Sport

2017.07.13. 17:50

Amerikából jöttek hat vk-éremmel

Hat korosztályos dobogós helyezés után öt abszolút döntőbe is bejutottak a Szombathelyi Kötél-ugró Klub versenyzői a World Jump Rope Federa-tion (WJRF) Egyesült Államokban rendezett világkupáján.

Horváth Erika

Sok szép élménnyel, hat érmes helyezéssel és öt abszolút negyedik hellyel érkezett haza a floridai Orlandóból a Szombathelyi Kötélugró Klub különítménye - öten versenyeztek, Füle Magdolna és Bánhegyi Attila edzőként, a még lábadozó Simon Tira versenybíróként utazott. A kettő közül az egyik, a WJRF világszervezett legnagyobb rendezvényén 31 országból közel 800-an mutatták be köteles tudományukat. A verseny különlegességét az adja, hogy több korosztályban versenyszámonként hirdetnek eredményt; majd az egyes korosztályok (vannak felnőttek is) viadalának pontszámait összesítik, és az abszolút hat legjobb a nagydöntőben is összemérheti magát.

A világkupa első négy napja a korosztályos versenyekről szólt. A szombathelyieknek hat számban sikerült érmes helyen végezniük. A 17-18 éveseknél a párosok szabadon választott gyakorlatában ezüstös lett Komlósi Kata és Nagy Lola, a 2x30 másodperces duplázásban pedig bronzot szerzett kettősük. Kata szólóban, triplázásban is harmadik helyig jutott. A szombathelyiek hármas - Nagy Lola, Komlósi Kata, Varga Flóra - kétköteles gyakorlata is harmadik helyet ért. Akárcsak a két négyesüké: a 4x30 mp-es gyorsasági futásban a trió Gyurkó Flaviával egészült ki, míg a kétköteles 2x60 mp-es gyorsasági számban Kiss Brigittával.

Jól helytálltak a nagyszabású világkupán. Balról: Komlósi Kata, Varga Flóra, Nagy Lola, Kiss Brigitta, Gyurkó Flavia és a versenybíróként működő Simon Tira
Fotó: Füle Magdolna

A Szombathelyi Kötélugró Klub négy számban képviseltethette magát a nagydöntőben. Versenyzői ezek közül háromban a legjobb hat között - és mindannyiszor minimális különbséggel elmaradva a harmadiktól - negyedikek lettek: a 4x30 mp-es gyorsasági számban Gyurkó Flavia, Nagy Lola, Komlósi Kata és Varga Flóra, az egyköteles páros szabadon választott gyakorlatával Komlósi Kata és Nagy Lola, valamint a négyes formáció - Gyurko Flavia, Komlósi Kata, Nagy Lola és Varga Flóra. A szervezők úgy határoztak, hogy az egyköteles szabadon választott versenyszámban nem hat, hanem 12 résztvevőnek adnak lehetőséget a fináléban. Nagy elismerés, hogy a világ legjobb felnőtt kötelesei között versenyezhetett a korosztályában a hetedik helyre rangsorolt Komlósi Kata is. Ezt a számot a jelen sztárja, az amerikai Torry Boggs nyerte meg a Szombathelyről indult, most már brazil színekben versenyző Vajda Vivien előtt.

- Nagyon élvezetes versenyen jártunk, ami nekünk nagyon jól sikerült, elégedettek lehetünk. Fantasztikusak a nagydöntős negyedik helyezések még akkor is, ha kicsit pechesek voltunk, hiszen mindhárom esetben tizedeken múlott csak a bronzérem - összegzett Füle Magdolna edző, aki a világkupa hátországába is bepillantást engedett. - A WJRF szeretne a világ legnagyobb kötélugró szervezete lenni, ehhez 40 ország szövetségét kell megnyerniük. 27 ország csatlakozását ott helyben megszerezték. Magyarország egyetértő nyilatkozatának aláírására nekünk nem volt jogosultságunk, hiszen azt csak a nemzeti szövetségek vezetői tehetik meg. Viszont jeleztük, hogy szívesen lennénk házigazdái a jövő évi világkupának, amelyet Európában rendeznének. Óriási dolog volna számunkra, hiszen jóval több utánpótlás-versenyzőnk szerepelhetne, azok is, akiket a nagy költségek miatt nem tudunk kiutaztatni - ráadásul hazai közönség előtt. Azért mertünk jelentkezni, mert csak helyszínt kell biztosítani, a versenyt a WJRF amerikai stábja bonyolítja le igen magas technikai felszereltséggel és színvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!