Sport

2016.02.15. 18:55

Angolul is győzött a Kölcsey csapata

Budapest - Óriási fölénnyel nyerte meg a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata az első alkalommal kiírt angol nyelvű, magyar-szlovák szellemi olimpiai vetélkedőt, az Olimpyc Quizt.

Horváth Erika

A Magyar Olimpiai Akadémia - együttműködve a Szlovák Olimpiai Akadémiával - ebben a tanévben először rendezte meg a két ország középiskolásainak kiírt, angol nyelvű magyar-szlovák szellemi olimpiai vetélkedőt. A verseny feladatanyaga az 1996-os atlantai nyári olimpia valamennyi érmese, valamint az 1996-2012 közötti magyar és szlovák kajak-kenu eredmények (síkvízi és szlalom) voltak, kiegészítve az olimpiai szimbólumok (pl.: kabalafigurák, fáklyák) ismereteivel.

A győztes körmendi csapat (balról): Agg Richárd, Dévai Lívia, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő tanár, Bálint Máté és dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára (Fotó: dr. Holler Péter)

Az ősz folyamán hat internetes selejtezőt rendeztek - a legtöbb pontot gyűjtő négy magyar és négy szlovák csapat került a szombaton, Budapesten megrendezett fináléba. Már a selejtezőben is a legjobb volt a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium együttese - nem véletlenül, hiszen ez a gárda nyerte meg az elmúlt két évben korcsoportjában a magyar szellemi diákolimpia döntőjét is. A nyolcas fináléban - ahol már nagy jelentősége volt a szóbeli angol tudásnak is - óriási fölénnyel lett első a Kölcsey Agg Richárd, Dévai Lívia, Bálint Máté összetételű csapata: a maximálisan elérhető 175 pontból csupán kettőt veszített. A második helyen záró váci Boronkayt (115 pont) 58, a harmadik Nyitranovákot (Novaky, 98) 75 ponttal múlták felül az érettségi előtt álló, utolsó Mező Ferenc diákolimpiájukra készülő vasiak.

- Körülbelül 40 magyar, illetve szlovák csapat vállalta, hogy angolul is megméreti magát, Vas megyéből csak a miénk. Szlovákiából több iskola indult, ott komolyabb angoltudással rendelkeznek a fiatalok. Nagyon nagy plusz feladat volt az egyes sportágak minden számában angolul is eligazodni, de ezt is nagyszerűen megoldották a mieink - mondta a körmendiek felkészítő tanára, dr. Hollerné Mecséri Annamária. És azt is elárulta, hogy értékes tárgyjutalom és egy négynapos szlovákiai kirándulás is járt a győztes csapatnak.

A szervezők jövőre is szeretnék meghirdetni a középiskolások nemzetközi szellemi olimpiai vetélkedőjét, de kibővítve, a magyarok és a szlovákok mellé a lengyeleket és a cseheket is bevonva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!