Sport

2017.06.14. 18:45

Erős emberek - Veterán sportolók feszültek a súlyoknak

KÖRKÉP Remekül sikerült nemzetközi versenyeket tudhat maga mögött a körmendi veterán fekvenyomó, Vass László. A szombathelyi erős ember, Antal Zsolt két magyar bajnoki címet szerzett - és megsérült.

Tóth Gábor

Vass László sűrű heteken van túl. Az 52 éves, -140 kg-os, a 49-54 éves korcsoportban versenyző sportember elsőként az ausztriai Bruck an der Leitha városában a WUAP nemzetközi erőemelő és fekvenyomó kupán vett részt. Fekvenyomásban 185, majd 195 kilót teljesített, a harmadik, 202,5 kg-os kísérlete nem sikerült. De így is aranyérmes lett. Következett Szlovákia, Nagyszombat (Trnava), a GPC cseh és szlovák nyílt fekvenyomó bajnoksága. Vass László három sikeres gyakorlatot mutatott be, előbb 190, majd 197,5, végül 202,5 kilót teljesített. Másodikként zárta a versenyt (a győztes 210 kg-ot nyomott). Eger adott otthont a Magyar Professzionális Erőemelő Liga kupájának, vagyis a magyar bajnokságnak. Vass László 190, majd 200 kg-ot nyomott fekve, a 205 kiló nem sikerült. Így is biztosan nyerte az ob-t - a második helyezett 50 kilóval maradt le. - A felkészülést még január elején kezdtem el és szoros versenyprogramot állítottam össze - árulta el Vass László.

- A formámat az Európa-bajnokságra hegyeztem ki, amit július 1-jén, Lengyelországban rendeznek. Az Eb-n 205-210 kg-ot szeretnék teljesíteni, illetve visszavágni a nagyszombati vereségért. Majd a kontinensviadal után tartok pihenőt.

Antal Zsolt bicepszsérülés után lábadozik Fotó: Bátfai Katalin

Egerben ott volt a szombathelyi Antal Zsolt is. Az idei erőemelő és fekvenyomó magyar bajnokságra 610 előnevezés érkezett, és a szervezők további száz jelentkezőt regisztráltak a helyszínen - ezzel rekordlétszám született. Antal Zsolt 119,30 kg-mal mérlegelt, a masters I. (40-44 év) korcsoportban, a -125 kilósok mezőnyében versenyzett. A szombathelyi sportember guggolásban óvatosan, 260 kilóval kezdett, ami másodszorra lett meg. A harmadik kísérletre viszont sikerült a 280 - ez új egyéni csúcs. Fekvenyomásban 175, 185, majd 195 kg következett - de a harmadik gyakorlatot érvénytelennek ítélte a bíró. Felhúzásban Antal Zsolt 260 kg-on könnyedén kezdett. Második kísérletre sikerült a 280 kg, amely szintén nem okozott nehézséget. Ám a gyakorlat végén pattanást érzett a bicepszében, így a harmadik kísérletre már nem állt oda - és bizakodott, hogy csak részleges szakadás történt. A versenyt 745 kg összetett eredménnyel fejezte be, így erőemelésben és fekvenyomásban is magyar bajnoki címet szerzett kategóriájában.

- Az ob volt az idei első, és mint utóbb sajnos kiderült, alighanem az utolsó erőemelő versenyem is - fogalmazott letörten Antal Zsolt. - Az MR-vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy az alsó tapadásom leszakadt, a bicepszemet műteni kell. Így nem tudok felhőtlenül örülni a két aranynak - ráadásul, ha nincs a sérülésem, felhúzásban is többet teljesíthettem volna. Az év további része a rehabilitációról szól majd, megpróbálom mi-előbb visszanyerni az erőmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!