Sport

2017.08.24. 10:24

Ifjúsági világbajnok a Barta Mártont is soraiban tudó magyar 4x100-as fiú gyorsváltó (frissítve)

INDIANAPOLIS - A magyar úszósport első világbajnoki váltóaranyát szerezte meg az Egyesült Államokban zajló ifjúsági vb-n a 4x100 méteres fiú gyorsváltó, amelynek tagja volt Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC válogatottja is.

Horváth Erika

Szerdán kezdődött meg az indianapolisi ifjúsági világbajnokság, és már egy arany és egy ezüst is áll az éremtáblán Magyarország neve mellett. A világbajnoki címet a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összetételű 4x100-as fiú gyorsváltó szerezte, amely 3:17,99 perces időeredménnyel lett a legjobb. A 20 váltót felvonultató selejtezőben Németh Nándor, Márton Richárd, Lakatos Dávid, valamint Barta Márton, a Vízmű SC négyszeres ifjúsági Eb-ezüstérmese úszott. Négyesük 3:20,86-dal, a hatodik legjobb idővel kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. A magyar idő szerint csütörtökre virradó fináléban Lakatos helyett a budapesti felnőtt vb-n 200 m pillangón ifjúsági világcsúccsal ezüstérmes Milák Kristóf került a csapatba. Ő úszta az első 100-at, 49,08 mp alatt tudta le a távot; az első helyen váltotta őt a vegyesúszásra specializálódott szombathelyi Barta Márton, akinek kicsit gyengébben ment, mint a selejtezőben. Márton Richárd a hatodik helyen ugorhatott vízbe. az ötödik pozícióba tudott feljönni. A finis azé a Németh Nándoré volt, aki a budapesti vb-n a bronzérmet szerző 4x100-as gyorsváltó tagjaként is megcsillogtatta már tudását, tehetségét - első helyre hozta be a magyar kvartettet. Ezúttal sikerült megelőzni a lengyel váltót is, amely a júniusi, netanjai ifi-Eb-n ugyanezen magyar kvartett elől még elvitte az aranyat.


A világbajnok magyar váltó (balról): Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd, Barta Márton - Fotó: FINA

Magyarország az úszó-világbajnokságok történetében a budapesti felnőtt vb-n szerezte meg az első váltóérmét (4x100 m - Kozma, Németh N., Holoda, Bohus). Most, a fiatalok révén megszületett az első világbajnoki arany is.

A vb első napjának másik érme Holló Balázs nevéhez fűződik, aki 3:49,97-os egyéni csúccsal második lett 400 m gyorson.

Végeredmény, fiú 4x100 m gyorsváltó: 1. Magyarország (Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor) 3:17,99, 2. Lengyelország 3:18,53, 3. Ausztrália 3:18,55.

Frissítés:

Barta Márton döntőbe jutott 200 m vegyesen

Magyar idő szerint csütörtökön délután rendezték meg a 200 m fiú vegyesúszás selejtezőit 56 indulóval, hét futamban. Az ebben a számban kétszeres Eb-ezüstérmes Barta Marci az utolsó nyolcasban állt rajtkőre, futamában 2:02,35 perccel harmadik lett, összesítésben a hatodik legjobb idővel bejutott a nálunk már péntek hajnalra csúszó fináléba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!