Sport

2017.03.16. 19:01

Úszósapka, kerékpár és futócipő: a jó hangulatú, közös, szabadidős triatlonozás a cél

Szombathely - A 1980-as években már megtapasztalt, kezdeti pezsgő triatlonéletet vágyják vissza azok a sportemberek, akik megalapították a Vasi Triatlon Sportegyesületet.

Horváth Erika

Vas megyében az elmúlt években kevesen akadtak olyanok - talán a SZoESE és a Kőszegi Triatlon és Úszóklub égisze alatt sportolókon kívül -, akik egyesületi színekben indultak triatlonversenyeken. Viszont tudható - elég csak a legrégebbi és legnagyobb helyi eseményt, a Vasi Vasember példáját említenünk -, hogy rengeteg a magányos farkas, sokan "megfertőződtek" már ezzel az úszásból, kerékpározásból, futásból álló, embert próbáló sportággal. És amatőrként magukban vagy kis csoportokban készülve próbálják elérni kitűzött céljaikat: teljesíteni egy-egy távot, illetve javítgatni legjobb eredményeiken.

Úgy tűnik, nagyon jó ütemben érkezett a triatlonsport iránt elkötelezettek összefogása.

- Észrevettük, hogy egyre több a közös programokra, tanácsokra vágyó triatlonista a Pátkai Attila vezette Szombathelyi Futóklub csoportban a közösségi portálon, és volna igény egy külön fórumra - mondja Stojcsics Balázs Kálmán, aki hét éve triatlonozik és már hatszor teljesítette az Ironmant.

- Tavaly augusztusban elindítottuk a Vas Megyei Triatlon Klub nevű facebook-csoportot, azóta már 124-en csatlakoztak hozzánk. A következő lépés az volt, hogy a közös edzések, versenyre járás mellett megteremtsük a jogi hátteret a pályázatokhoz, támogatók kereséséhez is.

Stojcsics Balázst választották meg a Vasi Triatlon SE elnökének
Fotó: Pátkai Attila

Októberben volt az alapító közgyűlés, január végére pedig hivatalossá vált: megalakult a Vasi Triatlon Sportegyesület.

- Az elsődleges célunk az, hogy a triatlonos családba tartozók megismerjék egymást, barátságok kovácsolódjanak, a tagjaink találhassanak maguknak edzőpartnert, illetve a nagyobb tapasztalatúaktól jó tanácsokat kaphassanak - folytatta Stojcsics Balázs, aki a facebook-csoport adminisztrátora, a sportegyesület elnöke lett.

- Előadásokat is szervezünk, hogy a triatlonisták szakszerűen tervezve tudják felépíteni az évüket. Március 21-én, kedden 18 órától a Sebrano pizzériában (Dolgozók útja 45.) például dr. Zakariás Géza Az erő és az állóképesség harmóniája címmel tart előadást. "Zaki" a sporttudományok doktora, 19-szeres nagyatádi Ironman, és ahhoz a Top 5-höz tartozik, akik a legszéleskörűbb tudással és egyben tapasztalattal rendelkeznek a triatlonnal kapcsolatban. A vele való találkozás minden állóképességi sportágat űző amatőr vagy profi sportolónak hasznos lehet.

A Vasi Triatlon SE a segítségnyújtás jegyében alakult. Hétfőnként a Brenner iskola tornacsarnokában a termi edzéseken is lehet edzéstanácsokat kérni. Jön a jó idő, a kerékpáros edzéseknél Kelemen Tibor segít. Sokan eddig inkább duatlonoztak, mert az úszásban kevésbé vannak otthon, esetleg félnek is a víztől. Számukra úszóoktatót keresünk. Ezek az első terveink. Akkor lépünk majd csak tovább, ha igény lesz rá. Egyelőre a jó hangulatú, közös, szabadidős triatlonozás a cél. És azokat is várjuk, akik nem akarnak versenyezni. De szeretnek úszni, biciklizni és futni. Akinek mindháromféle mozgásforma rendszerszerűen jelen van az életében, az már triatlonista. Nem kell hozzá más, csak elhatározás, úszósapka, egy kerékpár és futócipő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!