Sport

2017.03.22. 19:01

Nem a világ végén - Guzmics Richárd jól érzi magát a Távol-Keleten

Szombathely - Csupán sérülése miatt elkeseredett Guzmics Richárd, a kínai Janpien Fuende labdarúgócsapatának védője, egyébként elégedett a távol-keleti körülményekkel.

Pum András

Januárban egy évre írt alá a legutóbb a kínai első osztály kilencedik helyén végzett Jenpien Fuende együtteséhez a 22-szeres válogatott védő, Guzmics Richárd. A Haladás és a lengyel Wisla Kraków volt játékosa csapata első bajnokiján megsérült, így lemarad a szombati Portugália-Magyarország világbajnoki selejtezőről. Ezt leszámítva remekül érzi magát Kínában.

- Tekintve, hogy hetekig Spanyolországban és Dél-Koreában edzőtáboroztunk, sokat nem láttam még Yanjiból, ahol élek majd - mondta Guzmics Richárd. - Miután visszatértünk Kínába, mindössze két napot töltöttünk a városban, máris elrepültünk az első bajnokink helyszínére, Csungkingbe. De amit eddig felfedeztem Yanjiból, az tetszett. Noha 650 ezer lakosával helyi viszonylatban falunak számít, rengeteg európai üzletet, éttermet láttam, abszolút élhető helynek tűnik. Eddig csúcskategóriás hotelekben szálltunk meg, így a helyi ételeket még nem kóstoltam. A 33 ezer befogadóképességű stadiontól negyedórára kaptam lakást, egy rossz szavam sem lehet a körülményekre.

Guzmics néhány napot szülővárosában és kutyájával, Mexszel is eltölt, mielőtt visszatér Kínába
Fotó: Unger Tamás

Az első két bajnokinkat odahaza játszottuk volna, ám mivel egymást követő két nap is öt fokot mutatott a hőmérő, a klub vezetői úgy döntöttek, hogy ilyen hidegben felcseréljük a pályaválasztói jogot. Nagyot néztem, mondtam, odahaza mínusz tíz fokban is futballoztam, ám azzal érveltek, hogy az öt fok nagyon hideg, nem akarják, hogy a szurkolóik vacogjanak a meccsen... Így hát elrepültünk Csunkingbe, ahol 15 fok fogadott bennünket. Itt debütáltam a kínai élvonalban.

A gólnélküli döntetlenre végződött meccsen jól is ment a játék, többször sikerült mentenem. Remek tempójú meccset vívtunk, a kínai játékosok nagyon fürgék, résen kellett lennem. Sajnos a 75. percben ellenfelem páros lábbal, rossz ütemben csúszott be, és elvitte a bal térdemet. Nem az a típus vagyok, aki cserét kér, végigjátszottam a meccset. A röntgen viszont kimutatta, hogy a belső térdszalagom részlegesen elszakadt. Ennek ellenére elrepültem a csapattal a következő mérkőzésünk helyszínére, Sanghajba, és noha már öt nappal korábban a 25 milliós metropoliszba értünk, a repülőtéren 200 szurkolónk várt.

Négy órányi repülőútra fekszik a város Yanjitól, hogy honnan kerültek oda, nem tudom, de rögtön a kezembe nyomtak egy virágcsokrot, több sálat és percek alatt vagy félszáz szelfit készítettek velem. A Sanghaj SIPG-től sajnos 2-0-ra kikaptunk, de ezt a meccset sérülésem miatt már csak a lelátóról néztem végig. Pedig többek között Hulk, Oscar szerepelt ellenfelünknél, nagyon jó lett volna ekkora sztárok ellen pályára lépni.

Nálunk rajtam kívül szerb és gambiai légiós szerepel, a stábban dolgozik egy német erőnléti edző; velük különösen jóban vagyok, de a többiekkel is összebarátkoztam. Kínai csapattársaim elmondták, kizárólag miattam nézték a magyar válogatott Európa-bajnoki meccseit, mert már akkor sejtették, hogy hozzájuk igazolok. A Fuende kiscsapatnak számít, idén is a középmezőny a cél.

Kínában szünetel a bajnokság, így Guzmics hazarepült, először a válogatott edzőtáborában, majd Telkiben kezeltette sérülését.

- Borzasztó volt megélni, hogy legjobb esetben április közepén játszhatok ismét, így lemaradok a szombati, portugálok elleni világbajnoki selejtezőről - folytatta Guzmics.

- De ilyen a futball, velejárója a sérülés: jelenleg jobbára térdgéppel közlekedek. Ha már Szombathelyen jártam, felkerestem korábbi klubomat, a Haladást, kimentem az edzésre, elbeszélgettem a játékosokkal, vezetőkkel, jól éreztem magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!