Tokió 2020

2021.07.14. 11:55

Új szöveget mondanak az eskütevők

Módosított szövegű olimpiai esküt tesznek a versenyzők, az edzők és a versenybírók a tokiói játékok jövő pénteki megnyitóján.

A változtatásokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete a sportolói bizottság javaslatai alapján hagyta jóvá.

A szöveget az eddigi egy-egy helyett két – japán – versenyző, valamint két edző és két versenybíró mondja el a résztvevők nevében.

A nemek közötti egyenlőség és a nők sportjának népszerűsítése több más intézkedésben is megnyilvánul.

„Ígérjük, hogy a szabályokat tiszteletbe tartva és betartva, a fair play, az elfogadás és az egyenlőség szellemében veszünk részt az olimpiai játékokon. Szolidárisak vagyunk egymással, és a doppingolás, a csalás és a diszkrimináció bármilyen formája nélkül kötelezzük el magunkat a sport mellett. Tesszük ezt a csapataink megbecsülésére, az olimpizmus alapelveinek tiszteletben tartásával és azért, hogy a világot jobbá tegyük a sport által” – idézte szerdai közleményében a NOB az új esküszöveget.

A változtatásokról Kirsty Coventry, a NOB sportolói testületének elnöke azt mondta, az olimpikonok példaképek és nagykövetek, ezért nagy a felelősségük.

„Egyetértünk abban, hogy erős üzenetet küldünk a világnak az egyenlőségről, az elfogadásról, a szolidaritásról, a békéről és a tiszteletről”

- fogalmazott az úszóként olimpiai és világbajnok zimbabwei sportember.

Olimpiai eskü először az 1920-as antwerpeni játékok megnyitóján hangzott el, sporttársai nevében akkor Victor Boin vívó tett fogadalmat. Az eredeti szöveget Pierre de Coubertin, a modern kori olimpiai játékok alapítója fogalmazta meg, és sokáig csak minimálisan változott. A dopping elutasítására való utalás a 2000-es sydneyi olimpiára került a szövegbe – emlékeztet az insidethegames.biz oldal. A versenybírók az 1972-es szapporói téli játékokon, az edzők a 2012-es londoni olimpián tettek először esküt.

A tokiói lesz az első olyan olimpia, melyen a nemek közötti egyenlőség gyakorlatilag teljesen megvalósul, mivel a női résztvevők aránya majdnem eléri a 49 százalékot. A NOB végrehajtó bizottságának döntése értelmében minden részt vevő ország megkapja a lehetőséget arra, hogy legalább egy női és férfi versenyző képviselje. Ugyancsak újítás, hogy a csapatok bevonulásánál egy női és egy férfi versenyző viheti a zászlót a megnyitón, és a NOB bátorítja is a nemzeti ötkarikás bizottságokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!