Sport

2017.06.18. 23:27

Ezüstérmes Falco - Hihetetlen mélységből jött vissza a meccsbe Fehérváron a szombathelyi gárda

Székesfehérvár Az NB I-es kosárbajnokság döntőjének ötödik mérkőzésén az Alba Fehérvár fogadta a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttesét. A mindent eldöntő derbit végül az esélyesebb Alba megnyerte – de a Falco óriásit küzdött, 20 pontos hátrányból jött vissza, végül csak kiélezett hajrában bukott el. De az ezüstéremért, az egész szezonért természetesen jár a gratuláció a sérga-feketéknek.

Tóth Gábor

Az egyik fél három megnyert meccséig tartó bajnoki döntő a Falco fehérvári bravúrgyőzelmével (77-76) kezdődött. Majd az Alba nyert, egyenlített Szombathelyen (75-65), aztán hazai pályán is győzött, megfordította az állást (86-77). Ám a sárga-fekete gárda saját közönsége előtt (82-69) kicsikarta az ötödik mérkőzés lehetőségét. A bajnoki aranyéremről döntő ötödik mérkőzés lehetőségét – a csatának idegenben, de népes, lelkes szurkolótábora előtt futhatott neki vasárnap este a Szekulovics-csapat.

Alba Fehérvár-Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78–71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27). - Székesfehérvár, 1900 néző, NB I-es kosárlabda-mérkőzés, bajnoki döntő, 5. találkozó, vezette: Földházi T., Cziffra Cs., Papp P.

Alba: Taylor 10/3, Edwards 13/6, Shepard 18, Lóránt 8, Keller Á. 9. Csere: Mohammed 15/3, Markovic -, Farr 5/3, Keller I. -. Edző: Dzunics Braniszlav.

Falco: Govens 20/3, Váradi B. 12/6, Barham 5/3, Pustahvar 7/3, Tóth N. 4. Csere: Zsigeranovics 11, Medford 10/3, Bognár 2, Simon K. -. Edző: Szrecsko Szekulovics.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 4-4. 8. perc: 10-8. 13. perc: 16-8. 17. perc: 32-15. 20. perc: 39-24. 24. perc: 49-49. 27. 55-33. 30. perc: 62-44. 32. perc: 64-51. 34. perc: 71-51. 37. perc: 75-67. 39. perc: 75-71.

Kipontozódott: Lóránt (37.).

Mindkét oldal kihagyott dobásokkal nyitott, majd Lóránt betalált palánk alól. Az Alba és a Falco is szigorúan védekezett – de, talán a feszültség miatt is csúszott hiba a passzokba, a dobásokba. Mind a két fél próbálkozott szorgalmasan távolról is, sikertelenül. Így szerényen csordogáltak a pontok (4. perc: 4-4). A hazaiak sok támadólepattanót szereztek, főleg Keller révén rendre eredményesen is éltek a második lehetőségekkel. Így némi lépéselőnybe kerültek. A Falco rossz dobóformával rukkolt elő az első negyedben, nem sok támadását fejezte be ponttal. A folytatásban sem változott a játék képe. A Falco küszködött, oda, odaért helyzetbe, de nem talált gyűrűbe. Igaz, az Alba is elvesztette a ritmust támadásban. Szűk három percre volt szükség a második negyedben ahhoz, hogy a közönség kosarat láthasson – az Alba talált be büntetőkből (13. perc: 16-8). Időt kért szombathelyi kispad, kellettek, kellettek volna a pontok. De képtelen volt betalálni az egyre görcsösebbé váló Falco, ekkor már a tiszta helyzetek is kimaradtak. A hazaiaktól pedig jöttek a gyors leindítások. Zsigeranovics törte meg az egyre kellemetlenebb vasi gólcsendet. De egyre nőtt a különbség (15. perc: 23-12). Medford szerezte a szombathelyiek első tripláját - a 16. percben, a 10. kísérletéből. Nagyon belelendült az Alba, sorra szerezte a lepattanókat, és a könnyű kosarakat leindításokból, összetörni látszott a Falco. Szekulovics mester újabb időkéréssel próbálkozott, mert már húsz ponthoz közelített a hazai fór (17. perc: 32-15). Némileg ugyan sikerült rendezni a sorokat, de félidő hajrájában a vendégek már azért küzdöttek, hogy meccsben maradjanak. Ez csak üggyel, bajjal sikerült (20. perc: 39-24). A látottak, a játék képe alapján ekkor nehéz volt elképzelni, hogy innen kiengedi a kezéből a győzelmet, a bajnoki címet az Alba

