Sport

2012.07.19. 18:01

A B-próba is pozitív - Fazekas Róberté a minta

Szombathely - Csütörtökön a diszkoszvető Fazekas Róbert ügyvédje hozta nyilvánosságra, hogy ügyfele az a sportoló, akinek június 16-án levett A-mintájában stanozolol nevű tiltott szert találtak, s a B-próba is ezt igazolta.

Horváth Erika

Nagyon nagy érdeklődés övezi az újabb Fazekas-ügyet. (Mint ismert, a Haladás diszkoszvetőjét 2004-ben az athéni olimpiáról a verseny megnyerése után kizárták, majd két évre eltiltották, mert a doppingvizsgálaton nem tudott elegendő mennyiségű vizeletet produkálni.) Július 10-én robbant a bomba: egy kvalifikációt szerzett magyar atlétát nem neveztek a londoni olimpiára, mert szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó stanozololt mutattak ki. Bár a sportoló nevét nem hozták nyilvánosságra, a sportvezetők nyilatkozatai alapján ki lehetett következtetni, hogy Fazekas Róbertről van szó.

A jogszabályok szerint a doppingeljárás lezárásáig nem hozható nyilvánosságra a vétkes sportoló neve, de doppingvétségről is csak akkor beszélhetünk, ha a B-próba igazolja az A-t, vagy ha fegyelmi határozat is születik.

Csütörtökön felszállt a füst, dr. Czeglédy Csaba ügyvéd egy közleményt adott ki, amelyben részletesen beszámol a helyzetről, a B-próba eredményéről és a további lépésekről. Fazekas Róbert kérésének megfelelően a közleményt változtatás nélkül közöljük.

"Ügyfelem, Fazekas Róbert nevében és érdekében eljárva tájékoztatom a Tisztelt Közvéleményt, hogy a WADA akkreditált laboratóriuma a Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A-mintájában nagyságrendileg 1 ngml mennyiségű stanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni. Az Ügyfelem által saját költségén megrendelt ún. B-minta az A-mintát igazolta. Fontosnak tartom kiemelni, hogy Ügyfelemtől a májusban levett minta negatív lett, és még legalább kettő ellenőrzése lett volna az olimpiáig.

A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas.

Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni.

Fazekas Róbert ellen a mai napig semmilyen eljárás nem indult. Neve eddig az ügy kapcsán jogszerűen leírható sem lett volna. A kormányrendeletben szabályozott előzetes felülvizsgálati eljárás nem a versenyző ellen irányul, hanem az addigi vizsgálati eredményeket vizsgálja felül, és végzi el az előzetes bizonyítást. Amennyiben az eddigi ismeretek birtokában a Magyar Antidopping Csoport - amely szervezet eddig is rendkívül korrekt módon járt el - elindítja a jogszabályban meghatározott tényleges eljárást, akkor Ügyfelem aláveti magát a hivatalos eljárásnak, és bizonyítani fogja, hogy nem doppingolt. Ennek érdekében 24 órán belül saját költségén megrendeli a laboratóriumi vizsgálat teljes dokumentációját, amely bármilyen eljáráshoz elengedhetetlenül szükséges. Továbbá saját költségén az akkreditált laboratóriumban be fogja vizsgáltatni az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.

Fazekas Róbert a mai napig edz és készül a londoni olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság arról őt nem értesítette, hogy nem vehet részt a világversenyen. A MOB eddigi eljárásra jogsértő, azonban Ügyfelem az olimpia végéig ezzel nem kíván foglalkozni, azt tudomásul veszi, de ez jogról való lemondást nem jelent.

Szurkoljunk most a magyar küldöttség a nehézségek ellenére is minél sikeresebb szerepléséért! dr. Czeglédy Csaba, ügyvéd"

Nem marad titokban a stanozolol

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója csodálkozik a stanozololos mintán.

A doppingügy kapcsán megkérdeztük dr. Tiszeker Ágnest  a stanozolol mibenlétéről.

- A stanozolol olyan anabolikus szteroid, amilyet a szervezetünk nem termel. A legsúlyosabb doppingszerek kategóriájába tartozik. A virágkorát a '60-70-es években élte, de ez nem jelenti azt, hogy mára megfeledkeztek róla - főként az amatőr testépítők nem -, hiszen kiváló az izomerő-fokozó hatása. De Ben Johnsonék idejéhez képest az nagyon nagy különbség, hogy ma már egészen kis mennyiség is könnyen és hosszú időre, hetekre, hónapokra visszamenőleg kimutatható.

- Csodálkozom és értetlenül állok - válaszolta a doktornő arra a kérdésünkre, hogy életszerűnek tartja-e, hogy ilyen szert használjon egy szúrópróbákra is számító, olimpiára készülő sportoló. - Bármilyen sportolóval így lenne, hát még olyannal, aki olimpiai kvalifikációt szerzett. Hamarosan megkezdi munkáját a független bizottság, amelybe a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a MACS is delegál egy-egy tagot. Ez a bizottság hozza majd meg az első fokú határozatot azután, miután a sportolót meghallgatta és mérlegelte a körülményeket. A sportolónak a fegyelmi eljárás során joga van védekezni, feltárni a körülményeket, bizonyíthatja, hogy nem szándékosan került a szervezetébe a szer, hanem például szennyezett táplálék-kiegészítővel. De annak, hogy milyen mennyiségben találták meg mintájában a doppingszert, a zéró tolerancia szabálya miatt nincs jelentősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!