Sport

2017.07.14. 19:25

Halász Bence utánpótlás Európa-bajnok

Némi izgalom után Halász Bence, a Dobó SE kalapácsvetője igazolta a papírformát és megszerezte a lengyelországi U23-as atlétikai Európa-bajnokságon az aranyérmet.

Horváth Erika

Mielőtt a férfi kalapácsvetés döntőjében dobókörbe lépett volna a verseny favoritja, az európai ranglista élén álló Halász Bence, délelőtt a Dobó SE másik éremesélyes kalapácsvetőjére, Gyurátz Rékára várt a selejtező. A 32 női résztvevő két csoportban dobott a 12-es fináléért. Az A-ban hatan tudták teljesíteni a 64,50 méteres kvalifikációs szintet. A B-ben szerepelt az alig másfél hete súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedő, amúgy 71,27 méteres U23-as országos csúccsal rendelkező szombathelyi versenyző. Réka, akárcsak nagy riválisa, az európai ranglistán e-lőtte, az élen álló ukrán Samotina elsőre nem birkózott meg a szinttel. A túl laza 62,78 után azonban úgy dobott 67,33-ot, hogy a kalapácsa az oszlopon csattant - így már nem volt szükség harmadik kísérletre. Samotina is másodikra dobta be magát (67,42) a szombaton 19.30-kor kezdődő döntőbe.

Halász Bencének meg kellett küzdenie - elsősorban saját magával - az Európa-bajnoki címért
Fotó: Földi Imre

A délutáni programban sorakozott fel a 12 fináléba jutott férfi kalapácsvető. A 78,85 méteres egyéni csúccsal rendelkező Halász Bence volt az első színre lépő; egy nem éppen acélos, 68,77 méteres dobással indította be a versenyt, amellyel az első sorozat után a negyedik helyen állt a 69,41-dal a harmadik helyre besoroló veszprémi Pásztor Bence mögött. A második körben Németh Zsolt és Németh László tanítványa másodikra túldobta a 70 métert, de a 70,60-dal sem ugrott az élre, mert éppen honfitársa, Pásztor előzte be 71,51-dal. Harmadikra ismét egy kicsit javított, 70,87-ot ért el a nyugtalanítóan rosszul mozgó Halász, de ez nem volt elég a helycseréhez. A negyedik sorozatra az addigi legyengébb négy versenyző búcsúzott, az első nyolc pedig fordított sorrendben folytatta a versenyt - tehát Halász lett az utolsó előtti, Pásztor pedig az utolsó dobó. Negyedikre minden maradt a régiben, hiszen a mi Bencénk kísérlete érvénytelen lett - mivel úgy ítélte meg, hogy nem tudott javítani, kilépett -, a veszprémieké pedig 70,15-os. Az ötödik kör végre meghozta a várva várt fordulatot: Halász Bence kezéből 73,30 méterre szállt a kalapács, ezzel átvette a vezetést. Pásztor Bence (69,73, x) és a mezőny többi tagja sem tudott már utánaeredni. Így a Szombathelyi Dobó SE utolsóra 71,49-ot elérő versenyzője vehette át az Európa-bajnoki aranyérmet a késő esti eredményhirdetésen, az ezüstöt pedig Pásztor Bence nyakába akasztották.

- Beleőszültem ebbe a versenybe, de végül csak meglett - fogadta a gratulációnkat először Németh Zsolt mester-edző. - Jól, 73 méter körül melegített Bence, azt beszéltük meg, hogy első kísérletével eldönti a versenyt, de nem indította el, nem pattintotta meg a szert, teljesen érthetetlen volt, amit csinált. Nagy szerepe volt Igaz Bálint pszichológusi képességeinek abban, hogy az ötödik sorozatban észhez tudott térni. De nagyon nehéz győzelem volt.

- Nem tudom, mi történt - mesélte saját élményét Halász Bence. - A jó melegítés után mintha meglőttek volna, semmi sebességem nem volt, és ez kihatott a technikára is. Mintha az első világversenyemen lennék. Bálintnak sikerült a lelkemre hatnia, hogy miért is vagyok itt, és hogy gondoljak a jó dobásaimra. Össze tudtam szedni magam, és ha három méterrel kisebb eredménnyel is, mint amire számítottam, sikerült megszerezni az aranyat, amiért jöttem. Nagy öröm, hogy az első két hely Magyarországé lett. Tudom, hogy ennél többre vagyok képes, és ezt meg is mutatom majd a londoni felnőtt-vb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!