Sport

2015.08.10. 16:41

A cél (túl)teljesítve: Barta Márton az EYOF-siker után újabb tervekkel

Szombathely - A tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokról (EYOF) a Szombathelyi Vízmű SC úszója, Barta Márton egy arany- és egy bronzéremmel jött haza. Le sem tagadhatná, hogy elégedett, hiszen elérte a célját. De már ki is tűzte a következőt.

Horváth Erika

Barta Márton gyorsmérlege az EYOF-on: a 81 fős magyar csapat kilenc aranyából egyik az övé, 400 méteres vegyes úszásban nyert 4:24,73 perces egyéni csúccsal. Szintén egyéni legjobbját úszta 200 m vegyesen, a 2:05,13 a negyedik helyhez volt elég. A 4x100-as fiú gyorsváltóval pedig bronzérmet nyert.

– Először volt a gyorsváltó. A reggeli úszásunk után sok kritikát kaptunk, hogy nagyon bénán váltunk. Ezután csak azt gyakoroltuk, és be is jött – idézte fel a tbiliszi versenyeket a 15 éves szombathelyi úszó. – Kifejezetten meleg volt, 40 fok körüli hőmérséklet, és számomra szokatlan a nyitott medence is. Hátúszásnál, amikor a nap a szemembe sütött, egy kis gondot is okozott; többször nekiúsztam a kötélnek. 200 vegyesen is meg lehetett volna a dobogó, ha egy picit erősebben kezdek. De végül is az időeredményem jó, nem panaszkodom. A 400 vegyessel pedig maximálisan elégedett lehetek – arany, egyéni csúcs, ami egyben olimpiai B szint is. A célomat talán túl is teljesítettem. Sokat jelent, hogy elmondhatom magamról, hogy EYOF-győztes vagyok – hiszen ezért dolgoztam az elmúlt években. Tbilisziben csak pozitív élmények értek, ez a siker adott egy kis plusz lendületet a folytatáshoz.

Barta Marci tíz év alatt – merthogy ennyi ideje úszik már – korosztályában a nemzetközi élvonalba küzdötte fel magát. A szövetségnek és Szombathely városának is köszönhetően az elmúlt évben versenyzett Moszkvában, Ausztráliában, Lengyelországban, Kanadában, a válogatott kerettel három hetet Thaiföldön edzőtáborozhatott; több százezer forint értékű felszerelést, eszközt kapott. Hargitay András, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya – aki annak idején a világ legjobb vegyesúszói közé tartozott, háromszoros világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes – azt a jó hírt is közölte már, hogy EYOF-győzelem hozadékai között állami ösztöndíj és meleg égövi edzőtáborozási lehetőségek is lesznek – nagy segítség a továbbfejlődéshez.

– Talán még a példaképemmel, Cseh Lacival is úszhatok együtt valamikor. A korosztályos nagy riválisom, Holló Balázs már vele edzhet. Jövőre ifjúsági Európa-bajnokság lesz. Ott még a nálam egy évvel idősebbek, az 1998-ban születtek is indulhatnak. Lehet esélyem a csapatba kerülésre. Jelenleg 400 vegyesen a harmadik, 200-on második vagyok a sorban – árulta el a következő nagy célját Marci, aki most jól megérdemelt pihenőjét tölti. – Egy hónapos pihenőt kaptam. Ebbe az időszakba beleférnek hosszú alvások, evések, a playstation, apával biciklizünk, néztük a vb-t, most pedig családi nyaralás következik – vízparton. Ott eszembe sem jut úgy tempózni, mint a medencében. Na jó, csajok közelében azért sprintelek egyet.

Hamarosan aztán jönnek a dolgos hétköznapok uszodában, iskolában egyaránt.

– Hosszú ideig, hat évig Karvalics Péter volt az edzőm, fél éve dolgozom Máté Zsolttal – talán már kezdjük egymást megszokni. Sok szabadidőm nincs, 5.15-kor kelek, hétfő kivételével egészen szombatig 6-tól 7.25-ig edzés, 7.45-től pedig már órám van – a Nagy Lajos Gimnázium matek tagozatán szeptemberben a 10. osztályt kezdem. Két óráig iskola, fél háromtól fél hatig edzés, utána vacsora, aztán alvás – ennyi a nap. Esetleg hétvégén lehet egy kicsit pihenni, ha éppen nincs verseny. Azt még nem tudom, mi szeretnék lenni, de a gimnázium után jó lenne egy amerikai ösztöndíjat megkapni. Van egy online adatbázis, amelyre felregisztrálhatnak azok, akik sportösztöndíjat szeretnének. Több mint 500-an vagyunk már rajta a világ minden tájáról olyanok, akik 2018-ban felvételiznek majd. Ha most majd frissítem az eredményeimet, talán előbbre csúszhatok a negyedik helyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!