállni, hogy gyakorlatilag a szezon eleje óta szerda-szombat ritmusban játszunk, közben pedig elég kemény edzéseink is vannak. Szabadnapunk sincs túl sok, azért ez megviseli a játékosokat. Szinte törvényszerű az ilyen időszak, ráadásul jöttek sérülések, betegségek is, amelyek befolyásolták a csapat szereplését. De remélem, ezek a gondok megoldódtak már. Úgy érzem, hogy túl tudunk lépni az említett időszakon és újult erővel neki tudunk vágni egy nagyon fontos mérkőzésnek.

Gasper Potocsnik, a csapat vezetőedzője is nehéz mérkőzésre számít, de bízik csapatában.

- Nagyon nem lesz könnyű dolgunk, a Chalon a francia bajnokság topcsapata, nagyon sikeres európai szinten is. Nagynevű, kiváló játékosok erősítik a gárdát. Kintről remek dobóik vannak és életveszélyesek a palánk közelében is, hiszen centereik 213 és 218 centiméter magasak. De ahogy a sorsolás után is mondtam, nekünk nem számít, ki az ellenfél, én hiszek a játékosaimban! Hiszem, hogy igazi csapatként játszva, végig megfelelően koncentrálva lehet esélyünk. Ehhez persze az kell, hogy mindenki jól teljesítsen, hiszen alapvetően a Chalon a találkozó esélyese. Hogy mi lehet a sikerünk kulcsa? A védekezés meghatározó! Ha ott nem teljesítünk jól, akkor a támadás sem fog menni úgy, ahogy szeretnénk. A saját játékunkat szeretnénk játszani, remélhetőleg buta hibák nélkül. Meg kell állítanunk a Chalon kinti dobóit és nagyon okosan kell támadnunk. Egy nagyon atletikus ellenfél jön hozzánk, akikkel nem biztos, hogy végig fel tudjuk venni a futóversenyt. Persze, ha lehet, akkor igyekszünk könnyű kosarakat szerezni, de a felállt védelem ellen is jól kell teljesítenünk - ésszel, tudatosan. Biztos, hogy extra teljesítményekre is szükségünk lesz támadásban. Szurkolóink támogatásával nyerni szeretnénk a Chalon ellen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!