Sport

2017.03.18. 21:35

Obráz István, a celldömölki asztaliteniszélet doyenje

A celldömölki asztaliteniszélet elmúlt hét évtizedéből - tavaly ünnepelte 70. évét a CVSE szakosztálya - 57 esztendőnek aktív részese volt a 75. évében járó Obráz István.

Horváth Erika

Obráz István neve összeforrt a celldömölki asztalitenisz-élettel - tevékenységéért a tavalyi jubileumi ünnepségen a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) is elismerésben részesítette. 1959-ben kezdődött...

- Elég későn, csak 17 évesen kezdtem el pingpongozni - vágott bele történetébe Obráz István. - Akárcsak apám - aki üzemvezető volt -, én is a malomban dolgoztam. Ott volt egy pingpongasztal, ahol játszogattunk. Ipari tanulóként a szombathelyi malomba jártam be; egyik nap egy fiú megkérdezte: "ki tud pingpongozni?" A megyeibe nevező felnőttcsapat mellett ifigárdát is kellett indítani. "Egy picit tudok" - mondtam. Így kezdődött. Edző nem volt, egy-két tanácsot adtak a felnőttek, de még az ütőfogást sem mutatták meg. Végül tollszárfogással játszottam. A felnőttcsapat egy év múlva feloszlott, de azokkal, akik még rendszeresen jártak edzésre, elindultunk a megyeiben. Amikor '62-ben bevonultam katonának, nem maradtak együtt. Két év múlva szereltem le, akkor újra összeszedtem a csapatot, és elkezdtem gyerekekkel is foglalkozni, mert tudtam, hogy utánpótlás nélkül nem tudunk hosszú távon megmaradni. Akadtak ügyes gyerekek, egy-két év múlva megnyertük az újonc és serdülő megyei bajnokságot is. 1967-ben jelentkeztem a budapesti, bentlakásos edzőképzésre, éreztem, hogy még tanulnom kell. Én magam sohasem voltam nagy játékos. NB III-as szintig jutottam. A fő hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre fektettem. Rengeteg gyereket tanítottam pingpongozni az elmúlt 50 évben.

A Celldömölki VSE asztalitenisz-szakosztálya 1982-ben. Az első sorban civilben Obráz István játékos-edző, balról az első Fehér László, a város jelenlegi polgármestere, aki máig játszik a CVSE-ben Fotó: archív

Először a most 61 éves Kovács Lászlót említi, aki sokkal többre lett volna hivatott, ha akkoriban olyan feltételek lettek volna, mint ma. Zala József megyei úttörő olimpiát nyert, Márton György Győrben NB I-ben is játszott. Sajnos későn, 14 évesen kezdett Fehér László - a város polgármestere, a MOATSZ alelnöke -, máig játszik az NB III-ban 75 százalékos teljesítménnyel. Tar Sándort is elvitték Győrbe, NB I-be, de évek múlva visszatért. Ölbei Péter az NB II-ben 80-85 százalékosan teljesített, de edzőpartner híján nem tudott továbblépni.

- Orbán Renátó, az unokám NB II-ig jutott. Aztán kiment dolgozni Ausztriába, ott játszik is egy csapatban. A tehetség ide kevés. Kell a szorgalom, akarat, türelem, kitartás. Nagyon ritka, hogy minden meglegyen egy gyerekben. Régen nagyon szerény körülmények között dolgoztunk. Heti két vagy három alkalommal volt csak termünk. A '90-es évektől lendültünk meg igazán, amikor Fehér László lett az egyesület elnöke. Amióta polgármester, még többet tud segíteni. Régebben minden asztalhoz egy pingponglabda volt. Most 20-30 is; lehet iskolázni. Mindennap van edzés, a többi a gyerekeken múlik. Baranyai Domonkos már az NB I-ben játszik. Hivatalosan ketten dolgozunk a fiatalokkal Iván Csabival, de Lukács Balázs NB II-es játékosként besegít, tudnak tőle is tanulni.

Obráz István ma, közel 75 évesen Fotó: Gyuricza Imre

- Ezt a sportágat nem elég szeretni, megszállottság is kell hozzá - folytatta Obráz István. - Ez nálam megvan, akárcsak Fehér Lászlóban. Sokszor nem volt elég támogatás, könyörögni kellett labdáért, ütőért, mindenért. Előfordult, hogy elbizonytalanodtam, de próbálkoztam tovább. Úgy látszik, jól döntöttem. A 2000-es évek elején már NB I-es csapatnak lehettem az edzője - rengeteg játékos megfordult már itt azóta. 2006-ban jött Klampár Tibi, akkor vette át az extraligás csapatot. Azóta már nem utazgatok annyit, nem is esik már jól, a 75. évemben járok. A final fouron kívül másra már nem megyek el. Itthon viszont természetesen minden meccsen ott vagyok, legyen az extraliga, NB I, NB II, NB III vagy megyei.

És vajon hogyan alakult a civil élete?

- Molnár az én szakmám. A celldömölki malomban legtöbbször két műszakban dolgoztam, délelőtt vagy éjjel - akkor tudtam edzést tartani. Mindig is szerettem, jól is csináltam. Konyítottam a gépekhez; nagyon sok mindenre oda kellett figyelni, hogy a liszt minden feltételnek megfeleljen és a sütőipar átvegye. 2002-ben mentem nyugdíjba - régóta műszakvezetőként dolgoztam -, az volt az első és egyetlen munkahelyem. A lányomnál két unokám van, a fiú 26, a lány 24 éves. A fiam tavaly nősült. A feleségem hamar megszokta, hogy nekem az asztalitenisz a hobbim. Hamar elment az idő. Már eget rengető távlatokban nem gondolkodom. Tíz éve mondtam Fehér Lacinak, hogy addig csinálom, amíg szükség van rám, illetve amíg tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!