Sport

2009.05.09. 18:36

Aalborgban győzött a Győr - megnyerheti a Bajnokok Ligáját a magyar csapat

Aalborg - Kétgólos, 26-24-es győzelmet aratott szombaton a Győr női kézilabdacsapata a dán Viborg vendégeként a Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén, Aalborgban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



VÉRTEN Orsolya, a Győri Audi ETO KC játékosa (b) megpróbál elmenni a labdával, miközben csapattársát, Simona SPIRIDON-t Gritt JURACK és Anja ALTHAUSER (j), a dán Viborg játékosi gyötrik a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén Aalborgban 2009. május 9-én. A Győr 26-24-re győzött. (MTI/AP/Polfoto/Andreas Szlavik


Győri hétméteressel indult a találkozó, de a kedden keresztszalag-sérülést szenvedett Görbiczet helyettesítő Kovacsics Anikó hibázott. A dánok hamar kétgólos vezetésre tettek szert, ám a magyar együttes pillanatok alatt egyenlített. Védekezésben parádésan dolgozott a zöldben játszó győri csapat, s Pálinger is hozta magát a kapuban, így Jakob Vestergaard, a hazaiak vezetőedzője már a 11. percben, 5-3-as vendég vezetésnél időt kért.
 
Az első kiállítást a 12. percben a dánok kapták, Althausnak kellett kiülni, ráadásul tíz másodperc múlva Skov is társult mellé, ám a kettős előny alatt nem sikerült tovább növelni a különbséget. A folytatásban fej fej mellett haladtak a csapatok, majd a 25. percben egy meghatározónak tűnő játékvezetői ítélet született: Jurack futott el lendületből Kovacsics mellett, a fiatal irányító odaütött a BL-góllövőlista német éllovasának, ezért piros lapot kapott. A magyar játékos zokogva ült ki a nézők közé. Mindez azonban nem törte meg a győri játékosokat, a szünetben 14-15-öt mutatott az eredményjelző. 
 
A fordulást követően kissé pontatlanná vált a vendégek játéka, két eladott labda után ismét a dánoknál volt a vezetés, ám Herr egy ejtett hetesből egyenlített. A Viborg magyar légiósa, Kovacsicz volt a következő kiállított. Ezt a szakaszt a magyar együttes nyerte, így ismét vezetett (16-17). A támadójáték ebben a periódusban a korábbinál jóval döcögősebben ment, ám Pálinger klasszis teljesítménnyel tartotta a csapatot, még Jurack hetesét is fogta.

 A két csapat alaposan felkészült egymásból, felállt védelem ellen gyakorlatilag csak szenvedtek a játékosok. Ugyanakkor a Győr ekkor is "talált" egy-egy gólt, miközben Pálinger szinte falat húzott maga elé, így az 50. percben ismét időt kért a dán edző.
 
Jurackot is kiállították: a két percben Herr kihagyott egy büntetőt, Pálinger védett, Mráviková gólt lőtt, Althaus válaszolt, azaz maradt a különbség (20-22). A folytatásban a fantasztikusan játszó Vérten lőtt újabb gólt, majd Pálinger csendesítette le újfent a hazai publikumot.

Egy perccel a vége előtt egy gólra jött fel a Viborg, Konkoly Csaba időt kért. Tomori lövését védte a dánok kapusa, az ellentámadásban hibáztak a hazaiak, a lerohanásból kínálkozó ziccert pedig Spiridon értékesítette, így kialakult a 24-26-os végeredmény.
 
Vanyus Attila, a Győri AUDI ETO KC elnöke: - Szenzációs mérkőzés volt, ezek a fantasztikus lányok hatalmas örömöt okoztak ma Győr városának és egész Magyarországnak. Az az óriási munka, amit Konkoly Csaba végez a csapattal, meghozta a gyümölcsét. Egymeccses finálé lesz, ezt értük itt el, így Magyarországon dől el a sorozat. Remélem, Veszprémben az ötezer ember remek hangulatot teremt, és a mérkőzés végén mi emeljük fel a kupát.

Magyar csapat legutóbb 2002-ben volt BL-finalista, akkor a Ferencváros - Németh Andrással - nem tudott nyerni a macedón Kometal Szkopje ellen. Az eddigi utolsó magyar BL-siker a Dunaferré, még 1999-ből, amikor is a szlovén Krim Ljubljanát verte.
 
A mostani párharc visszavágóját jövő szombaton a Veszprém Arénában rendezik.

BL döntő, 1. mérkőzés:
Viborg HK (dán)-Győri AUDI ETO KC 24-26 (14-15) . Aalborg, v.: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
Gólszerzők: Skov 6/1, Althaus 6, Jurack 4/1, Lunde 2, Mikkelsen 2, Várzaru 2, Nielsen 1, Kovacsicz 1, illetve Tomori 7/2, Vérten 6, Herr 5/4, Kovacsics 3, Mráviková 2, Spiridon 2, Hornyák 1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!