Sport

2017.08.01. 19:10

Berobbantak a fiatalok - Budavári István a vizes világbajnokság úszóversenyeinek magyar szereplőiről

SZOMBATHELY - A magyar úszók nyolc éremmel zárták a budapesti vizes világbajnokságot. Budavári István, a Szombathelyi Vízmű SC vezetőedzője a most is kiemelkedően szereplő Hosszú Katinkán kívül két nagyon fiatal versenyzőt, Milák Kristófot és Németh Nándort dicséri a legjobban.

Horváth Erika

- A várt tíz éremből nyolc lett. Azok közül, akik eddig is szállították az eredményeket, Bernek Péternek, Kapás Boginak, Verrasztó Evelynnek és Jakabos Zsuzsának ez a vb nem sikerült igazán. Lehet, hogy a hazai környezet, a túl nagy elvárás őket bénította - vágott a közepébe Budavári István, a Vízmű SC vezetőedzője, aki tanítványával, Barta Mártonnal ugyanúgy az ifjúsági világbajnokságra készül, mint az újdonsült felnőtt vb-ezüstérmes Milák Kristóf. - Gyurta Daniról tudtuk, hogy nem fog jól úszni, az edzője, Nagy József jelezte, hogy pár hónap kevés ahhoz, hogy az új technikával világszintű eredményre legyen képes. A lányok közül Hosszú Katinka emelendő ki, megint csak ő nyert aranyat (kettőt, plusz egy-egy ezüstöt és bronzot is), a többiek közül senki sem szerepelt emlékezetesen. Dicséretes, hogy 31 évesen Cseh László 200 pillangón ezüstérmes tudott lenni. A szövetségi kapitány úgy döntött, hogy az a két úszó védettséget élvez, aki az ob-n teljesítette a szintet. (A másik Kenderesi Tamás volt.) Ezért nem indulhatott a vb-n a később, a netanjai ifi Eb-n már korosztályos világcsúcsot felállító Milák Kristóf - pedig 200-on nagyobb esélye lett volna, mint 100 pillangón, ahol ezüstérmes lett. Az ifi-Eb-eredménye jobb volt, mint amivel Cseh Laci most ezüstöt nyert. Kristóf nagyon ügyes, mintha szeretné a víz. Könnyed mozdulatokkal, iszonyatosan jó technikával repül a víz tetején.

Budavári István, a Vízmű SC vezetőedzője Fotó: Unger Tamás

Verrasztó Dávid júniusban jóval gyorsabb volt, most biztonsági úszással szerezte meg 400 m vegyesen az ezüstöt. Szép volt a férfi 4x100 m gyorsváltó bronzérme. A négy fiú közül kiemelkedett a nemrégiben edzőt váltó Kozma Dominik. Bohus Richárd és Holoda Péter Amerikában tanulnak - egyéniben ők sem tudták megmutatni az oroszlánkörmeiket. De hadd hívjam fel a figyelmet a Milákhoz hasonlóan 17 éves Németh Nándorra - ez a két fiatal ad okot leginkább optimizmusra, hogy most is vannak olyan utánpótláskorú úszóink, akik, mint 1997-ben, 17 évesen Cseh László vb-éremmel robbantak be, és hosszú időn keresztül ott is maradhatnak a világelitben. Remélem, Barta Marci is tud majd bizonyítani a közelgő indianapolisi U18-as vb-n. A budapesti vb eredményei - nem csak a magyarokét tekintve - azt mutatják, hogy a fiatalok fejlődnek és többen már egy szinten vannak a legjobbakkal. Még Katinkával is. A két vegyes számban viszont továbbra is egyeduralkodó. A vegyes külön úszásnemnek tekinthető; erre meg kell érni, és kegyetlenül sokat kell a jó eredményért dolgozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!