Sport

2017.03.21. 17:40

Birkózó elit az arénában - A Magyar Nagydíj után az U23-as Eb következik

Szombathely - Az év két legnagyobb magyarországi birkózóeseményének Szombathely lesz a házigazdája. Ezen a hétvégén a hagyományos kötöttfogású Magyar Nagydíjnak, jövő héten az U23-as Európa-bajnokságnak ad otthont az Arena Savaria.

Horváth Erika

Bár az első verseny csak szombaton és vasárnap lesz, már az egész hét a birkózás jegyében telik Szombathelyen. A keddi sajtótájékoztatón a Magyar Birkózó Szövetséget, illetve a kötöttfogású válogatottakat képviselő sportemberek - Komáromi Tibor alelnök, Sike András szövetségi kapitány, Bácsi Péter a felnőtt- és Szilvássy Erik az U23-as csapat oszlopos tagja - társaságában dr. Puskás Tivadar polgármester reményét fejezte ki, hogy a város méltó helyszíne tud lenni a négy kontinens 20 országának 124 birkózóját felvonultató, március 25-26-án rendezendő kötöttfogású Magyar Nagydíjnak, Polyák Imre-emlékversenynek, valamint az azt követő, március 28. és április 2. között esedékes, mind a három szakágban meghirdetett U23-as Európa-bajnokságnak. Utóbbira 35 nemzet 368 versenyzőt küld, akiket még mintegy 200-an kísérnek el.

A Falco kosárcsapata hétfőn átadta a terepet, az Arena Savariát a rendezvény(ek) logisztikai feladataiért felelős Pannonsport Kft. munkatársainak, akik meg is kezdték a csarnok birkózóarénává változtatását - tudtuk meg Kalmár Attila ügyvezető igazgatótól. A két nagy birkózórendezvény összköltségvetése mintegy 200 millió forint, melyhez jelentősen hozzájárult Szombathely önkormányzata és a Magyar Birkózó Szövetség. A racionalizálás jegyében rendezik szoros egymásutánban a két versenyt. Közel ezer személy szállásáról, ellátásáról, utaztatásáról kell gondoskodni; bonyolítja a helyzetet, hogy kevesen tartózkodnak itt végig, az Eb alatt cserélődnek a küldöttségek attól függően, hogy a szabadfogású férfi, női vagy a kötöttfogású küzdelmek következnek. A nagy létszám miatt Kőszegen és Bükön is lesznek szálláshelyek.

A „nemzetközi birkózónapok" sajtótájékoztatóján balról: Szilvássy Erik U23-as Európa-bajnok, Bácsi Péter világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, Sike András szövetségi kapitány, olimpiai bajnok, Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok. A korabeli fotón pedig Polyák Imre olimpiai bajnok, háromszoros ezüstérmes, háromszoros világbajnok Fotó: Nagy Jácint

A Magyar Nagydíj pénzdíjas Golden Grand Prix-verseny, a nyolc súlycsoportban összesen 16 800 dollárt osztanak szét a dobogósok között. Remélhetőleg ebből sok jut a magyaroknak, akik 24 versenyzővel képviseltetik magukat - a legeredményesebb, világversenyes érmes versenyzők közül szőnyegre lép Bácsi Péteren kívül Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor és Kiss Balázs is. Sike András szövetségi kapitány legalább egy, de jó esetben három aranyat is remél, plusz még négy-öt kevésbé fényes medált is szívesen venne.

Az U23-as Eb-n a három szakágban összesen 96 érmet osztanak majd ki, Komáromi Tibor alelnök címvédést szeretne látni a kötöttfogású Szilvássy Eriktől és Németh Zsanettől is. Véleménye szerint sikeres Eb-t zárnának három-öt dobogós helyezéssel.

A májusi felnőtt- Európa-bajnokságra készülő válogatott keret, valamint az U23-as Eb-csapat jelenleg Tatán edzőtáborozik tíz ország birkózóival. A felnőttek pénteken teszik át állomáshelyüket Szombathelyre, szombaton a 66, a 75, a 85 és a 130, vasárnap az 59, a 71, a 80 és a 98 kg-osok versenyeit lehet ingyenesen megtekinteni. De ugyanígy bárki betérhet majd jövő keddtől vasárnapig az U23-as Eb küzdelmeire is az Arena Savariába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!