A Falco jól kezdte a harmadik negyedet, de mielőtt igazán felcsillant volna egy kis remény, az Alba rögtön visszaállította a biztonságos különbséget. Sőt, 20 pontra nőtt a hazaiak fórja (24. perc: 49-29). A játék minden elemében ellenfele fölé nőtt a székesfehérvári gárda. Nyugodtan, lendületesen, pontosan, gyorsan játszott a házigazda – és természetesen felszabadultan, és ahogyan ilyenkor lenni szokott, minden összejött. Kosarat szereztek betörésekből, távolról, gyors indításokból, mindenből. A Falco egyéni villanásokkal próbálkozott, mérsékelt sikerrel. Állandósult a húsz pont fölötti hazai előny (27. perc: 55-33). A nagyot küzdő szombathelyi gárda azonban az etap végére 18 pontra szűkítette a hátrányát (30. perc: 62-44). Ettől függetlenül természetesen nyugodtan futhatott neki a záró játékrésznek a házigazda. Medford vezényelte a Falco feltámadási rohamát. Segített neki Váradi is (32. perc: 64-51). Ismét megjött a szombathelyi közönség hangja. Amint egy kicsit közelített a Falco, rögtön ritmust váltott az Alba is (34. perc: 71-51). De a sárga-fekete gárda csak nem akarta feladni – Govens is belelendült -, és óriási küzdelemben látótávolságba, tíz pont alá tornázta magát (37. perc: 75-67). Lóránt pedig kipontozódott! Hihetetlen fordulat állt be a mérkőzésben: bő két perccel a vége előtt Dzunics mester kénytelen volt időt kérni, mert már csak hat pont (!) maradt a nem is olyan régen még húsz pontos hazai előnyből (75-69). Begörcsölt az Alba, négy pontra zárkózott a Falco (75-71). Innen azonban nem volt tovább, jól büntetőzött, így nyert a fehérvári gárda – későn ébredt a Falco.

Dzunics Braniszlav, az Alba edzője: - Összességében megérdemelten győztünk a döntőben, egyben a párharcban, ezen a meccsen jobbak voltunk ellenfelünknél. De a Falco ismét bizonyította, hogy nem véletlenül jutott el idáig. Szinte végig vezettük a bajnokságot, megnyertük az alapszakaszt, a középszakaszt, a Magyar Kupát – megérdemeltük a bajnoki címet is.

Váradi Benedek, a Falco csapatkapitánya: - Sajnos az elején nagyon elengedtük ellenfelünket, nem figyeltük, sok olyan hibát vétettünk, amit az Alba ellen nem szabad. A második félidőben aztán óriási energiákat mozgósítottunk, visszajöttünk a meccsbe. Senki nem adta fel egyetlen pillanatra sem, mindenki megtett minden tőle telhetőt. Sajnos így sem sikerült. Most ez az ezüst nem csillog olyan fényesen mint a fehérváriak aranya, de kis idő múlva talán át fogjuk értékelni ezt a második helyet. Ha a szezon elején valaki azt mondja nekem, hogy ezüstéremmel zárunk, vélhetően elfogadom.

Lóránt Péter, az Alba csapatkapitánya: - Ez a mérkőzés is jól jellemezte, hogy milyen kiélezett volt a bajnokság, vagy éppen a bajnoki döntő. Jól kezdtünk, nagyon haraptunk, remekül játszottunk. Aztán a negyedik negyedben hibáztunk néhányat, így visszaengedtük a meccsbe a Falcót. De szerencsére a végén higgadtak maradtunk, így nyertünk. Az egész szezonban sokat dolgoztunk, végig kiegyensúlyozottan, csapatként teljesítettünk, megérdemeltük a bajnoki címet.

Keller Ákos, az Alba centere:  Az ötödik bajnoki címemet nyertem meg, de ez volt a legnehezebb. A végén majdnem elszórakoztuk, óriási butaságot követtünk el, hogy visszaengedtük a Falcót, így izgalmas lett a hajrá. De végül csak nyertünk – és megnyertük a bajnokságot! Nagyon boldog vagyok!

Szrecsko Szekulovics, a Falco edzője: - Óriási eredményt értünk el, gartulálok a fiúknak az ezüstéremhez. És gratulálok a szurkolóinknak is - nagyon egymásra talált a csapat a drukkerekkel. És annak is örülök, hogy visszatért a kosárlabdaláz Szombathelyre! A mai meccset sajnos rosszul kezdtük, gyengén dobtuk. De aztán óriási küzdöttünk, visszajüttönk a meccsbe, végül egylabdás mérkőzést buktunk el. Sajnálom, hogy végül nem jött össze a bajnoki cím, de összességében szép, eredményes szezont futottunk.

Címkék#sport#falco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!