Sport

2017.03.29. 17:25

Ezüstös SZOSI - Sportiskolák, sportiskolások díjátadója

Budapest - A Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) gáláján "ezüstöt" ünnepelhetett a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. (SZOSI). Magyarország legeredményesebb sportiskolás görkorcsolyázója Bejczi Botond lett.

Horváth Erika

A Sportiskolák Országos Szövetsége immár nyolcadszor rendezte meg a SIOSZ-gálát, amelyen ezúttal a 2016-os év legeredményesebb sportiskoláit és sportiskolás sportolóit jutalmazták. A Magyarország legjobb Sportiskolája pályázat értékelésénél négy kategóriában 20 intézményt díjaztak.

Két szombathelyi is volt közöttük. Akárcsak 2015-ben, az 500 fő alatti egyesületi sportiskolák kategóriájában második lett a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. 571 ponttal az immár hatodszor győztes Egri Városi Sportiskola (928) mögött. Rácz Gábor, a szombathelyi sportiskola szakmai vezetője elmondta, idén kevesebb ponttal végeztek a második helyen, mint tavaly.

Ennek az az oka, hogy a legutóbbi pályázatban a diákolimpiákon elért eredményeket csak a köznevelési sport-iskolák vehették számításba. Természetesen nagyon büszkék arra, hogy továbbra is a legeredményesebb sportiskolák közé tartozik a szombathelyi.

A köznevelési sportiskolák közül a legjobb hatot díjazták. Az általános iskolák közül a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 323 pontjával a negyedik helyen zárt.

Lehetett pályázni a Magyarország legeredményesebb sportági sportiskolása címre is; 16 sportág 23 sportolója kapta meg az elismerést. Egy szombathelyi is; Bejczi Botond lett a 2016-os év legjobb sportiskolás görkorcsolyázója.

A legeredményesebb sportiskolás görkorcsolyázó, Bejczi Botond (jobbról) és edzője, Tóth Attila Fotó: Szombathelyi Sportiskola

- A most 17 éves Botond már 14 éve gyorskorcsolyázik, 2012 óta tagja a korosztályos magyar gyorsasági görkorcsolya-válogatottaknak. Váltóban - ahol a csapat meghatározó tagja - volt már junior Eb-ötödik és -hetedik is. 2014-ben és 2015-ben az ország legjobb férfi görkorcsolyázójává választották. Tavaly - 2014 után újra - elnyerte a Magyarország Jó Tanulója - Jó Sportolója címet - foglalta össze tanítványa érdemeit Tóth Attila edző.

- Hétszeres magyar bajnok, az Európa-kupákon öt első, két-két második és harmadik helyet szerzett. 2015-ben már a nagypályás gyorskorcsolya-válogatottba is beverekedte magát, 2016-ban két országos bajnokságot megnyert, mind a négy távján (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m) teljesítette a junior-világkupákon való induláshoz szükséges szintidőt, csak tizedekkel maradt le a junior-gyorskorcsolyavilágbajnokságról. Teljesítményének köszönhetően bekerült a 2022-es téli olimpiára készülő magyar válogatott keretébe is.

Tóth Attila szerint Bejczi Botond magatartása, a sporthoz való hozzáállása példa lehet a fiatalabbak számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!